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Effects of Dietary Supplementation of Illite on Humoral Immunity against Salmonella typhimurium Flagella Antigen in Laying Hens

산란계에 Illite 급여가 Salmonella typhimurium 편모항원에 대한 체액성 면역 반응에 미치는 영향

  • Lee, S.R. (Department of Animal Resources and Science, Dankook University) ;
  • Lee, S. (Department of Animal Resources and Science, Dankook University) ;
  • Chang, K.T. (The National Primate Research Center, Korea Research Institute of Bioscience and Biotechnology) ;
  • Kim, J.W. (Department of Animal Resources and Science, Dankook University)
  • 이상래 (단국대학교 생명자원과학대학 동물자원학과) ;
  • 이성 (단국대학교 생명자원과학대학 동물자원학과) ;
  • 장규태 (한국생명공학연구원 국가영장류센터) ;
  • 김정우 (단국대학교 생명자원과학대학 동물자원학과)
  • Published : 2009.09.30

Abstract

This study was carried out to investigate dietary effects of illite on humoral immune response against Salmonella typhimurium flagella in Hyline Brown laying hens. Total of twenty eight 36-week-old hens were divided into two groups; The first was fed commercial diet as control and the other was fed diet containing 2 % illite. Each group was divided into 2 sub-groups and then performed immunization of Salmonella flagella with different adjuvants which were Freund's adjuvant and croton oil. The rates of egg-production in all groups were normal range but no difference was found between illite-treated and untreated groups. The serum antibody titers of Freund's adjuvant-used subgroup in illite fed groups were significantly increased, especially from 6-to 9-week after $1^{st}$ immunization compared to those of control groups (p<0.05). And the antibody titers of croton oil-used subgroup in illite-fed groups were also significantly increased, especially at 4-, 6- and 7-week (p<0.05). The results demonstrated that the feeding illite stimulated the immune response against S. typhimurium flagella antigen in laying hens and suggest that the supplementation of illite to the poultry diets may support protective effects against bacterial infections such as Salmonellosis.

본 연구는 Hyline Brown 산란계에 illite 첨가 급여가 Salmonella typhimurium 편모항원에 대한 면역 반응에 미치는 영향을 조사하였다. 외관상 건강하고 정상적으로 산란을 하는 개체만을 1차 선별하였고 2차적으로 S. typhimurium 편모항원에 대한 혈청 항체가를 측정하여 항체 형성이 되지 않은 28수를 시험 동물로 공시하였다. 시험구의 배치는 완전 임의로 illite 투여구 14수 및 대조구 14수로 설정하였으며, 다시 투여구 및 대조구는 각각 7수씩 2개 군을 나누어 면역 증강제를 달리하여 Salmonella 편모항원을 면역을 실시하였다. 실험 시작후 8주동안의 산란율을 조사한 결과, illite를 첨가 급여한 투여구와 대조구 사이에 통계학적으로 유의적인 차이는 없었다. Salmonella 편모항원에 대한 혈청 항체가를 측정한 결과, Freund's adjuvant 및 croton oil을 면역 증강제로 이용한 모든 투여구에서 illite를 급여하지 않은 대조구에 비해 항체가가 높은 경향을 알 수 있었다. Freund's adjuvant를 이용한 시험구에서는, illite 투여구의 항체가가 시험 6주부터 9주까지 대조구에 비하여 현저히 높은 것으로 조사되었으며(p<0.05), croton oil을 이용한 시험구에서도 illite 투여구의 혈중 항체가가 시험 4, 6, 7주에 대조구에 비해 현저히 높은 것으로 조사되었다(p<0.05). 이러한 조사 결과는 산란계에서 illite 첨가 급여함으로써 체액성 면역 반응을 증가시켜 Salmonellosis와 같은 세균 감염에 대한 방어력이 증대에 도움이 될 수 있을 것이라 사료된다.

Keywords

References

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