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The Influence of Phase Feeding Methods on Growth Performance, Meat Quality, and Production Cost in Growing-Finishing Pigs

성장단계별 사료급여 방법이 육성-비육돈의 성장과 육질 그리고 생산비에 미치는 영향

  • Jeong, Tae-Sam (School of Agricultural Biotechnology, Seoul National University) ;
  • Heo, Pil-Seung (School of Agricultural Biotechnology, Seoul National University) ;
  • Lee, Geon-Young (School of Agricultural Biotechnology, Seoul National University) ;
  • Kim, Dong-Hyuk (School of Agricultural Biotechnology, Seoul National University) ;
  • Ju, Won-Seok (School of Agricultural Biotechnology, Seoul National University) ;
  • Kim, Yoo-Yong (School of Agricultural Biotechnology, Seoul National University)
  • 정태삼 (서울대학교 농업생명과학대학 농생명공학부) ;
  • 허필승 (서울대학교 농업생명과학대학 농생명공학부) ;
  • 이근영 (서울대학교 농업생명과학대학 농생명공학부) ;
  • 김동혁 (서울대학교 농업생명과학대학 농생명공학부) ;
  • 주원석 (서울대학교 농업생명과학대학 농생명공학부) ;
  • 김유용 (서울대학교 농업생명과학대학 농생명공학부)
  • Received : 2009.10.09
  • Accepted : 2009.12.15
  • Published : 2010.02.28

Abstract

This experiment was conducted to evaluate the influence of phase feeding methods on growth performance, carcass characteristics, pork quality, and economical efficiency in growing-finishing pigs. A total of 120 crossbred pigs ([Yorkshire ${\times}$ Landrace] ${\times}$ Duroc), average initial body weight 25.23 ${\pm}$ 2.66 kg, were allotted to 5 treatments by body weight and sex in a randomized complete block (RCB) design. Each treatment had 6 replicates with 4 pigs per pen. The treatments were 1) A (fed late weaner feed during whole phase), 2) B (fed late weaner feed in growing phase and grower feed in finishing phase), 3) C (fed grower feed during whole phase), 4) D (fed grower feed in growing phase and early finisher feed in early and late finishing phase), 5) E (fed grower feed in growing phase, early finisher feed in early finishing phase and late finisher feed in late finishing phase). Commercial diets bought from private feed company were used for this experiment. During the early growing phase (6 wks), treatments A and B showed higher growth performance than that of other treatments (P<0.05). However, growth performance tended to be similar among treatments at 10 wks after feeding and there was no difference in time of market weight (13 wks). Moreover, blood urea nitrogen (BUN) concentration was lowered in treatment E than other treatments during whole experimental period (P<0.01). Carcass characteristics and pork quality were measured when body weight of pigs reached at 110.33 ${\pm}$ 2.1 kg. Days to market weight (110 kg), quality grade, pork color, and pork pH did not show any significant difference among treatments. These results suggested that phase feeding based upon growth stages of pigs showed no detrimental effects on growth performance and the pork quality. Moreover, feed cost was saved approximately 37% by phase feeding method without delaying of days to market weight compared to general conventional feeding method (B) of swine farm in Korea.

본 연구는 사료급여 방법에 있어서 사양 단계별 영양소 요구량을 충족하는 사료급여와 요구량보다 높은 수준의 영양소 사료 급여간 육성-비육돈의 사양성적과 경제성, 도체등급 그리고 육질특성에 미치는 영향을 규명하기 위해 수행되었다. 실험결과 성장성적에 있어서 전 기간(13주) 동안 자돈사료를 급여한 실험처리구의 사료효율(G:F ratio)이 높았지만(P<0.01) 일당증체량(ADG)과 일당사료 섭취량(ADFI) 그리고 총 증체량(body weight gain)에 있어서는 통계적인 유의차가 발견되지 않았으며, 도체등급(육질)과 육질등급에 있어서도 처리구간 통계적 유의차가 보이지 않았다. 출하체중을 110 kg 기준으로 볼 때 경제성분석에 있어서 처리구간 110 kg 도달 일령의 차이는 D 리구를 제외하고 나타나지 않았지만 비육돈 두당 총 사료 비용은 자돈사료만을 급여한 처리구(A), 육성기에 자돈사료를 그리고 비육기에 육성사료를 급여한 처리구(B), 전기간 육성사료만 급여한 처리구(C), 육성기에 육성사료를 그리고 비육전후기에 비육전기사료를 급여한 처리구(D)의 순으로 육성기-비육전기-비육후기의 각 성장단계에 적합한 사료를 급여한 처리구(E)에 비해 각각 51,240원(54.22%), 35,134원(37.19%), 17,172원(18.18%), 7,275원(7.7%)이 추가적으로 소요되었다. 혈중요소태질소(BUN)를 통한 단백질 이용효율에서도 적정수준 보다 높은 단백질 수준의 사료를 급여한 처리구들(A, B, C, D)의 단백질 이용효율이 성장단계에 적합한 수준의 단백질 사료를 급여한 E 처리구보다 유의적으로 낮게 나타났다(P<0.05). 본 실험결과를 종합해 보면 성장단계별 영양소요구량보다 높은 수준의 영양소 함량을 가진 사료를 급여할 경우가 성장단계별 요구량에 맞는 사료를 급여하였을 경우 보다 사양성적에 있어서 사료효율은 소폭 증가 하지만, 성장능력, 출하일령 및 돈육품질은 뚜렷하게 개선되지 않았다. 또한, 육성-비육돈에게 성장단계별 사료급여 방법대신 고영양소 사료를 급여한 처리구에서는 사료비가 적게는 7.7%에서 많게는 54.2%까지 증가하여 양돈농가들에게는 많은 경영부담이 되는 것으로 나타났다. 따라서 우리나라 양돈장에서 육성-비육돈을 사육할 때에는 성장단계별로 사료를 급여하는 것이 경제적으로 가장 효과적인 사료급여방법인 것을 제시할 수 있다.

Keywords

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