출수일수에 따른 벼 품종군의 아밀로스, 단백질, 알칼리붕괴도 및 수분함량의 품종변이

Variation of Amylose, Protein, Alkali Digestive Value, and Moisture Contents in Rice Varietal Groups Classified by the Days from Seeding to Heading

곽태순
Kwak, Tae-Soon

  • 발행 : 20090300

초록

한국 재래종 및 중국 도입 자포니카 154품종에 대하여 출수일수에 따른 아밀로스함량, 단백질함량, 알칼리붕괴도 및 수분함량에 대한 품종변이를 분석한 결과는 아래와 같다. 1. 출수일수를 기준으로 공시한 전품종에 대하여 극조생군(출수일수 100일 이하), 조생군(출수일수 101-110일), 중생군(출수일수 111-120일), 만생군(출수일수 121-130일), 극만생군(출수일수 131일 이상)으로 구별 할 수 있었다. 2. 출수일수를 기준으로한 모든 품종군에서 아밀로스함량과 알칼리붕괴도와는 부의 상관을 보여 아밀로스함량이 낮으면 알칼리에 대한 쌀알맹이의 붕괴가 잘 되는 현상을 보였다. 3. 단백질함량과 수분함량과의 관계에서는 극만생군을 제외한 모든 품종군에서 고도의 유의한 부 상관을 보여 단백질함량이 높으면 수분함량은 낮은 경향이었다. 4. 수분함량과 알칼리붕괴도와의 관계에서는 중생군을 제외한 여타 품종군에서는 정상관을 보여 수분함량이 높으면 알칼리붕괴가 잘되는 경향이었다. 5. 출수일수에 따른 아밀로스함량 계급별 빈도분포에서 60%이상 대부분의 품종이 17-20%사이의 함량분포에 해당하였다. 6. 단백질함량 분포는 극조생군이 8.56%로 가장 높았고 출수가 늦을수록 단백질함량은 감소하여 극만생군은 6.88%로 가장 낮았다. 7. 조생군에 비하여 만생군으로 갈수록 수분함량은 증가했고 알칼리에 의해서 붕괴도 잘되는 경향을 보였다.

This experiment was carried out to get the basic information regarding the rice varietal variation of amylose content, protein content, alkali digestive value and moisture content for 154 Korean native and introduced Japonica from China by the days from seeding to heading. The used materials could be grouped into 5 varietal groups based on their maturing group such as extremely early maturing(less than 100 of DSH), early maturing(101-110 of DSH), medium maturing(111-120 of DSH), late maturing(121-130 of DSH), and extremely late maturing(more than 131 of DSH). The amylose content and alkali digestive value showed negative significant correlations in all varietal groups. The protein content and moisture content showed also negative significant correlation in all varietal groups except extremely late maturing group. The moisture content and alkali digestive value showed positive correlation in all varietal groups except medium maturing group. The frequency distributions of amylose content at each varietal groups classified by the days from seeding to heading more than 60 percent were appeared from 17% to 20% of amylose content. The protein content of extremely early maturing group revealed higher than any other varietal groups based on the varietal groups. The protein content was getting decreased by the varietal groups from extremely early maturing to extremely late maturing. The moisture content was getting increased from early maturing to late maturing. The alkali digestive value also was getting increased from extremely early to extremely late maturing.

키워드

참고문헌

  1. Bhattacharya K. R. 1979. Gelatinization temperature of rice starch and its determination. The proceedings of the workshop on 'chemical aspects of rice grain quality.'IRRI:231-249
  2. Choi H. C. 2002. Current status and perspectives in varietal improvement of rice cultivars for high quality and value-added products. Korean J. Crop Sci. 47(S) : 15-32
  3. Juliano B. O. 1979. The chemical base of rice grain quality. The proceedings of the workshop on 'chemical aspects of rice grain quality.'IRRI: 69-90
  4. Khush G. S., C. M. Paule and N. M. De La Cruz. 1979. Rice grain quality evaluation and improvement at IRRI. The proceedings of the workshop on 'chemical aspects of rice grain quality.'IRRI: 21-31
  5. Kim K. H. and Oh S. M. 1992. Varietal variation of alkali digestion value and its relationship with gelatinization temperature and water absorption rate of milled rice grain. Korean J. Crop Sci. 37(1) : 28-36
  6. Kwak T. S. 1998. Classification of Korean local and Chinese rice varieties based on grain filling rapidity. Korean J. of Breeding. 30(3) : 221-226
  7. Kwak T. S. 1999. Variation of major physico-chemical properties related to grain quality by the rapidity of grain filling in rice. Korean J. of International Agriculture.11(1) : 33-41