The Study on the Effect of Rubus coreanus Miquel Extract as a Comsetic Ingredient

복분자 딸기 추출물의 효능에 관한 연구

  • 박창민 (한국화장품(주) 기술개발연구소) ;
  • 정민석 (한국화장품(주) 기술개발연구소) ;
  • 양다운 (한국화장품(주) 기술개발연구소) ;
  • 최종완 (한국화장품(주) 기술개발연구소)
  • Published : 2007.03.30

Abstract

Recently plant extracts have obtained increased attention because of their health-related beneficial aspects. In this study, we evaluated anti-oxidation, whitening and anti-wrinkle of four different extracts obtained from Rubus coreanus (ethanol extracts of unripe, ripe fruits, leaves/stems, and roots). The ethanol extract of unripe fruits of Rubus coreanus generally showed stronger whitening and the anti-wrinkle activities than other extracts of Rubus coreanus. As a results, we knew that the ethanol extract of unripe Rubus coreanus fruit had mote possibility as a whitening and anti-wrinkle ingredient for skin care products.

통상적으로 식물의 열매, 잎, 뿌리 등의 추출물이 가지는 다양한 효능이 밝혀짐에 따라 점차 천연소재에 대한 관심이 증가하고 있는 추세이다. 본 연구에서는 복분자 딸기로부터 얻은 4종(미숙과, 완숙과, 잎/줄기, 뿌리의 에탄을 추출물)의 각기 다른 추출물에 대한 항산화, 미백, 항주름 효과를 비교하였다. 복분자 딸기의 항산화 및 항염 효과에 대한 몇몇의 보고가 있지만 효능에 대한 연구는 충분하지 않다. 따라서 복분자 추출물의 화장품적 효능 효과를 비교한 결과, 미백효과 및 주름개선효과에 있어, 미숙과부위의 추출물이 다른 부위의 추출물에 비하여 효과가 높은 것으로 관찰되었다. 이 결과를 바탕으로 복분자 딸기의 미숙과는 완숙과나 잎/줄기, 뿌리보다 화장품 원료로 더 높은 응용 가능성을 가지고 있음을 알 수 있었다.

Keywords

References

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