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Color Marketing Strategy of Milk Packaging

우유 Packaging 색채 마케팅전략

  • 김경화 (상명대학교 조형예술학부) ;
  • 나지영 (상명대학교 조형예술학부)
  • Received : 2011.10.05
  • Accepted : 2011.12.22
  • Published : 2012.01.28

Abstract

In this research, we executed a questionnaire survey targeting men and women in 20' or more who reside in the metropolitan area and have experienced purchasing the vehicles in order to study how Promotion Mix Activity affects Brand assets, and ultimately what kind of relation it has with Purchase intention. In the statistical process of collected data, we analyzed the data by using SPSS 12.0 for Windows statistical package and AMOS 7.0 program. As the result of analysis, first, when we analyzed the relation of the Promotion Mix Activity and Brand Assets of the companies, the more affirmative the assessment on the advertising activities of the companies was, the higher the brand popularity, royalty and image increased, And it appeared that as the assessment on PR activities of the companies got more affirmative, the brand popularity, image and royalty increased. Second, as the result of the analysis of the relation between salespersons' Promotion Activities and Brand assets, it appeared that salespersons' social capacity improved Brand awareness and royalty and their strategic capacity improved Brand awareness, royalty and image. Third, seeing the result of the analysis on the relation between Brand assets and Purchase intention, it was shown that Brand popularity had a meaningful positive(+) effect upon satisfaction and repurchase(oral) intention, and Brand royalty had a meaningful positive(+) effect upon satisfaction and repurchase(oral) intention. In addition, it appeared that Brand image had a meaningful positive(+) effect upon satisfaction and repurchase(oral) intention, and finally it could be known that Brand assets had a close correlation with Purchase intention. Therefore, this research established the color marketing strategy as follows. First, we shall build up the functional role such as aesthetic favor, information communication, protection of ecosystem, publicity reinforcement etc. so as to emphasize the properties of the package design; second, we have to construct the color marketing strategy to convey the images of the commodity besides the psychological and physiological utility which colors grants, the utility used in visual conveyance as communication media; third, we should build the color marketing strategy for the integration of company image; finally we have to compose the colors fitted for the company and product style and introduce design marketing using company colors.

본 논문에서는 소비자들이 우유 제품을 구매시 Packaging 디자인 요소가 어떠한 영향을 미치는 가를 파악하기 위해 수도권 지역에 거주하고 있는 성인남녀 중 유제품을 구입한 경험이 있는 소비자 120명을 연구대상으로 선정하였다. 수집된 자료의 통계처리는 SPSS 12.0 for Windows 통계 패키지 프로그램을 이용하여 빈도분석과 평균과 표준편차의 기술통계량을 이용하여 산출하였다. 또한, 우유패키지 디자인을 선정하기 위해 2010년 한국리서치 소비자 정성 조사 보고서 자료와 예비조사를 토대로 출시되고 있는 전체 일반우유 패키지 디자인 중 가장 선호하는 3가지 제품과 가장 비선호하는 3가지 제품을 선정하였다. 아울러, 초코와 딸기 우유 중 가장 선호하는 우유 3가지를 선정하여 연구대상으로 선정하였다. 분석결과는 첫째, 소비자들의 우유제품 구매시 가장 고려하는 사항은 가격으로 나타났고, 둘째, 소비자들의 시중 우유패키지 디자인에 대한 평가는 우유제품의 포장 디자인에서 중요한 사항으로는 색채가 3.81점으로 가장 높게 조사되었다. 셋째, 각 제품별 우유 패키지 디자인에 대한 평가를 분석한 결과, 우유 제품 패키지 디자인은 복잡하지 않은 것으로 평가되었다. 또한, 전체 9개의 제품을 평가한 결과 1번 우유(남양: 맛있는 우유)가 다른 8개의 우유에 비하여 매우 높은 평가를 보였고, 이는 우유제품의 선택에 있어 색채패키지 디자인이 중요한 역할을 하는 것으로 풀이된다. 따라서 본 연구에서는 색채마케팅 전략을 다음과 같이 설정하였다. 첫째, 패키지 디지인의 특성을 강조할 수 있도록 심미적 호감, 정보전달, 생태계 보호, 홍보 강화 등의 기능역할을 강화, 둘째, 색채가 부여하는 심리적 내지 생리적 효용, 커뮤니케이션 매체로서 시각전달에 사용하는 효용 이외에 상품의 이미지를 전달할 수 있는 색채마케팅 전략을 구축, 셋째, 기업 이미지 통합을 위한 색채마케팅 전략을 구축하고, 마지막으로 기업과 제품 스타일에 적합한 색채를 구성해야 하며, 기업색채를 활용한 디자인마케팅을 도입해야 한다.

Keywords

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