DOI QR코드

DOI QR Code

Globalization of Korean Cuisine through the Korean Food Items Promotion -Focus on Marketing Strategy of Korean Food Items-

한식 식자재 프로모션을 통한 한국음식의 세계화 방안 -한식 식자재 마케팅 전략을 중심으로-

  • Lee, Eun-Jung (Department of Hotel & Restaurant Management, Shinheung College) ;
  • Kim, Tae-Hee (Department of Foodservice Management, Kyunghee University) ;
  • Kim, Doo-Ra (Department of Global Tourism Management, Hanbuk University)
  • 이은정 (신흥대학 호텔외식경영과) ;
  • 김태희 (경희대학교 외식산업학과) ;
  • 김두라 (한북대학교 국제관광경영학과)
  • Published : 2008.12.31

Abstract

The study sought ways to promote the global recognition of Korean food items. The Korean cuisine is one of the healthiest and well-balanced in the world. But, in contrast to countries including the United States, France, China, Japan, Thailand and Australia that have adopted food promotion and marketing strategies, Korea lacks a similar strategy. Development of indigenous sauces by Korean food manufacturers and processors is one route in the promotion of Korean cuisine. Korean restaurant franchising could also aid in export of Korean food items. The food manufacturing/processing sectors must work in concert with the Korean government to globalize the Korean cuisine. Brand chefs, Korean cuisine seminars and promotional efforts in foreign countries and foreign cooking schools (such as the 'Taste Korea' campaign) are prudent actions.

Keywords

References

  1. 고대식, 최재석, 이은정, 조용철, 김대연, 루지애나 리포트 보고서, 2006
  2. 김재수, 한국음식 세계인의 식탁으로, 백산 출판사, 2006
  3. 김치와 르 꼬르동 블루(한국의 맛과 프랑스 요리의 만남), 르 꼬르동 블루/aT농수산물유통공사, 2005
  4. 김태희, 김은경, 세계적 한식 요리 아카데미 육성모델 개발, 농림수산식품부/aT농수산물유통공사, 2008
  5. 로라 부시 "김치는 건강식...나도 잘 먹어", 중앙일보 2008년 8월 7일, 오종택기자
  6. 미국농업무역관(USATO), 그레이트 어메리칸 컬리너리 캠프 가이드북, 2006, 2007, 2008
  7. 박형희, 우리 음식 세계화 전략의 문제점과 그 대책, 한국식생활문화학회 학술대회 자료집, 2007.5
  8. 세계 속의 일본음식(다큐멘터리), 일본 NHK 제작, ETN에서 상영, 2006
  9. 일본간장시장 경쟁 환경 분석 및 대응전략(kikoman), 2005
  10. 장승진, 한식 세계화 사업 추진계획, 한식세계화 공청회 자료집, 농림부, 2007
  11. 한국경제 2007년 7월 11일 한우.호주산.'경쟁력 키우기' 고심.
  12. (주)한국외식정보, 한국외식연감, 2006, pp 428-429.
  13. 한식(韓食) 세계화 꿈꾸는 조태권 광주요 회장, "한 상 떡하니 차려내니 세계 부호들이 까무러칩디다", [김서령이 쓰는 이사람의 삶], 2008.6.20.
  14. 호텔앤레스토랑 12월호, 2007 우리 업장에 맞는 것으로 골라 쓰자 -Beef, 어떤 것을 쓸까?
  15. Chung HK, 한국음식 오디세이, 생각의 나무, 2008
  16. Ferran Adria, El Bulli 2004 (ISBN 84-7871-674-2)
  17. Han KS, Seo KM, Lee YH, The Development of Various Ginseng Sauce Applying for Norminal Group Technique, 2006, J. of Foodservice Management. 9(1):109-131
  18. Hong SP, Kim EM, Cho KH, Preparation of Gochujang Sauce and its Characteristics, 2004, Korean J. Food Culture, 19(2): 239-249
  19. Kim JS, Universalizing Korean Food, 2005, Korean J. Food Culture, 20(5):499-507
  20. Kim HS, Future food and the role of food cookery Science, 2006, Korean J. Food Cookery Sci 22(4):552-562
  21. Kim TH, Lee EJ, Choi JY, The Globalization of Korean Cuisine through the Brand chefs -Focused on the Examples of Success in Japan-, 2007, Korean J. Food Culture, 22(6):682-689
  22. Na JK. 2007. A study on Globalization of Korean Restaurants. J. of Foodservice Management. 10(2):155-179
  23. Nobuyuki Matsuhisa, Nobu Now, October 11, 2005
  24. Nobuyuki Matsuhisa, Nobu the cookbook, September 10, 2001, pp.170-173
  25. U.S. Meat Export Federation, 미국산 육류 구매 안내서, 2007
  26. http://www.alain-ducasse.com/public_us/en_ce_moment/fr_encemoment.htm
  27. http://www.barilla.co.kr/bar/int/sauc_deft_idx.jsp(바릴라)
  28. http://www.elbulli.com/
  29. http://www.ilovebeef.co.kr
  30. http://korea.lkk.com/(이금기소스)
  31. http://korean.seoul.usembassy.gov/agricultural.html(미국대사관 농업무역관)
  32. http://www.maf.go.kr/index.jsp(농림부)
  33. http://www.nobumatsuhisa.com
  34. http://www.qy6.net/trade/80194/sell_kimchi_extract.html
  35. http://www.recipezaar.com/32270
  36. http://simplot.co.kr/(심플롯코리아)
  37. http://www.sopexa.co.kr/(소펙사, 프랑스 농식품 진흥공사)
  38. http://steamykitchen.wordpress.com/2007/05/05/japanese-eggplantwith-miso/
  39. http://www.susta.org/(미국남부무역협회)
  40. http://www.thaitable.com/Thai/ingredients/fish_sauce.htm
  41. c/(미국육류수출협회)