Analysis of Antioxidative Activity and Antimutagenic Effect of Ethanol Extract from Schizandra chinensis Baillon

오미자(Schizandra chinensis Baillon) 에탄올 추출물의 항산화 활성 및 항돌연변이 활성 분석

  • Jeon, Yeon-Bee (Dept. of Food Science and Nutrition, Kyungpook National University) ;
  • Kil, Jin-Bee (Dept. of Food Science and Nutrition, Kyungpook National University) ;
  • Lim, So-Min (Dept. of Food Science and Nutrition, Kyungpook National University) ;
  • Kim, Mee-Hyun (Dept. of Food Science and Nutrition, Kyungpook National University) ;
  • Kim, Mee-Ra (Dept. of Food Science and Nutrition, Center for Beautiful Aging, Kyungpook National University)
  • 전연희 (경북대학교 식품영양학과) ;
  • 길진희 (경북대학교 식품영양학과) ;
  • 임소민 (경북대학교 식품영양학과) ;
  • 김미현 (경북대학교 식품영양학과) ;
  • 김미라 (경북대학교 식품영양학과.장수생활과학연구소)
  • Published : 2008.10.31

Abstract

In this study, the antioxidative activity and antimutagenic effect of ethanol extracts from Schizandra Chinensis Baillon were assessed with regard to natural antioxidants. The antioxidative activity and antimutagenicity of ethanol extracts from Schizandra chinensis Baillon were evaluated by measuring the radical-scavenging effect on 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) radicals, and by performing the Ames test using 4-nitroquinoline-1-oxide (4-NQO) and sodium azaid as a mutagen with Salmonella typhimurium TA100, respectively. The total polyphenolic compound and flavonoid compound contents of Schisandra chinensis Baillon were also assessed. The DPPH radical-scavenging activity of ethanol extracts from Schisandra chinensis Baillon was 57.2% on the $500\;{\mu}g$/assay. The $IC_{50}$ on DPPH radical-scavenging effect of ethanol extract was $435\;{\mu}g$/assay. In addition, the inhibition rates of ethanol extract from Schisandra chinensis Baillon toward mutagenicity induced by 4-NQO and sodium azide were 82.45% and 45.3%, respectively. Furthermore, the total polyphenol and total flavonoid contents of the extract were 9.53 mg/g and 3.97 mg/g, respectively. These results indicate that the ethanol extract from Schisandra chinensis Baillon evidences a fairly good antioxidative and antimutagenic effect.

본 연구에서는 오미자 에탄올 추출물의 항산화 활성과 총폴리페놀 함량 및 총 플라보노이드 함량을 측정하고, Salmonella typhimurium TA100을 이용하여 항돌연변이 활성을 분석하였다. 오미자 에탄올 추출물의 DPPH 라디칼 소거능은 $500{\mu}g$/assay의 농도에서 57%이었고, $IC_{50}$값이 $435\;{\mu}g$/assay으로 나타나 비교적 높은 항산화 활성을 가지고 있음을 보여주었다. 오미자 에탄올 추출물의 총 폴리페놀 함량과 총 플라보노이드 함량은 각각 9.53 mg/g과 3.97 mg/g으로 분석되었다. 또한 오미자 에탄올 추출물은 sodium azide(5 mg/plate) 와 4-NQO(1 mg/plate)에 대한 항돌연변이 활성이 각각 45%, 82%로 나타나 4-NQO에 대해 높은 돌연변이 억제 효과를 가지고 있는 것으로 나타났다. 본 연구를 통해 오미자 에탄올 추출물이 높은 항산화 활성과 항돌연변이 활성을 가진 것으로 나타나, 앞으로 천연 항산화제 및 항돌연변이 기능성 소재로 사용될 수 있는 가능성을 보여주었다.

Keywords