The Association between Carbohydrate Intake and Waist Circumference

탄수화물 섭취량과 허리둘레와의 연관성

Park, Soo-Kyoung;Park, Min-Seon;Ko, Jeong-Ah
박수경;박민선;고정아

  • Published : 2008.12.30

Abstract

Background: Abdominal obesity is an important factor of metabolic syndrome and it is known as an independent risk factor of cardiovascular disease. The prevalence of obese population in Korea is lower than that of the Western countries, but the prevalence of obesity related chronic diseases in Korea is as high as that in the western countries. The aim of this study is to recommend a desirable diet pattern to maintain good health by examining the association of waist circumference and carbohydrate intake in Korea. Methods: From June 2003 to April 2006, 2066 subjects (men 976, women 1090) who aged 40 to 64 years and underwent a medical checkup in the health promotion center at a university hospital in Seoul were selected. Anthropometric parameters were assessed, including waist circumference and dietary data which was obtained by 24-hour recall method. The nutrient data were analyzed by CAN-pro 2.0, nutritional analysis program. To evaluate the association between different variables and waist circumference, we conducted univariate and multiple linear regression analysis. Results: In both men and women, variables such as total calorie intake, carbohydrate intake, protein intake, fat intake, and BMI had positive association with waist circumference according to univariate linear regression model. After adjusting total calorie intake, there was no association between nutrient intake and waist circumference in men. However, there was a positive association between carbohydrate intake (${\beta}=0.027$, P < 0.001) and waist circumference in women. Conclusion: In 40~64 aged women, carbohydrate intake has a positive association with waist circumference. It is necessary to study this association in conjunction with other life style factors among various populations.

연구배경: 복부비만은 대사증후군의 중요한 인자 중의 하나이며, 심혈관계 질환의 독립적인 위험인자로 알려져 있다. 서구에 비해 고탄수화물 식사를 하는 우리의 식단에서 탄수화물의 섭취상태와 대사증후군의 중요한 인자인 허리둘레와의 관련성을 조사하고자 한다. 방법: 2003년 6월부터 2006년 4월까지 일개 대학병원 건강증진센터에 방문하여 허리둘레를 포함한 신체계측 및 영양평가를 받은 40세에서 64세 사이의 남녀 2,066명(남성 976명, 여성 1090명)을 분석하였다. 24시간 회상법으로 얻은 1일간의 음식 섭취 자료를 영양프로그램인 CAN-Pro 2.0으로 분석하여 탄수화물을 포함한 영양소 섭취량과 총 섭취열량을 측정하였다. 허리둘레는 건강 검진 시 측정한 수치를 사용하였다. 다중 선형 회귀 분석을 이용하여 총 섭취열량을 보정하며 탄수화물과 허리둘레 간의 관계를 분석하였다. 결과: 단변량 분석에서 남녀 모두 총 섭취열량, 탄수화물, 단백질, 지방 섭취량, 체질량지수가 허리둘레와 유의한 상관관계를 보였으나, 총 섭취열량, 체질량지수를 보정한 후, 중년남성에서는 거대영양소의 섭취량(탄수화물: $\beta$ = -0.003, P = 0.585)과 관련성이 관찰되지 않았다. 중년여성에서는 다른 인자를 보정한 후에도 탄수화물섭취량 ($\beta$= 0.027, P ${\leq}$ 0.001)이 허리둘레와 유의한 관계를 보였다. 결론: 40~64세까지의 여성에서 탄수화물섭취량은 허리둘레와 유의한 관련성이 있었다. 영양소 섭취뿐만 아니라 다른 생활습관, 유전적 요인, 다양한 연령층을 포함한 추가연구가 필요하다.

Keywords