DOI QR코드

DOI QR Code

Pattern recognition of multiplication environment of lactic acid bacteria in curd yogurt prepared by household fermentation system

가정용 호상 요구르트 발효기를 이용한 유산균 증식환경의 패턴 인식

  • Published : 2008.03.31

Abstract

In this paper, it was investigated that the pattern recognition of multiplication environment of lactic acid bacteria in the process of curd yogurt preparation using household fermentation system, which was manufactured by combining incubator with sensor module, data processing circuit and computer. It will be sufficiently applicable to determine the maximum ratio of the amount of air to mixed milk for preparation of high quality yogurt.

Keywords

References

  1. 임용숙, 김순회, 이신호, '시판 요구르트 starter의 생 리적 특성', HSJAS, 제3권, pp. 199-201, 1994
  2. 강국희, '유산균의 분류특성 및 이용방향', 한국생 명과학회 '98 춘계심포지엄, pp. 9-14, 1998
  3. 소명환, '요구르트 젖산균의 특성과 스타터 선발시의 고려사항', 한국축산식품학회 학술대회지, pp. 73-87, 1997
  4. 이창준, 강신원, 최시영, 'SDB웨이퍼를 이용한 절대 압 압력센서의 제조', 센서학회지, 제4권, 제1호, pp. 29-34, 1995
  5. 소명환, 김수화, 오현진, 박서영, '국내호상 요구르트 에서 분리한 젖산균의 동정 및 균종별 균수 측정', Korean J. Food SCI. Resour., 제14권, 제2호, pp. 204- 210, 1994
  6. S. H. Shin, S. W. Jang, S. Y. Choi, B. S. Kwak, N. J. Kim, and K. J. Lee, 'Effect of the amount of air on multiplication of lactic acid bacteria in preparation of curd yogurt', 211th The Electrochemical Society(Chicago), Abs. 0044, 2007