Dissipation Pattern of Boscalid in Cucumber under Greenhouse Condition

시설 내 오이 재배 중 살균제 Boscalid의 잔류특성

  • Lee, Jong-Hwa (Department of Agricultural Biotechnology, Seoul National University) ;
  • Park, Hee-Won (Department of Agricultural Biotechnology, Seoul National University) ;
  • Keum, Young-Soo (Department of Agricultural Biotechnology, Seoul National University) ;
  • Kwon, Chan-Hyeok (Korea Food and Drug Administration) ;
  • Lee, Young-Deuk (Division of Life and Environmental Science, Daegu University) ;
  • Kim, Jeong-Han (Department of Agricultural Biotechnology, Seoul National University)
  • 이종화 (서울대학교 농생명공학부) ;
  • 박희원 (서울대학교 농생명공학부) ;
  • 금영수 (서울대학교 농생명공학부) ;
  • 권찬혁 (식품의약품안전청 식품평가부) ;
  • 이영득 (대구대학교 생명환경학부) ;
  • 김정한 (서울대학교 농생명공학부)
  • Published : 2008.03.31

Abstract

The dissipation patterns of a boscalid in cucumber under greenhouse condition was investigated to establish pre-harvest residue limit (PHRL) and biological half-life. Initial concentration of boscalid in cucumber at standard application rate was $7.29\;mg\;kg^{-1}$ and decreased to $0.04\;mg\;kg^{-1}$ after 15 days with half-life of 1.9 day, while the initial concentration was $14.69\;mg\;kg^{-1}$ and decreased to $0.11\;mg\;kg^{-1}$ after same period with half lift of 2.0 day at double application rate. PHRL was suggested by prediction curve derived from the decay curve of boscalid at double rate treatment. For example, $10.39\;mg\;kg^{-1}$ was calculated for 10 days before harvest, and $1.73\;mg\;kg^{-1}$ for 5 days. Dilution effect was major factor far the decrease of boscalid residue due to fast increasement of weight of cucumber during cultivation. Final residues level of boscalid was predicted based on the dissipation curve and guideline on safe use, when boscalid was used to control powdery mildew and gray mold. At standard rate application, $1.26\;mg\;kg^{-1}$ and $1.33\;mg\;kg^{-1}$ were calculated as final residue levels for control powdery mildew and gray mold, respectively, which are above the MRL(Meximum Residue Limit).

실내에서 재배 중 살균제 boscalid의 생물학적 반감기를 계산하고, 생산단계 MRL 등을 제안하고자 오이에 boscalid를 살포하고 재배기간 중 잔류특성을 파악하였다. Boscalid 기준량 살포시 초기 잔류농도는 $7.29\;mg\;kg^{-1}$이며 15일 후에는 $0.04\;mg\;kg^{-1}$으로 감소되어 반감기는 1.9일 이었다. 배량 살포의 경우 초기농도 $14.69\;mg\;kg^{-1}$에서 15일 후에는 $0.11\;mg\;kg^{-1}$으로 감소되어 반감기는 2.0일 이었다. 그리고 배량 처리 시의 잔류감소 회귀식을 이용한 생산단계 농약잔류허용기준(PHRL)은 수확 10일전 $10.39\;mg\;kg^{-1}$ 또는 5일전 $1.76\;mg\;kg^{-1}$ 등으로 제안하였다. 또한 도출된 잔류감소 회귀식을 이용하여 약제 처리 후부터 MRL 이하로 잔류량이 감소하는 기간을 계산하였을 때, 기준량 처리 시 8.9일, 배량 처리 시 11.1일이 소요되는 것으로 나타났다. 오이 재배에 있어서 boscalid의 잔류량 감소 특성은 빠른 증체량에 따른 희석효과가 큰 기여를 한 것으로 나타났다. 감소 회귀식을 적용하여 boscalid 입상수화제를 안전사용기준에 따라 흰가루병 방제 및 잿빛곰팡이병 방제에 사용할 경우에 최종잔류농도를 예측해보면, 흰가루병의 경우 약제 처리 25일 후 기준량 처리 시 $1.26\;mg\;kg^{-1}$로 MRL($0.3\;mg\;kg^{-1}$)보다 높게 예상되었다. 또한 잿빛곰팡이병의 경우 약제처리 19일 후 최종잔류농도는 기준량 처리 시 $1.33\;mg\;kg^{-1}$로 역시 MRL보다 높게 예상되었다.

Keywords

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