Physiological Activities of Extracts of Cedrela sinensis leaves

참죽나무 잎 추출물의 생리활성

  • Shin, Hee-June (Department of Chemical & Biochemical Engineering, Chosun University) ;
  • Jeon, Young-Jin (Department of Pharmacology, College of Medicine, Chosun University) ;
  • Shin, Hyun-Jae (Department of Chemical & Biochemical Engineering, Chosun University)
  • 신희준 (조선대학교 공과대학 생명화학공학과) ;
  • 전영진 (조선대학교 의과대학 약리학교실) ;
  • 신현재 (조선대학교 공과대학 생명화학공학과)
  • Published : 2008.04.29

Abstract

The purpose of this study was to confirm the content of total polyphenol, antioxidative and immune activities of the extracts of Cedrela sinensis leaf. The content of total polyphenol of water extracts ranged from 46.5-59.6 mg/100 g, which was higher than other extracts using organic solvents such as EtOAc, $CH_2Cl_2$ and $C_6H_{14}$. The antioxidant activity of the water and organic solvents extracts showed 6-33% in terms of 2,2-diphenyl-picryl-hydrazyl (DPPH) scavenging activity. To analyze the immuno-stimulation activity of C. sinensis leaf extract, we investigated the effect of the extracts on NO synthesis which is important in host defense against bacterial infection. Hot water extracts significantly increased NO generation by RAW 264.7, macrophage cell line, while organic solvent extract has no significant effect on NO production. To further analyzed the anti-inflammatory effect of the extracts, we investigated the effects of the extracts on lipopolysaccharide(LPS)-induced NO generation. Organic solvent extracts of C. sinensis leaves showed strong inhibitory effect on NO production in LPS-stimulated RAW 264.7 cells. These results suggest that C. sinensis leaf extract may represent a useful immune stimulating agent and anti-inflammatory agent.

본 연구를 통하여 요즘 기능성 측면에서 관심을 끌고 있는 참죽나무 잎의 열수추출물과 유기용매 추출물을 이용하여 항산화능과 면연증강능을 확인하였다. 열수 추출물의 총 폴리페놀 함량은 46.5-59.6 mg/100 g으로 유기용맹 추출물보다 그 수치가 더 높았다. 열수 추출물과 유기용맹 추출물의 항산화 활성은 2,2-diphenyl-picryl-hydraryl (DPPH) radical 소거활성으로 6-33%로 기준물질보다 낮은 값을 나타내었다. 참죽나무 잎 추출물의 면역증강능을 확인하기 위하여 박테리아 감염에 대항하는 숙주방어체계에 필요한 NO 생성능을 확인하였다. 열수 추출물은 마크로파지 세포주인 RWA 264.7의 NO 생성을 증가시켰다. 그러나 유기용매추출물은 별다른 변화를 가져오기 않았다. 항염효과를 증명하기 위하여 인지질다당류 (LPS) 유발 NO생성에 미치는 영향을 조사하여, NO 생성을 억제하는 것을 증명하였다. 즉, 면역증강능의 확인 실험을 통하여 참죽나무 잎의 열수추출 분획에 대식세포의 활성을 증가시키는 성분이 포함되어 있고, 유기용매 추출 분획에서는 대식세포의 활성을 감소시키는 성분이 포함되어 있는 것으로 판단된다. 이상과 같은 결과를 미루어 보았을 때, 참죽이 한 가지 식물인데도 불구하고 유효 성분에 대한 추출 방법에 따라 상이한 면역 증강 및 항균, 항염 작용을 보이는 것으로 나타났다.

Keywords

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