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Effect of Service Encounter and Service Quality, Customer Satisfaction in the Golf Rage

골프연습장 고객접점서비스가 서비스 질 및 고객만족에 미치는 영향

  • Published : 2009.01.28

Abstract

This study was to analyze the effect of service encounter and service quality, customer satisfaction in the golf range. This subject who answered to giver questionaire was 291 persons. The result of reliability check up was here below; Chronbach' ${\alpha}=.817{\sim}.914$. To analyze materials, reliability analysis, factor analysis, correlation analysis, multiple regressions were used as statistic analysis techniques.On the basis of the results, the conclusions were as follows; Firstly, there was a significant influence between service encounter and service quality. Secondly, there was a significant influence between service encounter and customer satisfaction. Lastly, there was a significant influence between service quality and customer satisfaction.

본 연구는 골프연습장 고객접점서비스가 서비스 질 및 고객만족에 미치는 영향을 규명하는데 그 목적이 있다. 이와 같은 연구목적을 달성하기 위하여 서울, 인천, 수원, 용인에 위치하고 있는 골프연습장, 실외골프연습장, 스크린연습장 이용 고객 300명을 모집단으로 선정, 총 291명의 설문지가 실제 분석에 사용되었다. 이러한 연구 목적과 연구 방법을 기초로 하여 얻어진 결론은 다음과 같다. 첫째, 골프연습장 고객접점 서비스는 서비스 질에 영향을 미친다. 즉, 서비스 수행능력은 서비스 질 모든 변인에 영향을 미치고 서비스 경청능력은 공감성에 영향을 미치며, 서비스 효과는 유형성 신뢰성에 영향을 미친다. 둘째, 골프연습장 고객접점서비스는 고객만족에 영향을 미친다. 즉, 서비스 수행능력, 서비스 효과는 고객만족에 모든 변인에 영향을 미친다. 반면 서비스 경청능력은 고객만족 변인에 영향을 미치지 않는다. 셋째, 골프연습장 서비스 질은 고객만족에 영향을 미친다. 즉, 유형성, 신뢰성은 모든 고객만족에 영향을 미치고, 공감성은 이용만족에 영향을 미치며, 확신성은 이용만족, 프로그램 만족에 영향을 미친다. 넷째, 골프연습장의 접점서비스와 서비스 질, 고객만족은 인과관계가 있다.

Keywords

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