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Isolation and Identification of Filamentous Fungi from Indoor Air of a Sogokju Traditional Rice Wine Factory

소곡주 공장의 공기로부터 곰팡이의 분리 및 동정

  • Park, Ji-Eun (Department of Microbiology and Institute of Basic Sciences, Dankook University) ;
  • Jeon, Young-Jae (Department of Microbiology and Institute of Basic Sciences, Dankook University) ;
  • Kim, Ji-Hye (Department of Microbiology and Institute of Basic Sciences, Dankook University) ;
  • Kim, Seong-Hwan (Department of Microbiology and Institute of Basic Sciences, Dankook University)
  • 박지은 (단국대학교 미생물학과 및 기초과학연구소) ;
  • 전영재 (단국대학교 미생물학과 및 기초과학연구소) ;
  • 김지혜 (단국대학교 미생물학과 및 기초과학연구소) ;
  • 김성환 (단국대학교 미생물학과 및 기초과학연구소)
  • Published : 2008.06.30

Abstract

To investigate the mycoflora of indoor air in a Sogokju, traditional rice wine, factory, fungi were sampled and analyzed from the air of several rooms in the factory using an Anderson air sampler and from two kinds of Nuruk. Twelve fungal species belonging to the genera of Aspergillus, Penicillium, Gibberella, Cladosporium, and Talaromyces were isolated. Species belonging to Aspergillus and Penicillium genera were the major species. Seven different species of Penicillium were isolated from each different room of the factory. The Aspergillus species found from indoor air of the factory was also found from Nuruk. Rhizopus sp. was commonly isolated from Nuruk but not from indoor air of the factory. This is first report of fungi present in indoor air of a traditional rice wine factory in Korea.

전통주인 소곡주 공장의 실내공기에 존재하는 균류상을 조사하기 위하여 앤더슨 공기 포집기를 이용하여 소곡주 공장의 여러 방으로부터 포집된 공기와 이곳에서 주정제조를 위해 사용해온 누룩으로부터 균류를 분리하고 분석하였다. Aspergillus, Penicillium, Gibberella, Cladosporium, Talaromyces 속에 속하는 12가지 균류종이 분리되었다. 이들 중 주요 균류는 Aspergillus와 Penicillium에 속하는 균종이 다수를 차지하였다. 특히 Penicillium 속에 속하는 종으로는 7개의 종이 분리 되었으며 조사된 방마다 각각 서로 다른 종이 분리되었다. 누룩으로부터는 공기 중에서 검출된 Aspergillus 그룹과 동일한 그룹이 검출되었고 동시에 공기중에서는 존재하지 않았던 Rhizopus sp.가 분리되어졌다. 본 연구는 국내에서는 처음으로 전통주 제조 공장의 실내 공기 중에 존재하는 균류상에 대한 보고이다.

Keywords

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