A Study on the Globalization of Korean Food and Actual Conditions of Korean Restaurants in Australia by an In-Depth IntelView

호주 현지 한식당의 실태와 심층면접에 의한 한식 세계화 방안 연구

  • Min, Kye-Hong (Dept. of Foodservice Management, College of Culture and Tourism, Jeonju University)
  • 민계홍 (전주대학교 외식산업학과)
  • Received : 2010.10.10
  • Accepted : 2010.12.15
  • Published : 2011.01.31

Abstract

The purpose of this study is to suggest methods to globalize Korean food and actual conditions of Korean restaurants in Brisbane and Sunny Bank, Australia. The period of the survey was from July 19 to Aug 13, 2010. As a analysis method, in-depth interviews were conducted and the result was suggested by general arrangement in cases that responses to the interview questions were considered overlapping or similar. The result of the study on methods to globalize Korean food is as follows. First, development and improvement of favorable cuisine for Australians is essential. Second, the government should lead the promotion of food supply and dishes. Third, personnel in the food industry not only need to be trained to communicate well but also have exposure to different cultures around the world. For the limit of the study, it was difficult to secure enough samples of the subjects for an in-depth interview due to lack of numbers of Korean restaurants. In future studies, research on new methods for the globalization of Korean food should be conducted by doing research on Korean restaurants in other areas of Australia.

본 연구의 목적은 호주 브리즈번과 써니뱅크 지역에 있는 현지 한식당의 실태와 한식이 세계화가 되기 위한 방안을 제시해 보고자 한다. 조사 기간은 2010년 7월 19일부터 8월 13일까지 실시하였으며, 분석 방법으로는 면접 대상자인 피면접자(응답자)에게 심층면접을 실시하여 면접 질문에 대한 응답이 중복되었거나 유사하다고 생각이 된 경우 종합적으로 정리하여 결과를 제시하였다. 한식의 세계화 방안에 대한 연구 결과는 다음과 같다. 첫째, 현지인의 입 맛에 맞는 메뉴 개발이 필요하다. 둘째, 정부 주도의 한식 식자재와 음식을 홍보해야 한다. 셋째, 언어소통 능력을 갖춘 서비스 인력을 양성하여 해외로 파견해야 한다. 연구의 한계점으로는 한식당 수의 부족으로 심층면접 대상자의 충분한 표본을 확보하기에 어려움이 있었다. 향후 연구에서는 호주 내 다른 지역 한식당 실태 조사를 통해 한식의 셰계화 방안을 위한 지속적인 연구가 이루어져야 하겠다.

Keywords

Acknowledgement

Supported by : 전주대학교