The Importance-Performance Analysis(IPA) of the Laboratory Facilities for the Practical Education of Culinary Arts Majors in the Continuity of Educational Experiences - Focusing on the Y University in Chung-Buk Province -

교육 연계성 측면에서 조리 실습실 시설에 대한 전공자의 중요도-만족도 분석 - 충청북도에 위치한 Y대학교를 중심으로 -

  • Na, Tae-Kyun (Dept. of Hotel & Food Service Culinary Art, Technology College of Myong-gi) ;
  • Choo, Sang-Yong (Dept. of Hotel & Food Service Culinary Art, Technology College of Myong-gi)
  • 나태균 (명지전문학교 호텔외식학부) ;
  • 추상용 (명지전문학교 호텔외식학부)
  • Published : 2009.06.30

Abstract

The purpose of this study is to evaluate the importance and performance of the educational laboratory facilities for culinary practice. The questionnaire was distributed to 100 students enrolled in the culinary arts department at Y University located in Chung-buk province, and a total of 71 usable, completed questionnaires were received for the research. Collected data was statistically analyzed using the SPSS 10.0 Windows version, and the IPA(Importance-Performance Analysis) was conducted to compare importance and satisfaction from kitchen laboratory facilities which have been a key element of culinary education. Results of this study can be summarized as follows. Firstly, it was found that performance (M=3.42) for culinary practice facilities was lower than importance(M=4.09) for culinary practice facilities. Secondly, through IPA, the importance and satisfaction of culinary laboratory elements showed some differences between the students who had have some educational experience in culinary art prior to enrollmnet and those who had not. The former students attached importance to the usefulness of facilities rather than the size of facilities. And as rapidly improved factors, they answered ventilation and water supply facilities for culinary laboratories. The application of this study in physical environment of culinary education will contribute to improve students` satisfaction with the quality of education. However, the critical point of this study is a limited sampling, so the results of this study cannot be generalized.

이 연구의 목적은 조리 실습을 위한 조리실습시설의 전공자의 중요도와 만족도를 평가하는 것이다. 이를 위해 설문은 충청도에 위치한 Y대학교에서 조리를 전공하는 100명의 학생에게 설문지를 배포하였고 총 71부의 유용한 설문지를 본 연구를 위해 사용하였다. 통계적 분석을 위해 SPSS 10.0 Win을 사용하였으며, 중요도-실행도 분석은 조리 교육의 핵심 요소인 실습 시설에 대한 중요도와 만족도를 비교하기 위해 실시하였다. 연구의 결과는 다음과 같다. 첫째, 조리실습시설에 대한 만족도(M=3.42)는 중요도(M=4.09)보다 낮게 나타났다. 둘째, 조리실습시설의 중요도 및 만족도는 사전 교육 무경험자와 유경험자 사이에 차이가 있는 것으로 나타났다. 사전 교육 경험이 있는 전공자는 기물의 보유량에 비해 보유 기기 기물의 유용성을 더욱 중요시하였고 빠르게 개선되어야할 요인으로써 사전 교육이 있는 전공자는 조리 실습실 내 환기시설과 급 배수시설을 중요하게 생각하는 것으로 나타났다. 조리 교육에 있어 이 연구의 시사점은 조리 실습실에 대한 전공자의 교육 만족도 향상에 공헌 할 것이다. 그러나 표본추출에 있어 한정성으로 인해 연구의 결과를 일반화시키기 어렵다.

Keywords