DOI QR코드

DOI QR Code

Microbial and Physicochemical Characteristics on Raw Cereal for Sunsik by Hot-air Drying Methods

열풍건조에 따른 선식용 곡류원료의 미생물 및 이화학적 특성

  • Kim, Jin Hee (Dept. of Food Science & Technology, Pukyoung National University) ;
  • Yang, Ji Young (Dept. of Food Science & Technology, Pukyoung National University)
  • Received : 2012.11.26
  • Accepted : 2012.11.29
  • Published : 2012.12.31

Abstract

To know proper drying condition for making a safe Sunsik, uncooked food, microbial and physicochemical characteristics of cereal dried by hot-air drying was investigated. As moisture content of 3 Sunsik samples was reduced to about 8%, protein, carbohydrate, fat and ash content of those was increased. But approximate composition of black bean, black rice and glutinous millete and black bean showed little changes during hot-air drying (30, 40, $50^{\circ}C$). Lightness (L value), redness (a value) and yellowness (b value) was increased after hot-air drying. In case of black rice and glutinous millet, b value and L value wasn't changed individually. When we measured a texture for 3 kinds of raw cereal for, hardness of dried cereals was lower than raw cereals. Hardness of dried cereals was increasd as drying temperature was increased. As results of mocrobiologicl experiment for 3 kinds of sunsik on hot-air drying conditions, total cell count was reduced 2 log - 3 log and other pathogenic microorganism wasn't detected except B. cereus.

선식용 원료로 사용되는 검정쌀, 검정콩, 차조를 원료로 사용하여 열풍건조에 따른 물리화학적 효과와 미생물학적 효과를 조사하였다. 일반성분의 경우 대조구에 비해 수분함량은 8%정도로 건조하였으며 이에 따라 단백질, 탄수함량, 지질, 회분의 성분이 대조구에 비해 증가하는 경향을 나타내고 있었으나 건조온도에 따라서는 유의차가 없는 범위에서 차이가 없었다. 색차의 경우 L값, a값, b값이 증가하였으나 흑미의 경우 b값이 변화가 없었으며, 차조는 L값이 차이가 없었다. 건조조건에 선식원료의 물성을 측정한 결과, 대조구에 비해 건조 선식용 시료는 물성이 감소하였으며 건조온도가 높을수록 물성치는 증가하였다. 건조조건에 따른 선식용 원료의 미생물 변화를 살펴본 결과 총균수는 2 log 내지 3 log 감소하였으며 B. cereus를 제외하고는 다른 병원성 미생물은 검출되지 않았다.

Keywords

References

  1. 김은미, 김현숙: 위생교육에 따른 선식제조기구와 작업장의 위생상태 변화 및 일부 선식제품의 안전성과 영양적 평가, 대한지역사회영양학회지, 7(6), 833-843 (2002).
  2. 정성순, 한영실: 시판 선식 '생식 제품에 대한 소비자 인식 조사와 영양성분 및 위생안전성 분석에 관한 연구, 한국식생활문화학회지, 18(3), 235-243 (2003).
  3. 장태은, 문성양, 이건욱, 백장미, 한정수, 송옥자, 신일식: 시판생식의 제조공정 및 최종제품의 미생물분포, 한국식품과학회지, 36(3), 501-506 (2004).
  4. 조준일, 박용춘, 고수일, 정지연, 이선미, 조수열, 이광호, 임철주, 김옥희: 시판생식의 위해미생물 오염도 조사, 한국식품위생안전성학회지, 23(3) 257-263 (2008).
  5. 식품의약품안전청: 식품공전 (2009).
  6. 이부용, 최현선, 황진봉: 천마의 식품학적 성분분석과 건조방법에 따른 특성변화, 한국식품과학회지, 34(1), 37-42 (2002).
  7. 이경숙, 박관화, 이상화, 치은옥, 이현규: 건조방법에 따른 예비열처리 당근의 저장 중 품질 변화, 한국식품과학회지, 35(6), 1086-1092 (2003).
  8. 김철암, 오덕환, 엄예선, 이현옥, 은종방: 건조방법에 따른 생식 원료 곡류의 이화학적 특성 및 기능성 성분의 변화, 한국식품저장유통학회지, 12(5), 442-448 (2005).
  9. 박종대, 전향미, 금준석, 이현유: 곡류와 두류의 침지 및 건조특성, 한국식품정장유통학회지, 13(3), 344-350 (2006).
  10. 김철암, 오덕환, 은종방: 건조방법에 따른 생식 원료의 이화학적 특성 및 기능성 성분의 변화, 한국식품과학회지, 38(2), 188-196 (2006).
  11. 김혜란, 이준호: 전처리 방법에 따른 미나리의 열풍건조 특성, 산업식품공학회지, 12(2), 83-89 (2008).
  12. Kim, M.H. and Kim, B.Y.: Effect of mild heat treatments prior to air dehydration of dried onions quality, Korean J. Food Sci. Technol., 22(5) 539-542 (1990).
  13. 김희정, 이준호: 건조방법에 따른 함초 분말의 이화학적 품질 특성, 산업식품공학회지, 13(2), 105-109 (2009).
  14. A.O.A.C. (1980) Official methods of analysis. 13th ed., Association of official analytical Chemists, Washington, D.C., p.190-209.
  15. Kim, S.H., Kim, J.S. and Park, J.H.: Antibiotic resistance of Enterococcus isolated from the processed grain foods, Saengsik and Sunsik, Food Sci. Biotechnol., 16(3) 470-476 (2007).
  16. 최재원, 김윤지, 이종경, 김영호, 권기성, 황인균, 오세욱: 선식에서 분리한 Enterobacter sakazakii의 복합동정 및 RAPD를 이용한 genotyping, 한국식품과학회지, 40(1), 1-5 (2008).
  17. 조용선, 정은영, 이명기, 양철영, 신동빈: 선식에서 Bacillus cereus 의 분리 및 특성조사와 열에 대한 사멸률 연구, 한국식품위생안전성학회지, 23(4), 343-347 (2008).

Cited by

  1. Effect of Atmospheric Pressure Plasma on the Quality of Commercially Available Sunsik vol.31, pp.5, 2016, https://doi.org/10.13103/JFHS.2016.31.5.375