Development of Ionic Calcium as Food Additives; Market and Technology Trends Analysis

식품첨가물용 이온화 칼슘의 개발동향과 시장분석

Kang, Nam-Sung;Choi, Yun-Jeong;Park, Young-Seo;Sohn, Eun-Soo;Pyo, Suhk-Neung;Kang, Se-Chan;Eum, Hyun-Ae;Sohn, Eun-Hwa
강남성;최윤정;박영서;손은수;표석능;강세찬;음현애;손은화

  • Published : 20081200

Abstract

Calcium is an essential mineral in the maintenance of physiological functions of both plants and animals. Without an appropriate level of calcium, our body becomes more susceptible to many diseases with decreased resistance to unfavourable conditions. Current food additives, used to conserve food longer by suppressing the productions of gases and the growth of the bacteria, are either chemical conservatives or natural products. The chemical conservatives, however, has a potential to produce adverse effects in our body, whereas the natural products, such as grape fruit extract or Yuka extract, are expensive and alters the tastes of food. Due to these limits of currents food additives, the market has been looked for the safe, domestic and natural food additives, having good conservative function without side effects and alternation in food tastes. Among many natural food additives, the best candidate is calcium ion, an essential mineral which is necessary in biological activity in most organisms. With great interests of the market, manufacturing technology has rapidly developed to increase the absorption rate and the efficiency of utilization of high ionic calcium in food additives, and a positive prediction can be made on its marketability. This review demonstrates domestic and international trends in techniques and marketing dealing with high ionic calcium, and also suggests the prospects and the attractiveness of calcium in a food market.

칼슘은 동 식물의 생명체 활성 유지에 매우 중요한 역할을 하고 있는 원소이다. 식물에 있어서 칼슘은 식물체내의 대사과정에서 과잉되는 유기산을 중화하고, 펙틴과 결합하여 세포막을 강하게 하고 병에 대한 저항성을 강하게 하며 뿌리의 발육을 도와 생산량을 증가시킨다. 칼슘이 부족한 경우 여러 종류의 병에 대한 저항력이 떨어지며 이상 현상을 나타낸다. 동물의 경우에는 뼈나 치아 등을 형성하는 필수영양소의 하나일 뿐만 아니라, 심장이나 뇌를 움직이게 하는 정보 전달기능에도 중요한 역할을 담당한다. 따라서 칼슘은 다양한 형태의 식품첨가물이나 건강기능식품으로 개발되고 있다. 식품첨가물은 식품의 효율적인 보존을 위해 세균증식 방지, 가스발생 억제를 위하여 다양한 화학적인 방부제나 일부 천연물을 사용되고 있다. 그러나 화학적 첨가물이 인체에 미치는 부작용으로 인하여 향후 사용이 제한적일 수밖에 없고 외국에서 개발된 자몽 추출물, 유카추출물 등의 천연물 제제는 값이 비싸고 식품의 맛이 변질되는 이유로 사용에 많은 제약이 있다. 그러므로 화학적 합성물이 아니면서 세균증식 및 가스발생 억제효과가 탁월하고, 식품의 맛을 유지하면서, 인체에 필요한 영양성분을 함유하는 국내 원료가 풍부한 안전한 천연 식품첨가물에 대한 시장 요구도가 증가하고 있다. 천연 식품첨가물 중에서 주목 받고 있는 물질은 각종 생명체의 구성과 활동에 있어서 필수적인 미네랄 성분인 칼슘이다. 특히, 고순도의 이온화된 산화칼슘에 관한 기술에 대한 특허 기술은 국내 및 해외에서도 지속적으로 증가하고 있는 추세이다. 아직은 식품첨가물에 대한 소비자 인식의 전환이 충분히 이루어지고 있지는 않으나, 식품첨가물용 칼슘으로 이루어진 제품에 대한 사회적 인식이 지속적으로 변화되고 있고, 건강식품 시장규모의 확대에 따라 식품첨가물용 칼슘의 시장도 성장이 동반되고 있다. 이러한 시장 상황에서 칼슘 흡수율 및 칼슘 이용률을 높인 고이온화 칼슘 기술개발은 식품첨가물용으로서 빠른 속도로 제조기술이 개발되고 있으며 농업분야, 두부, 야채류 등의 유통기한 연장이 중요한 요소인 식품을 제조하고 있는 식품제조업체 등의 시장진입을 이룰 수 있을 것으로 전망되고 있다.

Keywords