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A Study on the Analysis of Functional Components and Antioxidative Activity in Mulberry (Morus alba) Silage

뽕나무(Morus alba) 사일리지의 기능성 성분 및 항산화 활성 분석에 관한 연구

  • Published : 2009.09.30

Abstract

This study was conducted to determine application possibility of mulberry (Morus alba) silage as a functional feed in feeding management of Korean native cattle for high quality beef production by analysing active components and antioxidative activity. The chemical analysis of mulberry silage indicates that the content of dry matter, crude protein, ether extract, crude fiber and crude ash was $28.41{\pm}3.12%,\;12.43{\pm}0.28%,\;2.47{\pm}0.18%,\;20.29{\pm}0.75%\;and\;6.98{\pm}0.12%$, respectively. The content of 1-deoxynojirimycin (1-DNJ), which is representative active ingredient of mulberry and blood sugar descending component, was 0.568 mg/g and the content of $\gamma$-Aminobutyric acid (GABA), which is blood pressure descending component, was 5,936.22 pmol. Mulberry silage used in this study did not contain flavonoids but did contain total phenols for 21.69 ${\mu}g/mg$. 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging activity was increased with increasing the concentration of mulberry silage extracts and there was above 50% of scavenging activity at the concentration of 0.25 mg/ml. Hydroxyl radical scavenging activity was also increased with increasing the concentration of silage extracts. Alkyl radical scavenging activity was high at the low concentration of silage extracts, which was above 50% of scavenging activity at the concentration of 0.125 mg/ml. The result of this study indicated that there was high possibility of mulberry silage as a functional feed for beef cattle.

한우 고급육 생산을 위한 사양관리에 있어 기능성 사료의 활용 가능성을 규명하기 위해 뽕나무 사일리지의 기능성 성분 및 항산화 활성효능을 분석하였다. 뽕나무 사일리지의 일반 성분을 분석한 결과, 건물함량 $28.41{\pm}3.12%$, 조단백질 함량 $12.43{\pm}0.28%$, 조지방 함량 $2.47{\pm}0.18%$, 조섬유 함량 $20.29{\pm}0.75%$ 및 조회분 함량 $6.98{\pm}0.12%$였다. 뽕나무 사일리지에 함유된 활성성분의 분석 결과, 대표적 활성성분으로 혈당강하성분인 1-deoxynojirimycin(1-DNJ)의 함량이 0.568mg/g으로 검량되었으며 혈압강하성분인 GABA($\gamma$-Aminobutyric acid)의 함량은 5,936.22 pmol의 농도가 검출되었다. Flavonoid는 본 연구에서 검출이 되지 않았으며 총 phenol이 21.69${\mu}g/mg$ 정도 함유된 것으로 분석되었다. 뽕나무 사일리지의 DPPH radical 소거활성은 뽕나무 사일리지 추출물의 농도가 높아질수록 비례해서 활성효과가 크게 나타나고 있었으며 0.25mg/ml의 농도에서 50% 이상의 활성효과가 인정되었고, Hydroxyl radical 소거 활성 역시 0.5-2.0mg/ml로 농도가 높아질수록 활성 효과가 커지는 것을 알 수 있었으며 2.0mg/ml의 농도에서는 50% 이상의 활성효과를 나타냈다. Alkyl radical 소거 활성은 보다 낮은 농도에서 높은 활성효과를 나타내었는데 0.125mg/ml의 농도에서 50% 이상의 활성효과를 나타내고 있어 이 역시 높은 항산화 효과가 있음을 알 수 있었다. 이상의 결과를 통해 뽕나무 사일리지의 기능성 가축사료화의 의미를 충분히 가질 수 있을 것으로 평가된다.

Keywords

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