Monitoring of Patulin levels in Fruit Juices and Beverages

과실쥬스 및 음료에서 파튤린 오염실태 조사

  • Eom, Joon-Ho (Test & Analysis Division, Daejeon Regional Food and Drug Administration) ;
  • Byun, Jung-A (Test & Analysis Division, Daejeon Regional Food and Drug Administration) ;
  • Park, You-Gyoung (Test & Analysis Division, Daejeon Regional Food and Drug Administration) ;
  • Seo, Eun-Chae (Test & Analysis Division, Daejeon Regional Food and Drug Administration) ;
  • Lee, Eun-Mi (Test & Analysis Division, Daejeon Regional Food and Drug Administration) ;
  • Kim, Mi-Ra (Test & Analysis Division, Daejeon Regional Food and Drug Administration) ;
  • Sun, Nam-Kyu (Test & Analysis Division, Daejeon Regional Food and Drug Administration) ;
  • Kim, Chang-Soo (Test & Analysis Division, Daejeon Regional Food and Drug Administration) ;
  • Jung, Woo-Young (Test & Analysis Division, Daejeon Regional Food and Drug Administration) ;
  • Jung, Rae-Seok (Test & Analysis Division, Daejeon Regional Food and Drug Administration) ;
  • Na, Mi-Ae (Test & Analysis Division, Daejeon Regional Food and Drug Administration) ;
  • Lee, Jin-Ha (Test & Analysis Division, Daejeon Regional Food and Drug Administration)
  • 엄준호 (대전지방식품의약품안전청 시험분석과) ;
  • 변정아 (대전지방식품의약품안전청 시험분석과) ;
  • 박유경 (대전지방식품의약품안전청 시험분석과) ;
  • 서은채 (대전지방식품의약품안전청 시험분석과) ;
  • 이은미 (대전지방식품의약품안전청 시험분석과) ;
  • 김미라 (대전지방식품의약품안전청 시험분석과) ;
  • 선남규 (대전지방식품의약품안전청 시험분석과) ;
  • 김창수 (대전지방식품의약품안전청 시험분석과) ;
  • 정우영 (대전지방식품의약품안전청 시험분석과) ;
  • 정래석 (대전지방식품의약품안전청 시험분석과) ;
  • 나미애 (대전지방식품의약품안전청 시험분석과) ;
  • 이진하 (대전지방식품의약품안전청 시험분석과)
  • Published : 2009.03.31

Abstract

Patulin, a mycotoxin mainly produced by Penicillium and Aspergillus, is found in various foods. In the present, a maximum acceptable level for patulin is established at $50{\mu}g/kg(ppb)$ in apple juices and apple concentrates in Korea. But patulin may be detected in foods produced with other fruits. In the present study, patulin contamination was analyzed in 520 samples of fruit juices and beverages, and 50 samples of fruit juice concentrates. High performance liquid chromatography(HPLC) was applied to quantitatively analyze patulin levels in samples and liquid chromatography-mass spectrometry(LC/MS/MS) was used to remove false positive results. The results showed that three samples of 520 fruit juices and beverages and five samples of 50 fruit juice concentrates were contaminated by patulin, $9.8-18.0{\mu}g/kg$ and $4.7-18.2{\mu}g/kg$ respectively. Contaminated samples were produced with apple, orange or pear. This indicates that it is necessary to extend the regulatory range of patulin. In the other hands, the present study confirmed the effectiveness of LC/MS/MS analytical method to remove false positive results.

본 연구과제의 목표는 국내에 유통되고 있는 과실쥬스 및 음료의 파튤린 오염 실태에 대한 현황파악을 통해 과실쥬스 및 음료에 대한 기준 규격 제 개정 등 추가적인 관리 필요성 여부를 재검토하는 것이다. 이를 위해 다양한 지역에서 유통되고 있는 570건의 과실쥬스, 과실음료 및 과일쥬스농축액에 대하여 파튤린 오염 여부를 조사하였다. 그 결과 현재 기준 규격이 정해져 있는 사과쥬스의 기준인 $50{\mu}g/kg$을 초과하는 제품은 없었다. 따라서 현재 시중에 유통되고 있는 과실쥬스 및 음료의 경우 일단 파튤린 오염으로부터는 안전한 것으로 평가되었다. 그러나 사과를 사용하여 제조된 제품 외에 오렌지를 사용한 제품에서도 사과제품에서와 유사한 수준으로 파튤린이 검출된 결과는 이미 기초연구를 통해 알려져 있는 바와 같이 사과 이외의 과일을 사용하여 제조되는 과실쥬스나 음료에서도 파튤린이 검출될 수 있음을 확인하여 주었다. 다른 한편 과실쥬스 및 음료 제조에 사용되고 있는 원재료에 해당하는 과실쥬스농축액에 대해서도 파튤린 오염 여부를 조사하였다. 검사에 사용한 농축액은 사과를 포함하여 배, 감귤, 오렌지, 포도, 딸기 등 6종의 과일을 사용하여 제조된 제품이었으나 파튤린은 배농축액에서만 검출되었다. 이와 같은 결과는 앞서 과실쥬스 및 음료에 대한 분석 결과와 함께 현재 사과쥬스 및 사과쥬스농축액에 대해서만 규정되어 있는 파튤린 검출허용기준을 다른 과일제품에 대해서도 확대할 필요성이 있음을 시사하는 것이라 사료된다. 또한 본 연구 결과를 분석해 보면 검체 570건 중 8건에서 파튤린이 검출되어 파튤린 검출율은 1.4%로 낮은 수준인 것으로 나타났다. 이는 1) 정부의 효과적인 규제 관리, 2) 업체의 향상된 품질 관리 능력, 3) 이전 연구들과는 달리 LC/MS/MS 분석을 병행 실시한 것 등이 복합적으로 작용한 결과인 것으로 사료된다.

Keywords

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