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The Review of Environment, Food and Exercise on Allergy Anaphylaxis

환경, 음식 및 운동 알레르기 반응에 대한 고찰

  • Kwak, Yi-Sub (Department of Physical Education, Dong-Eui University) ;
  • Baek, Young-Ho (Department of Physical Education Busan National University) ;
  • Kim, Seung-Hyun (Department of Physical Education, Dong-Eui University) ;
  • Kim, Young-Il (Department of Leisure & Health Management, Youngsan University) ;
  • Yoo, Byung-In (Department of Physical Education, Dong-Eui University)
  • Published : 2010.01.30

Abstract

Exercise-induced anaphylaxis (EIA) is a physical allergy, sometimes severe, triggered by exertion following specific food intake. It was defined for the first time in 1980. EIA is associated with different kinds of exercise. The clinical manifestations progress from itching, erythema and urticaria to some combination of cutaneous angioedema and vascular collapse. Mast cell participation in the pathogenesis of this syndrome has been proved by the findings of an elevated serum histamine level during exhaustive exercise. As predisposing factors of EIA, a specific or even nonspecific sensitivity to food has been reported. Food-dependent exercise-induced anaphylaxis (FDEIA) is a distinct form of food allergy induced by physical exercise. It is typified by the onset of anaphylaxis during exercise which was preceded by the ingestion of the causal food allergens. The diagnosis of FDEIA is heavily dependent on clinical history. Allergy tests may need to be performed using a broad panel of food and food additives. As with food allergies, FDEIA diagnosis is based on interview, biological test and skin test. Prophylaxis aims to prevent a recurrence; the patient should be given an emergency kit to deal with any recurrent episodes. After the food allergen has been identified, it should be avoided for at least 4 to 5 hours before any exercise. Two cases of EIA are presented (EIA to circumstances; FDEIA) in this paper, The diagnosis, pathophysiology and therapy of FDEIA are also reviewed.

규칙적인 운동이 면역력 증가에 도움을 주는 것이 일반적인 사실이지만 차고 건조한 환경에서의 격렬한 운동은 호흡기 질환의 일종인 운동 유발성 천식과 운동 유발성 알레르기 질환을 야기하고, 상기도 감염 등을 유발하기도 한다. 이는 수행되는 운동의 종류나 방법 등에 따라서 다르게 나타나며 운동 수행의 경험과 운동 환경 등에 따라서 상이하게 나타난다. 따라서 운동하는 환경이 야외에서 이루어지며 오존이나 먼지 등을 많이 접하면서 수행되는 운동과 동계 스포츠인 스키, 스노우보드, 스케이트 및 아이스하키와 같은 운동 수행으로 운동 시 폐가 차갑고 건조한 공기에 장시간 노출됨에 따라 운동 유발성 천식과 운동유발성 알레르기 반응이 초래된다. 이러한 반응은 음식 알레르기와도 함께 나타나는데, 음식 알레르기가 있는 사람은 운동 시 더욱 알레르기 반응이 증가하게 되고, 음식 알레르기가 나타나지 않은 사람도 특정 음식 섭취 후 격렬한 운동 시 운동 유발성 알레르기가 나타나기도 한다. 이는 일반적으로 소화된 음식물이 장으로 지나갈 때, 혈액의 IgA가 덜 소화된 단백질을 혈액으로 들어오는 것을 방어해 주지만, 결렬한 운동이나 스트레스 상황에서는 IgA가 감소하게 되고, 이러한 상황에서 음식 유발성 알레르기 질환이 나타나게 되는데, 운동 시 이러한 반응이 더욱 심화되며 운동 유발성 알레르기 아나플락시스로 나타나기도 한다. 운동 유발성 알레르기 질환은 운동의 방법, 종류 및 수행되는 운동시간 등에 따라 깊은 관련이 있으며, 임상적인 징후로는 심한 기침, 가슴의 답답함, 호흡 곤란, 쌕쌕거림의 현상, 피부두드러기 및 혈관부종, 심할 경우 혈관파괴 등의 현상이 나타나고, 돌연사의 원인이 되기도 한다. 격렬한 운동은 과 호흡을 유발시키고, 이로 인해 폐의 비만세포가 증가하게 되며, 증가된 비만세포에서 나오는 히스타민이 알레르기 반응을 유발한다. 운동 유발성 두드러기나 아나필락시스 진단에 있어 가장 중요한 사항은 가족력과 병력에 대한 사항이며, 이외에도 메타콜린 피부 반응검사 등이 있다. 치료는 일상생활에서 활동의 수준과 범위를 수정하는 하는 것이 핵심이며, 이를 위해서는 전문가를 통한 환자 교육이 매우 중요하며, 식후에는 시간을 두고 운동해야 한다. 그리고 운동전 알레르기를 유발하는 음식물의 섭취를 제한해야 한다. 본 연구자는 운동 알레르기와 관련된 인자를 크게 운동 시의 환경과 음식물로 구분하고, 여러 문헌을 고찰하여, 운동 시 일어날 수 있는 알레르기 반응을 미연에 방지하고, 운동을 수행하는 엘리트 운동선수 및 동호인, 운동을 지도하는 지도자, 스포츠 산업에 종사하는 사람들에게 기초자료를 제공하고자 한다.

Keywords

Cited by

  1. Combined effects of food and exercise on anaphylaxis vol.7, pp.5, 2013, https://doi.org/10.4162/nrp.2013.7.5.347