Personalized Diet Recommendation Service for management of coronary heart disease

관상 동맥성 심장질환 관리를 위한 개인 맞춤형 식단 추천 서비스

  • 이영호 (가천의과학대학교 정보공학부) ;
  • 박지송 (가천의과학대학교 정보공학부) ;
  • 김종훈 (가천의과학대학교 정보공학부) ;
  • 이병문 (가천의과학대학교 정보공학부)
  • Published : 2010.05.31

Abstract

Healthcare services provide medical and care services for the "healthy life" of customers. In recent years, there are some problems in these health care services due to the lack of personalization and failing to provide suitable informations on demand. In order to solve these issues, studies on customized services in medical markets have been being processed. However, because a diet recommendation service ,which is considered one of the most important healthcare services, it is difficult to provide specific customized services to users. This study provides a customized diet recommendation service for preventing and managing coronary heart disease in health care services. It provides a customized diet to customers by considering the basic information, vital signs, family history of diseases, food preferences according to seasons and intakes for the customers who are concerning about the coronary heart disease. The users of this service can benefit from a customized and continuous diet service which is different from the conventional service.

헬스케어 서비스는 소비자의 "건강한 삶"을 위한 의료 및 Care 서비스의 모든 가치 활동을 제공하는 서비스다. 최근에 건강관리 서비스는 개인에게 맞춤화된 서비스가 부족하고 사용자의 정보요구에 부합되는 서비스를 제공하지 못하고 있다. 이 문제점을 해결하기 위해 의료시장에서는 맞춤형 서비스에 대한 연구가 진행되고 있다. 그러나 건강관리에서 가장 중요한 서비스 중 하나로 꼽히는 식단 추천 서비스는 사용자에게 맞춤화된 서비스를 제공하지 못한다. 본 연구에서는 건강관리 서비스에서 관상 동맥성 심장질환의 예방 및 관리를 위한 맞춤화된 식단 추천 서비스를 제안한다. 본 서비스는 관상 동맥성 심장질환의 위험인자인 고혈압의 우려가 있는 사용자를 대상으로 사용자의 기본정보, 생체 신호, 가족력, 계절 및 섭취 내역에 따른 음식 선호도 등을 고려하여, 사용자에게 맞춤화된 식단을 제공하는 서비스이다. 이 서비스 이용자는 기존의 서비스와는 달리 맞춤화되고 지속가능성이 보장된 서비스를 혜택 받을 수 있을 것이다.

Keywords

References

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