Change of the Concentration of Pesticide Residues in Pepper Powder by Storage Temperature and Storage Period

저장온도와 기간에 따른 고춧가루 중 농약의 잔류량 변화

  • Jo, Sung-Ae (Research Institute of Public Health&Environment, Kangnam Agro-marin products Inspection center, Kangnam agricutual products Inspection Team) ;
  • Kim, Eun-Hee (Research Institute of Public Health&Environment, Kangnam Agro-marin products Inspection center, Kangnam agricutual products Inspection Team) ;
  • Kim, Kyung-Sig (Research Institute of Public Health&Environment, Kangnam Agro-marin products Inspection center, Kangnam agricutual products Inspection Team) ;
  • Kim, Jung-Hun (Research Institute of Public Health&Environment, Kangnam Agro-marin products Inspection center, Kangnam agricutual products Inspection Team) ;
  • Park, Seog-Gee (Research Institute of Public Health&Environment, Kangnam Agro-marin products Inspection center, Kangnam agricutual products Inspection Team)
  • 조성애 (서울시보건환경연구원 강남농수산물검사소 농산물검사팀) ;
  • 김은희 (서울시보건환경연구원 강남농수산물검사소 농산물검사팀) ;
  • 김경식 (서울시보건환경연구원 강남농수산물검사소 농산물검사팀) ;
  • 김정헌 (서울시보건환경연구원 강남농수산물검사소 농산물검사팀) ;
  • 박석기 (서울시보건환경연구원 강남농수산물검사소 농산물검사팀)
  • Published : 2009.09.30

Abstract

The purpose of this study is to examine changes in the pesticides residues in pepper powder by storage conditions. Analysis of pesticide residues was performed using multiresidue analytical methods and the number of pesticides detected from 60 pepper powders was 7 pesticides such as cypermethrin, fenvalerate, kresoxim-methyl, chlorpyrifos, chlorfenapyr azoxystrobin, tebuconazole. The concentrations of cypermethrin and tebuconazole were exceeded their maximum residue limits (MRLs). The degradation patterns of pesticides at $-5^{\circ}C$ were compared to those at $20^{\circ}C$ and $4^{\circ}C$. Without reference to storage temperature, degradation rates of azoxystrobin and fenvalerate were above 80%. Degradation rate of chlorpyrifos was 47% at storage $4^{\circ}C$, $20^{\circ}C$ and 34% at storage $-5^{\circ}C$. During each storage peroid, the degradation patterns were more lower at $-5^{\circ}C$ than at $20^{\circ}C$ and $4^{\circ}C$.

고춧가루를 대상으로 온도별 저장기간 동안의 농약 잔류량의 변화측정을 목적으로 본 실험을 수행하였다. 동시다성분 방법으로 농약 잔류량을 분석한 결과 고춧가루에서 cypermethrin, fenvalerate, kresoxim-methyl, chlorpyrifos, chlorfenapyr, azoxystrobin, tebuconazole등 7종의 농약이 검출되었으며, MRLs(maximum residue limits)을 기준하여 분석한 결과 기준을 초과한 잔류농약은 cypermethrin krexosim-methyl 그리고 tebuconazole 이었다. 가장 많은 감소율을 보인 농약은 azoxystrobin와 fenvalerate로 저장온도에 상관없이 각각 80%이상의 감소율을 보였고, 가장 적은 감소율을 보인 농약은 chlorpyrifos로 실온과 냉장 보관 시 약47%의 감소율을 보였으며 냉동 보관 시에는 약 34%의 감소율을 나타냈다. 60일 경과 후에 저장 온도에 따른 잔류농약 분석 결과 실온에서는 47~84%감소율을 보였고, 냉장에서는 47~85%, 냉동에서는 34~83%의 감소율을 보여, 실온과 냉장 보관 시 크게 차이가 없는 것으로 나타났으며, 실온과 냉장 보관 시보다 냉동보관 시 낮은 농약감소율을 보였다.

Keywords

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