Microbiological Effect of Hand Safety after Hand Washing Education for Preschool Children in a Day Care Center

미취학 어린이의 손씻기 교육에 따른 미생물학적 실태 분석

  • Kim, Ji-Eun (Department of Food and Nutrition, Hanyang University) ;
  • Moon, Ji-Hea (Department of Food and Nutrition, Hanyang University) ;
  • Shin, Hyun-Ah (Department of Food and Nutrition, Hanyang University) ;
  • Lee, Ji-Sun (Department of Food and Nutrition, Hanyang University) ;
  • Kwon, Sung-Hee (Institute of Public Health and Environment) ;
  • Lee, Jung-Sook (The Graduate School of Child Psychotherapy, Hanyang University) ;
  • Om, Ae-Son (Department of Food and Nutrition, Hanyang University)
  • 김지은 (한양대학교 식품영양학과) ;
  • 문지혜 (한양대학교 식품영양학과) ;
  • 신현아 (한양대학교 식품영양학과) ;
  • 이지선 (한양대학교 식품영양학과) ;
  • 권성희 (인천보건환경연구원) ;
  • 이정숙 (한양대학교 대학원 아동심리치료학과) ;
  • 엄애선 (한양대학교 식품영양학과)
  • Received : 2010.12.20
  • Accepted : 2011.06.18
  • Published : 2011.06.30

Abstract

The objective of this study is to monitor the microbiological effect on preschool children's hand safety according to educational methods of hand washing. The subjects were ten children aged three to five. The analyses of the microbiological effect were made before band washing education, after one-week video demonstrations of hand washing education, and after one-week video demonstrations of hand washing education combined with practice. The results were as follows. Total plate count, filamentous fungi, coliform, and Staphylocuccus aureus were detected from children's hands just before band washing education. According to the two-week hand washing education, such education was found effective in keeping the children's hands clean and safe. In conclusion, repeated and more consistent training of band washing would be important for children, especially aged three to five because most of the habits and behavior patterns were developed in these age groups and the effects were persistent during their future life.

본 연구는 미취학 어린이를 대상으로 손씻기 교육 방법에 따른 미생물학적 변화를 모니터링한 연구이다. 연구는 3세에서 5세까지의 서울시 어린이집 어린이 10명을 대상으로 수행하였다. 미생물 분석은 손씻기 교육 전, 1주간 동영상 교육실시 후, 1주간 동영상 교육 및 손씻기 실습 교육병행 후로 분류하였다. 손씻기 교육 전 어린이들의 손에서는 일반세균, 진균, 대장균군 및 황색포도상구균이 검출되었다. 2주간 손씻기 동영상 교육과 실습교육을 연속적으로 실시한 결과 손씻기 교육에 따른 손 위생상태는 개선되었다. 결과 손씻기 교육은 취학 전 어린이를 대상으로 손씻기 교육을 반복적으로 수행할 경우 더욱 효과적일 것으로 생각된다. 특히 미취학 아동의 경우 평생 습관을 확립시키는 중요한 시기이므로, 언제, 어디서 손을 씻어야 하는가에 대한 구체적인 교육이 필요할 것으로 생각된다.

Keywords