Journal of the East Asian Society of Dietary Life (동아시아식생활학회지)
- Volume 18 Issue 6
- /
- Pages.939-948
- /
- 2008
- /
- 1225-6781(pISSN)
- /
- 2288-8802(eISSN)
Effect of Ethanol Extracts of Goat's Beard on Streptozotocin Induced Diabetic Symptoms and Oxidative Stress in Rats
삼나물 에탄올 추출물이 Streptozotocin으로 유발한 흰쥐의 당뇨증상과 산화적 스트레스에 미치는 영향
- Shin, Jong-Wook (Dept. of Food Industrial Technology, Food Science and Technology, Catholic University of Daegu) ;
- Lee, Sang-Il (Dept. of Food Nutrition & Cookery, Keimyung College) ;
- Woo, Mi-Hee (Dept. of Phamacy, Catholic University of Daegu) ;
- Kim, Soon-Dong (Dept. of Food Industrial Technology, Food Science and Technology, Catholic University of Daegu)
- 신종욱 (대구가톨릭대학교 외식식품산업학부 식품가공학) ;
- 이상일 (계명문화대학 식품영양조리과) ;
- 우미희 (대구가톨릭대학교 약학대학 약학과) ;
- 김순동 (대구가톨릭대학교 외식식품산업학부 식품가공학)
- Published : 2008.12.31
Abstract
The effects of goat's beard (Aruncus dioicus var ramtschaticus Hara) ethanol extracts (AD) on the streptozotocin-induced diabetic symptoms and oxidative stress in rats were assessed. Experimental plots were divided into normal controls (NC), diabetes controls (DM), diet with 0.3% AD after diabetes induction (SA), and diet with 0.6% AD after diabetes induction (SB), then fed for 5 weeks. In the SA and SB groups as compared with the DM group, diabetic symptoms including weight loss, increase in feed and water intake, and enlargement of the liver and kidney were improved. The levels of blood glucose and serum fructosamine were reduced by
삼나물 에탄올 추출물이 streptozotocin으로 유발한 쥐의 당뇨증상과 산화적 스트레스에 미치는 영향을 조사하였다. 실험군은 정상군(NC), 당뇨군(DM), 당뇨유발 후 식이에 삼나물 에탄올 추출물을 0.3%를 첨가한 식이군(SA), 당뇨유발 후 식이에 삼나물 에탄올 추출물을 0.6% 첨가한 식이군(SB)으로 구분하여 5주간 사육하였다. SA군과 SB군은 NC군에는 미치지 못하였으나, 당뇨로 인해 초래되는 병리적 증상인 체중 감소, 식이섭취량 및 음용수 섭취량의 증가, 식이효율저하, 간장 및 신장 무게의 증가 현상을 개선하는 효과가 있었다. 실험식이로 5주간 사육한 당뇨쥐의 혈당은 DM군에 비하여