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Effects of Addition of Crab Shell to Sawdust Substrate on the Growth and Development of Pleurotus eryngii

게껍질 첨가배지가 큰느타리(Pleurotus eryngii)의 균사생장과 자실체에 미치는 영향

  • Jo, Woo-Sik (Department of Agricultural Environment, Gyeongbuk Agricultural Technology Administration) ;
  • Rew, Young-Hyun (Department of Agricultural Environment, Gyeongbuk Agricultural Technology Administration) ;
  • Kim, Jong-Su (Department of Agricultural Environment, Gyeongbuk Agricultural Technology Administration) ;
  • Park, So-Deuk (Department of Agricultural Environment, Gyeongbuk Agricultural Technology Administration) ;
  • Seok, Soon-Ja (Division of Applied Microbiology, National Institute of Agricultural Science and Technology, RDA) ;
  • Jung, Hee-Young (School of Applied Biosciences, Kyungpook National University)
  • 조우식 (경상북도농업기술원 환경농업연구과) ;
  • 류영현 (경상북도농업기술원 환경농업연구과) ;
  • 김종수 (경상북도농업기술원 환경농업연구과) ;
  • 박소득 (경상북도농업기술원 환경농업연구과) ;
  • 석순자 (농촌진흥청 농업과학기술원 응용미생물과) ;
  • 정희영 (경북대학교 응용생명과학부)
  • Published : 2008.06.30

Abstract

Pleurotus eryngii is by far the best tasting oyster mushroom, well deserving of the title, the King Oyster. Popular in Europe, this stout, thickly fleshed mushroom, is one of the largest species in the genus. The effects of addition of crab shell to sawdust substrate for the growth of P. eryngii were investigated. Dried crab shell used in this study contained 55.2% C, 3.74% N, 5.57% $P_2O_5$, 6.44% Ca, and pH 6.9. The addition of 1% crab shell (v/v) increased the yield of the mushroom fruit-body by 34% comparing control (sawdust 80, rice bran 20; v/v), 0.03% CaO content of 1% crab shell treatment was higher than 0.01% CaO of control and period of primordia formation was similar regardless of the treatments.

큰느타리(P. eryngii)는 최근에 생산과 소비가 증가되고 있는데 이에 소요되는 재배용 톱밥배지 제조시 수산부산물인 게껍질의 첨가효과를 구명하기 위하여 시험을 수행한 결과를 요약하면 다음과 같다. 게껍질 첨가수준별 균사생장특성은 1, 2, 4% 처리구는 배양완성일수가 $22{\sim}23$ 일로 대조구인 톱밥 + 미강(80 : 20) 배지와 비슷하였으나 6% 처리구는 28일, 8% 처리구는 34일로 첨가량이 증가할수록 균사생장이 지연되었다. 자실체 수량은 게껍질 1% 첨가시 생체중 91 g로 대조구 68 g에 비해 34%가 많았다. 자실체의 CaO 함량은 4% 첨가구가 0.05%로 무첨가구의 0.01%에 비하여 5배정도 많았다. 큰느타리 배지재료로 게껍질을 이용한 결과 수량 및 자실체의 CaO 함량 증가효과가 있었으며 유용한 배지재료로 활용할 수 있을 것으로 기대된다.

Keywords

References

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