A New Reddish Brown Color Rice Cultivar 'Hongjinju'

벼 중생 적갈색미 신품종 '홍진주'

  • 양창인 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 이규성 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 최용환 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 정국현 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 정오영 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 황흥구 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 이점호 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 김홍열 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 홍하철 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 이상복 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 이영태 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 양세준 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 강경호 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 조영찬 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 김선림 (농촌진흥청 국립식량과학원)
  • Received : 2011.06.27
  • Accepted : 2011.10.10
  • Published : 2011.12.30

Abstract

'Hongjinju', the reddish brown coloured rice variety, was developed by the rice breeding team of National Institute of Crop Science, RDA during the period from 1990 to 2006 and released in 2007. The cultivar was derived from a cross between Suwon 383, and $SR18164F_2$, a reddish brown pigmented line. 'Hongjinju' is medium maturity with 133 days of growth duration from seeding to heading and is japonica-type with about 82 cm in culm length. 'Hongjinju' has slightly less number of tillers per hill and more spikelets of panicles than those of 'Heugjinjubyeo'. It is susceptible to leaf blast, other disease and insect pests. It shows intermediate germination ratio at low temperature and similar tolerance to leaf discolor at seeding stage and heading-delay but it is resistant to spikelets-sterility type of cold damage at maturing stage compared with 'Heugjinjubyeo'. The yield performance of this variety in brown rice is about 5.07 MT/ha and is adaptable to the central and southern plain areas of Korea.

'홍진주'는 1990/91년 동계에 수원383호와 '자광벼'가 교배된 $F_2$ 계통에 수원383호를 여교배하여 얻은 후대를 계통육종법으로 세대를 촉진시키고 각종 특성검정을 실시하면서 생산력검정을 통하여 중생 적갈색 유색미 계통을 선발하여 수원501호로 계통명을 부여하고 2004년부터 2006년까지 3개년간 지역적응시험를 실시한 결과 그 우수성이 인정되어 2006년 12월 농작물 직무육성 신품종 선정위원회에서 '홍진주'로 명명되어 중부 및 남부평야지에 적응하는 국가품종목록등재품종으로 선정되었는데 그 주요특성을 요약하면 다음과 같다. 1. '홍진주' 출수기는 중부평야지 보통기 보비재배에서 8월 13일로 중생종이다. 2. 벼키는 82 cm정도로 준단간이고, 주당수수는 흑진주보다 작은 편이나 수당립수는 많고 현미천립중은 21.6 g으로 중소립이다. 3. '홍진주'는 도열병 균계검정과 밭못자리검정 결과 중약정도이고 흰잎마름병과 바이러스병 및 멸구류에 약하다. 4. '홍진주'는 불시출수, 내냉성, 수발아, 도복 등 생리장해저항성 검정에서 '흑진주벼'보다 양호한 특성을 보였다. 5. '홍진주'의 현미색은 적갈색이고 아밀로스함량은 낮은 편이다. 6. 기능성 생리활성 물질로 페놀릭산과 플라보노이드 함량이 기존의 유색미 품종들보다 많이 함유하고 있다. 7. '홍진주' 현미 수량성은 보통기 보비재배에서 5.07 MT/ha로 '흑진주벼' 대비 16% 증수되었다. 8. 재배적지는 중부 및 남부평야지이다.

Keywords

References

  1. Rural Development Administration. 2004. 2004 Project Plan for Collaborative Research Program to Develop New Variety of Summer Crop. pp.27-72.
  2. Rural Development Administration. 2005. 2005 Project Plan for Collaborative Research Program to Develop New Variety of Summer Crop. pp.27-74.
  3. Rural Development Administration. 2006. 2006 Project Plan for Collaborative Research Program to Develop New Variety of Summer Crop. pp.27-70.
  4. Rural Development Administration. 2004. 2004 Project Report for Collaborative Research Program to Develop New Variety of Summer Crop. pp.9-161.
  5. Rural Development Administration. 2005. 2005 Project Report for Collaborative Research Program to Develop New Variety of Summer Crop. pp.9-167.
  6. Rural Development Administration. 2006. 2006 Project Report for Collaborative Research Program to Develop New Variety of Summer Crop. pp.9-170.
  7. Rural Development Administration. 2007. 2006 Committee Report to select new variety of job accomplishment in agricultural crop. pp.200-208.