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The Effects of Color Temperature on Video in Broadcasting Lighting

방송조명에서 색온도가 영상에 미치는 영향분석

  • Received : 2010.10.26
  • Accepted : 2011.01.21
  • Published : 2011.01.30

Abstract

In the 2000s, digital HDTV which is sensitive for color temperature and illumination in videos has witnessed many changes to lighting techniques and the next-generation UHDTV will see its resolution being improved up to as 16 times as that of existing high-definition TV. As a result, visible effects by lighting is expected to work more importantly for viewers. When color temperature conversion filters are used for current broadcasting production, the intensity of illumination and luminance can be lowered as well as people's skin tone can be distorted. For this reason, high-quality images are materialized by analyzing the correlation between color temperature, illumination and luminance.

2000년대 들어 본격적인 디지털 HDTV는 영상에 있어 색온도와 조도에 민감하여 조명기법에 많은 변화를 주었으며, 차세대 UHDTV는 기존의 고화질 TV보다 최고 16배까지 해상도가 향상되어 조명에 의한 시각적 효과는 시청자에게 더 크게 작용 할 것으로 예상된다. 따라서 기존 방송제작에서 조명의 색온도 변환 필터를 사용 시, 조도가 떨어지고 휘도신호가 낮게 표현되는 현상이 발생하여 인물의 얼굴색에 왜곡을 줄 수 있으므로 색온도에 따른 조도, 휘도신호를 분석함으로서 고품질의 영상을 구현하고자 한다.

Keywords

References

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