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Prediction on the Quality of Forage Crop by Near Infrared Reflectance Spectroscopy

근적외선 분광법에 의한 사초의 성분추정

  • 이효원 (한국방송통신대학교 자연과학대학 농학과) ;
  • 김종덕 (천안연암대학) ;
  • 김원호 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 이종경 (농촌진흥청 국립축산과학원)
  • Published : 2009.03.31

Abstract

This study was conducted to find out an alternative way of rapid and accurate analysis of forage quality. Near reflectance infrared spectroscopy (NIRS) was used to evaluate the possibility of forage analysis and collect 258 samples such as barley for whole crop silage, forage corn and sudangrass from 2002 to 2007. The samples were analyzed for CP (crude protein), CF (crude fiber), ADF (acid detergent fiber), NDF (neutral detergent fiber) and IVTD (in vitro true digestibility), and also scanned using NIRSystem with wavelength from $400{\sim}2,400nm$. Multiple linear regression was used with wet analysis data for developing the calibration model and validate unknown samples. The important index In this experiment was SEC and SEP $r^2$ for CF, CP, NDF, ADF and IVTD in calibration set were 0.70, 0.86, 0.94, 0.94 and 0.89, also 0.47, 0.39, 0.89, 0.90 and 0.61 in validation sample, respectively. The results of this experiment indicates that NIRS was reliable analytical method to assess forage quality, specially in CF, ADF and IVTD, sample should be included for respective forage samples to get accurate result. More robust calibrations can be made to cover every forage samples if added representative sample set.

본 연구는 청예용 사초의 질을 신속하고 정확하게 측정할 수 있는 대안을 모색하기 위하여수행하였다. 근적외선분광분석법을 이용한 사초의 분석가능성을 타진하기 위해 2002년부터 2007년에 거쳐 생산된 각종 사초 258점을 시료로 사용하였다. 즉 시료는 조단백질, 조섬유, NDF, ADF 그리고 건물소화율을 분석하였으며, 또한 NIR System으로 $400{\sim}2,400nm$ 사이의 파장을 얻었다. 그리고 파장과 습식분석치를 이용하여 중회귀식을 만들고 이것을 사용하여 미지의 시료를 분석할 수 있는가를 검증하였다. 근적외선 분석법의 중요한 지표인 결정계수 $r^2$와 표준오차이며 본 실험의 결과 검증식의 $r^2$는 CP(crude protein), CF(crude fiber), ADF (acid detergent fiber), NDF (neutral detergent fiber) 그리고 IVTD(in vitro true digestibility)에서 각 각 0.70, 0.86, 0.94, 0.94 그리고 0.89였다. 검량식은 그 값이 0.47, 0.39, 0.89, 0.90 그리고 0.61이었다. 본 실험 결과 근적외선분광법에 의한 청예사료 질평가가 가능하며 특히 조섬유, ADF 그리고 진정인비트로 소화율 (IVTD)에서 유효할 것으로 나타났다. 그러나 보다 정확한 결과를 얻기 위해서는 시료는 한국사초의 대표성을 갖는 것을 수집하여 사용해야 할 것이다. 앞으로 더 많은 시료를 추가하면 모든 사초를 분석할 강고한 검량식이 작성될 수 있을 것으로 기대된다.

Keywords

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