DOI QR코드

DOI QR Code

Comparisons of Characteristics, Yield and Feed Quality of Oat Varieties Sown in Spring and Autumn

봄과 가을 파종시 귀리 품종별 생육, 수량 및 사료가치 비교

  • Received : 2011.01.31
  • Accepted : 2011.03.15
  • Published : 2011.03.31

Abstract

Oats are an important crop for forage production with good palatability of livestock. Compared with other winter cereals crops for forage, oats may be widely sowing, autumn (October), spring (early of March) and summer (late of August). The objectives of this study were to compare the effects of sowing dates and varieties on the growth, forage yield and feed quality. Oat were sown in 14 October and 10 March, and harvested 20 days after heading in middle region of Korea. Varieties used were the 3 winter oat cultivars with cold tolerant and 3 cultivars for summer sowing. Heading was delayed about 12 days in spring sowing than in autumn sowing and the difference among varieties was 8 days. The rate of spike and leaf above aerial parts reduced and the rate of culm increased in spring sowing than in autumn. The variety 'Donghan' was higher the rate of spike and lower the rate of culm than that of other varieties. In spring sowing than in autumn, acid detergent fiber (ADF) content was higher, and neutral detergent fiber (NDF) and digestible dry matter (DDM) content was lower. In DDM content surveyed on 20 days after heading, 'Donghan' was higher in autumn sowing and 'Samhan' in spring sowing than that of other varieties. The oat variety 'Samhan', 'Donghan' and 'Chohan' were higher fresh yield in autumn than in spring, but similar dry matter yield. The variety 'Swan', 'Darkhorse' and 'Hispeed' were higher fresh and dry matter yield in spring than in autumn. The variety 'Donghan' can supplement high quality forage production in middle region at October and March because of the high-tillering and rate of spike per aerial part.

귀리는 단기 다수성 작물로서 잎의 비율이 높을 뿐만 아니라 가축의 기호성도 양호하며 다른 총체맥류에 비하여 파종시기의 선택폭이 넓다. 따라서 본 시험은 내한성이 강하여 중부 지방에서도 월동이 가능한 귀리 3품종과 옥수수 뒷그루 재배에 알맞은 3품종에 대하여 10월 중순 가을 파종과 3월 상순 봄 파종시 생육, 수량 및 사료가치를 비교하고자 실시하였다. 출수기는 봄 파종시 가을 파종에 비하여 평균 12일 늦었고, 품종간에는 약 8일의 차이가 있었다. 봄 파종은 가을 파종에 비하여 이삭과 잎의 비율이 감소하고 줄기가 차지하는 비율이 증가되는 경향이었다. 품종별로는 동한귀리가 다른 품종에 비하여 이삭의 비율이 높고 줄기의 비율이 낮은 경향이었다. ADF 함량은 봄파종에서 높았고, NDF 함량과 가소화 건물 함량은 가을파종에서 높았다. 가소화 건물함량은 가을 파종시 동한귀리와 스완에서, 봄 파종에서는 삼한귀리가 높았다. 삼한, 동한, 조한귀리 3품종의 생초수량이 가을 파종이 봄 파종에 비하여 높았으나 건물수량은 비슷한 경향이었다. 스완, 다크호스, 하이스피드는 봄 파종이 가을 파종에 비하여 생초수량 및 건물수량이 월등히 높았다. 품종별로는 가을 파종과 봄 파종 모두 동한귀리가 건물수량과 가소화 건물수량이 높았는데, 이는 상대적으로 많은 이삭수의 확보와 이삭이 차지하는 비율이 높았기 때문이었다.

Keywords

References

  1. 권영업, 박형호, 백성범, 박광근, 김정곤, 이재은, 서정호. 2010. 사료용 맥류의 맥종별 건물수량에 대한 식물체 부위별 기여도. 한작지 55(4):292-298.
  2. 권영업, 백성범, 허화영, 박형호, 김정곤, 이재은, 이충근, 신진철. 2008. 총체사료용 맥류의 생육시기 및 식물체 부위별 사료가치 변화. 한작지 53(2):144-149.
  3. 김동암, 김종관, 권찬호, 김원호, 한건준, 김종림. 1993. 청예사료용 연맥품종의 수량 및 사료가치 비교 연구. 한초지 13(1):66-77.
  4. 김동암, 전우복, 신정남, 권찬호, 한건준, 금종성, 임상훈. 1997. 목초 및 사료작물 정부 장려품종의 지역적응성 평가 1. 연맥 품종의 사초 수량 및 사료가치. 한초지 17(2):101-109.
  5. 김원호, 서 성, 정광화, 최순호, 김맹중, 이성철. 1999. 중산간지에서 춘계 파종 및 수확시기가 연맥의 생육특성, 사초수량 및 사료가치에 미치는 영향. 한축지 41(2):215-220.
  6. 김종근, 김동암. 1994. 수확시기와 품종이 춘파연맥의 생육특성, 사초수량 및 사료가치에 미치는 영향. 한초지 14(3):247-256.
  7. 김종덕, 김수곤, 채상현, 권찬호. 2006. 퇴비 및 화학비료가 무경운 귀리의 사초수량과 품질에 미치는 영향. 한초지 26(3):127-132. https://doi.org/10.5333/KGFS.2006.26.3.127
  8. 신정남, 김병호. 1993. 가을 재배 사초용 연맥의 파종시기 및 수확시기별 건물수량과 사료가치. 한초지 13(4):294-299.
  9. 신정남, 김병호. 1995. 봄 재배 연맥의 생육시기 별 건물수량 및 화학적 조성분. 한초지 15(1): 61-66.
  10. 주정일, 이승수, 유지홍, 이정준, 박기훈, 이희봉. 2008. 맥종간 혼파재배 생육, 조사료 생산성 및 사료가치 비교. 초지조사료지 28(3):203-214.
  11. 주정일, 최현구, 강영식, 이정준, 박기훈, 이희봉. 2009. 중부지역에서 총체맥류의 예취시기별 생육 및 조사료 수량변화. 초지조사료지 29(2):111-120.
  12. 한건준, 김동암. 1992. 파종량과 질소시비수준이 봄 연맥의 생육특성, 사료가치 및 사초수량에 미치는 영향. 한초지 12(1):59-66.
  13. 한옥규, 박형호, 허화영, 박태일, 서재환, 박기훈, 김정곤, 주정일, 홍윤기, 정재현, 박남건. 2009. 내한 조숙 다수 추파 조사료용 귀리 신품종 ‘풍한’. 한육지 41(2):168-172.
  14. AOAC. 1995. Official methods of Analysis. Association & Official Analytical Chemists, Washington. DC.
  15. Contreras-Govea, F.E. and K.A. Albrecht. 2005. Forage production and nutritive value of oat in autumn and early summer. Crop science 46(6):2382-2386.
  16. Goering, H.K. and P.J. Van Soest. 1970. Forage fiber analysis. Agric. Handbook. No. 397. U.S. USDA. Washington DC.
  17. Heo, H.Y., H.H Park, M.J. Kim, S.U. Choi, K.G. Park, J.H. Nam, J.G. Kim, C.K. Lee and Y.U. Keon. 2003. A new cold tolerant, high forage and grain yielding winter oat cultivars “Samhan”. Korean J. Breed. 35(5):331-332.
  18. Park, H.H., H.Y. Heo, K.H. Park, T.I Park, J.H. Seo, Y.K. Cheong, J.S. Choi, J.G. Kim, Y.U. Kwon, J.I. Ju, I.M. Rye, Y.G. Hong, K.Y. Jung and O.K. Han. 2007. A new early-heading and high-yielding forage winter oat cultivars “Chohan”. Korea J. Breed. Sci. 39(1):124-125
  19. Park, H.H., H.Y. Heo, J.G. Kim, K.H. Park, J.S. Choi, Y.U. Kwon, J.H. Nam, J.J. Lee, C.K. Lee, I.M. Ryu, S.B. Ko. K.Y. Jung and S.H. Lee. 2006a. A new early-heading and high-yielding forage oat cultivars “Hispeed”. Korean J. Breed. Sci. 38(4):285-286.
  20. Park, H.H., H.Y. Heo, J.G. Kim, K.H. Park, J.S. Choi, Y.U. Kwon, J.H. Nam, J.J. Lee, C.K. Lee, I.M. Ryu, S.B. Ko. K.Y. Jung and S.H. Lee. 2006 b. A new early-heading and high-yielding forage oat cultivars “Darkhorse”. Korean J. Breed. Sci. 38(4):287-288.

Cited by

  1. Effect of Sowing and Harvest Time on Forage Yield and Feed Value of Spring and Fall Oats at Youngnam Mountain Area vol.38, pp.2, 2018, https://doi.org/10.5333/KGFS.2018.38.2.126