DOI QR코드

DOI QR Code

Elementary school children's perceptions of traditional Korean foods, based on the health belief model

건강신념모델에 기초한 초등학생의 우리 전통 식생활에 대한 인식 조사

  • Lee, KyoungAe (Department of Practical Arts Education and Centre for Child Nutrition Education, Busan National University of Education)
  • 이경애 (부산교육대학교 실과교육과/아동영양교육연구소)
  • Received : 2012.11.28
  • Accepted : 2013.01.15
  • Published : 2013.02.28

Abstract

This study investigated the eating habits of elementary school children and their perceptions related to traditional Korean foods, based on the health belief model. The subjects were fifth grade elementary school children (274 boys and 274 girls) in eight Korean cities. The results were as follows: The children ate almost three meals per day and were grateful for their meals. However, they irregularly consumed meals and snacks. They tended to eat heartily and did not eat foods that they had not yet eaten. Their meals were based on rice and they have eaten kimchi and vegetables at almost every meal. However, they had undesirable habits in eating other foods, such as fruits, fish, soybeans, and sweet foods. They did not sensitively or seriously perceive their eating habits in relation to their health. They perceived that it was very good for their nutrition, health, and tastes to eat traditional Korean foods, and they had pride in traditional Korean foods and eating style. Although they expressed some difficulty regarding availability and preparation of traditional Korean foods, they hardly felt difficulty in eating them. They had high dietary self-efficacy with regard to eating these foods, except for two items of self-regulation. Their eating habits showed positive correlation with dietary self-efficacy, perceived susceptibility, and perceived benefit. In conclusion, eating habits of elementary school children in relation to traditional Korean foods are not desirable, but not serious. They did not sensitively or seriously perceive their eating habits in relation to their health. However, they perceived that it was very good for their nutrition and health to eat traditional Korean foods, did not have a high level of difficulty in eating them, and had high dietary self-efficacy with regard to eating them. Therefore, we suggest that children should be exposed to various traditional Korean foods, along with education about them, in order to enhance their concern and motivation to eat them.

본 연구는 전국 8개 도시지역 초등학교 5학년생을 대상으로 건강신념모델에 기초하여 초등학생의 식습관과 관련한 질병 가능성과 질병의 심각성에 대한 인식, 건강 행동으로서 우리 전통 식생활의 실천에 따른 장점 (행동 수행시의 이득) 및 어려움 (장애 요인에 대한 인식), 그리고 식이 자아효능감을 조사하였으며 그 결과는 다음과 같다. 본 조사대상 초등학생들은 남녀 모두 매일 세끼 식사를 하는 편이었고 감사하는 마음으로 식사를 하는 경향이었다. 그러나 식사나 간식을 규칙적으로 먹는 정도와 야참 섭취는 보통보다 다소 높은 수준으로 그리 양호한 편은 아니었다. 식품선택 습관에 있어 남녀 모두 밥 위주의 식사와 매끼 김치와 채소반찬을 먹는 정도는 4.0 이상으로 높았으나 그 이외의 과일, 생선, 두부나 된장류, 고기류, 단 음식의 섭취는 보통 정도 수준으로 양호한 수준은 아니었다. 초등학생들은 남녀 간의 차이 없이 자신의 식생활과 관련하여 질병 가능성과 질병의 심각성에 대한 인식이 보통 정도에 불과하여 질병 위협에 대한 인식이 높지 않았으며, 특히 질병 가능성에 대한 인식보다 질병의 심각성에 대한 인식이 더 낮았다. 그들은 우리 전통 식생활을 실천하면 영양과 건강 측면에서 좋다고 인식하고 있었고 기호 측면에서도 영양 측면보다는 낮으나 비교적 좋게 인식하고 있었다. 또한 그들은 우리 전통식생활에 대해 비교적 높은 자부심을 나타내었다. 초등학생들은 우리 전통 식생활을 실천하는데 있어 전반적으로는 크게 어려움을 느끼지 않는다고 생각하고 있었는데 항목별로 볼 때 습관이나 기호보다는 이용성과 조리기술에서 더 어려움을 느끼는 것으로 나타났다. 초등학생들의 우리 전통 식생활 실천에 대한 식이 자아효능감은 비교적 높은 편이었고 식행동의 대부분 항목과 식품 선택 습관의 모든 항목에서 자신이 있다고 하였다. 반면에 자기 조절 항목 중 음식을 권할 때 거절하기와 음식 앞에서 먹지 않고 참기, 그리고 전통음식 조리에는 다소 자신감이 없는 것으로 나타났다. 초등학생들은 질병 가능성이나 질병의 심각성에 대한 인식, 우리 전통 식생활 실천에 대한 행동 수행시의 이득에서는 남녀간에 차이가 없었으나 우리 전통 식생활을 실천하는데 있어 여학생이 남학생보다 덜 어려워하는 것으로 나타났고 식이 자아효능감도 여학생이 남학생보다 높았다. 초등학생의 식습관은 식이 자아효능감 (${\alpha}$ = 0.675), 질병 가능성에 대한 인식 (${\alpha}$ = 0.581), 행동 수행시의 이득 (${\alpha}$ = 0.339), 질병의 심각성에 대한 인식 (${\alpha}$ = 0.143) 순으로 정의 상관관계를 보였다. 식이 자아효능감, 질병 가능성에 대한 인식, 장애 요인에 대한 인식, 질병의 심각성에 대한 인식이 초등학생들의 식습관에 영향을 미치는 유의한 요인들이었고 이들 요인에 의한 설명력은 53.5%이었다. 그중 식이 자아효능감이 초등학생의 식습관에 가장 크게 영향을 미치는 것으로 나타났다 (${\beta}$ = 0.472). 결론적으로 우리나라 초등학생들은 식습관이 우리 전통 식생활 측면에서 볼 때 보통 정도로 우려할 정도는 아니나 바람직하다고 볼 수는 없었고, 자신의 식생활과 관련하여 질병 가능성이나 질병의 심각성에 대한 인식이 높지 않은 편이었다. 따라서 초등학생들에게 그들의 바람직하지 못한 식생활 또는 식습관과 관련한 질병 가능성과 질병의 심각성에 대한 인식을 높일 수 있는 교육이 우선적으로 이루어져야 한다. 다행스럽게도 그들은 우리 전통 식생활을 실천하면 영양, 건강, 기호 측면에서 좋다고 인식하고 있었고 우리 전통 식생활에 대한 자부심도 높은 편이었다. 또한 그들은 우리 전통 식생활을 실천하는데 있어 전반적으로 크게 어려움을 느끼지 않았고 전통식생활 실천에 대한 식이 자아효능감도 비교적 높은 편이었다. 그러나 그들은 가정과 사회에서 전통음식을 접할 기회가 적고 전통음식 조리에 대해 어려움을 느끼고 있었으며 먹어보지 않은 음식에 대한 식이 자아효능감이 낮았다. 따라서 초등학생들에게 우리 전통 식생활에 관심을 가지고 더 많이 섭취하도록 동기를 부여하기 위해서는 조리 활동이 포함된 우리전통 식생활 교육과 더불어 가정이나 사회에서 우리 전통음식을 접할 기회를 많이 제공해야 할 필요가 있다.

Keywords

References

  1. Oh HS. A study on the perception of the four characteristics of some Korean dishes among Korean children and adolescents. Korean J Community Living Sci 2005; 16(3): 3-15
  2. Yoon HS, Lee MJ, Lee KH. Perception and preference of elementary schoolchildren on rice foods in Changwon and Gimhae city. J Korean Diet Assoc 2005; 11(3): 341-352
  3. Gang MS, Lee EH, Chyun JH. A study on the traditional food consumption of the elementary school children in urban and rural area. Korean J Food Cult 2006; 21(4): 357-365
  4. Ji HJ, Nam ES, Park SI. A survey on elementary school children's perception and preference of Kimchi. Korean J Food Nutr 2008; 21(4): 572-582
  5. Kang JH, Lee KA. The perception, preferences, and intake of Korean traditional foods of elementary school students -focusing on Kimchi, Tteok and Eumcheong varieties-. Korean J Food Cult 2008; 23(5): 543-555
  6. Lee YJ, Kim JH, Han JS. A study on the recognition and performance for Korean traditional table manners. Korean J Food Cult 2005; 20(4): 459-467
  7. Sung CJ. Contemporary man and Traditional Korean foods. Seoul: Jipmoondang; 1997
  8. Hwang HS, Han BR, Han BJ. Traditional Korean foods. Seoul: Kyomunsa; 1998
  9. Gang IH. Korean dietary history. Seoul: Samyoungsa; 1986
  10. Kim J. Universalizing Korean food. Korean J Food Cult 2005; 20(5): 499-507
  11. Yang IS, Chung HK, Chang MJ, Cha JA, Lee SJ, Chung L, Park SH, Cha SM. Development of the educational program for Korean traditional food culture for elementary students. J Korean Diet Assoc 2006; 12(2): 127-145
  12. Cha JA, Yang IS, Lee SY, Chung L. Effect-evaluation of Korean traditional food culture education program for the elementary schoolers. Korean J Food Cult 2007; 22(4): 383-392
  13. Ji GO, Yoon JH. The observation and effects of project approach method applied on 'Kimchi project' instruction in elementary level. J Korean Pract Arts Educ 2008; 21(3): 75-98
  14. Contento IR. Nutrition education: linking research, theory, and practice. Sudbury, MA: Jones and Bartlett Publishers; 2007
  15. Glanz K, Rimer BK, Lewis FM, editors. Health behavior and health education: theory, research, and practice, 3rd edition. San Francisco, CA: Jossey-Bass; 2002
  16. Rosenstock IM. Historical origins of the health belief model. Health Educ Monogr 1974; 2(4): 328-335 https://doi.org/10.1177/109019817400200403
  17. Lee BS, Kim MY, Kim MH, Kim SK. Health belief and performance of health behaviors of some university students in Korea. J Korean Acad Nurs 2000; 30(1): 213-224 https://doi.org/10.4040/jkan.2000.30.1.213
  18. Jung SM. A study of the nutrition knowledge, the eating attitude, and the eating behavior of elementary school students in Busan [MS thesis]. Busan: Dong-A University; 2002
  19. Kim JY. Changes of the dietary knowledge, attitude, and behavior of elementary school students through nutrition education [MS thesis]. Iksan: Wonkwang University; 2007
  20. Park KH. The relationship between awareness of healthy eating and dietary intake of middle school male students [MS thesis]. Seoul: Kookmin University; 2007
  21. Lee JS, Lee HJ, Song BC, Kim EK, Lee CB, Kim SH. A study on dietary attitudes and dietary self-efficacy of juvenile delinquents. Korean J Community Nutr 2008; 13(5): 663-673
  22. Choi SJ. Dietary self-efficacy & physical activity self-efficacy among elementary school children [MS thesis]. Seoul: Seoul National University; 1998
  23. Parcel GS, Edmundson E, Perry CL, Feldman HA, O'Hara-Tompkins N, Nader PR, Johnson CC, Stone EJ. Measurement of self-efficacy for diet-related behaviors among elementary school children. J Sch Health 1995; 65(1): 23-27 https://doi.org/10.1111/j.1746-1561.1995.tb03335.x
  24. Clark MM, Abrams DB, Niaura RS, Eaton CA, Rossi JS. Self-efficacy in weight management. J Consult Clin Psychol 1991; 59(5): 739-744 https://doi.org/10.1037/0022-006X.59.5.739
  25. Koo JO, Kim KW, Kim CI, Park DY, Park HR, Yun EY. Nutrition education & practice. Seoul: Powerbook; 2007
  26. Bandura A. Self-efficacy: toward a unifying theory of behavioral change. Psychol Rev 1977; 84(2): 191-215 https://doi.org/10.1037/0033-295X.84.2.191
  27. Janz NK, Becker MH. The health belief model: a decade later. Health Educ Q 1984; 11(1): 1-47 https://doi.org/10.1177/109019818401100101
  28. Na SY, Ko SY, Eom SH, Kim KW. Intakes and beliefs of vegetables and fruits, self-efficacy, nutrition knowledge, eating behavior of elementary school students in Kyunggi area. Korean J Community Nutr 2010; 15(3): 329-341
  29. Kim KH. Food habits, eating behaviors and food frequency by gender and among Seoul and other regions in upper-grade elementary school children. Korean J Community Nutr 2010; 15(2): 180-190
  30. Jeon MS, Kim HO. A predictive model of health promotion behavior in obese school-age children. J Korean Acad Nurs 2010; 40(2): 264-276 https://doi.org/10.4040/jkan.2010.40.2.264
  31. Yoon SJ, Kim HS. Meal practice and perceptions of traditional food culture education in elementary school students. Korean J Food Cult 2010; 25(5): 558-567

Cited by

  1. Effects of Nutrition Education about Korean Traditional Fermented Soybean Products for Elementary School Students vol.31, pp.4, 2015, https://doi.org/10.9724/kfcs.2015.31.4.441
  2. 초등학교 2학년 일부 아동의 단맛 선호와 동기 요인과의 관련성 vol.27, pp.3, 2013, https://doi.org/10.9799/ksfan.2014.27.3.383
  3. 인도네시아 아동들의 아침식사하기에 영향을 미치는 요인 분석 -건강신념모델을 이용하여- vol.25, pp.1, 2013, https://doi.org/10.5720/kjcn.2020.25.1.1