Necessity Evaluation about the Outside Dining Room Accommodation to the University Meal Service

대학교 급식의 외부음식점 도입에 대한 필요성 평가

  • Han, Kyung-Su (Dept. of Foodservice, Kyunggi University) ;
  • Lee, Yun-Jung (Dept. of Foodservice, Graduate School of Kyunggi University)
  • 한경수 (경기대학교 외식조리) ;
  • 이윤정 (경기대학교 대학원 외식조리)
  • Published : 2009.06.30

Abstract

The purpose of the study of the book is aimed for basic document security to show necessity for the outside restaurant accommodation to the university meal service and I grasp the university meal service use action of the university student and a desire with this purpose and show it and am going to fine an article and the basics document which are necessary for the market for rationalization of the management of the university meal service. As for the reason why students like fast food to be able to choose outside dining room introduction at the part of an innovative image strategy of the university meal service. Food is serve of early and low price. The big problems of the university meal service is bad taste, high price, low service. Price satisfaction is low in the quality of the university meal service in comparison with the outside dining room. The university students who liked Korea food and Hamburger at time of the outside dining room introduction evaluated the quality of the university meal service. Therefore the outside dining room accommodation is necessary for the university meal service development also the image improvement of the university meal service and improvement of the quality and suitable price rage.

본 연구의 목적은 대학교 급식의 외부 음식점 도입에 대한 필요성을 제시하기 위한 기초 자료 확보를 목적으로 하고 있으며, 이를 위해 대학생의 학교 급식 이용 행태 및 욕구를 파악하여 제시하여 시장에 필요한 상품과 학교 급식의 경영의 합리화를 위한 기초 자료를 확보하고자 한다. 학교 급식의 혁신적인 이미지 전략의 일환으로 외부 음식점 도입을 선택할 수 있는데 학생들이 패스트푸드를 선호 하는 이유는 음식이 빠르게 서빙된다는 잇점과 가격이 저렴하다는 잇점을 들고 있다. 즉, 현재 시행되고 있는 학교 급식에 대한 불만으로 도출되는 것은 맛의 저하와 가격의 상승, 서비스의 저하 현상을 이유로 살펴볼 수 있다. 학교 급식의 질은 외부 음식점에 비해 학교 급식의 가격대의 만족도를 평가한 결과 학교 급식의 질은 낮게 평가되었으며, 외부 음식점의 가격이 높다고 평가되었다. 외부 음식점 도입시 선호하는 음식의 조율에 따라 평균값을 분석한 결과, 한식류나 햄버거를 희망하는 집단이 학교 급식의 질적인 수준을 낮게 평가하고 있는 것으로 나타나 학교 급식의 질적인 향상이 시급히 요구되고 있다. 따라서 학교 급식의 발전 방안으로 외부 음식점의 도입의 필요성도 제기되며, 학교 급식 이미지의 강화와 질적인 향상이 필요하리라 보며, 가격 수준의 적절한 배치도 함께 이루어져야 한다.

Keywords