Variation of Adenosine tri-Phosphate(ATP) in Fermentation-Extinction of Food Wastes with Wood Bio-Chip

목질바이오칩에 의한 음식물쓰레기 발효-소멸반응에서의 아데노신3인산의 변화

  • Oh, Jeong-Ik (Land & Housing Institute, Korea Land & Housing Corporation)
  • 오정익 (한국토지주택공사 토지주택연구원)
  • Received : 2009.08.17
  • Accepted : 2010.04.14
  • Published : 2010.04.30

Abstract

The overall indicator of microbial activity in the fermentation-extinction reaction of food waste by using bio wood-chips were investigated by considering adenosine tri-phosphate(ATP). Degradation rate of organic compounds, which was represented by chemical oxygen demand(COD) and total nitrogen(TN), was increased with the concentration of adenosine tri-phosphate during fermentation-extinction reaction of food waste by using bio-wood chips. With this view, the ATP would be one of the overall evaluation indicator of organic degradation in the species of bio-wood chip for the fermentation-extinction of food waste.

본 연구에서는 아데노신3인산의 측정을 통하여 음식물 쓰레기의 발효-소멸반응에서의 미생물이 발생 및 활성정도를 총괄할 수 있는 인자를 도출할 수 있었다. 목질바이오칩을 이용한 음식물 쓰레기의 발효-소멸에서 무게감량 및 유기물 분해율이 높아질수록 아데노신3인산의 농도가 증가하였다. 아데노신3인산은 목질바이오칩의 종류별 유기물 분해 및 무게 감량에 대한 성능 선택성 설정에 유용한 인자로 활용 기대된다.

Keywords

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