DOI QR코드

DOI QR Code

A Glutinous Rice Variety with Multiple Disease Resistance 'Baegokchal'

중만생 복합내병성 찰벼 '백옥찰'

  • Published : 2013.03.31

Abstract

'Baegokchal', a glutinous rice variety (Oryza sativa L.) with medium late maturation period, was developed by the rice breeding team of Department of Fuctional Crops, NICS, RDA in 2008. It was derived from a cross between a glutinous cultivar 'Dongjinchalbyeo' as glutinous cultivar and $F_1$ of 'YR17334Acp24/Hwayeongbyeo' in 1998/1999 winter season. The progenies of the cross were selected by pedigree and bulk breeding method until $F_5$ generation. As a result, a promising line 'YR20665-20-1-2' was selected and designated as 'Milyang 225' in 2006. The local adaptability test of 'Milyang 225'was carried out at six locations during 3 years from 2006 to 2008. 'Baegokchal' showed tolerant to lodging with good canopy architecture as 81cm of culm length, erect leaf blades and stiff culm. It is resistant to bacterial blight $K_1,\;K_2,\;K_3$ races, rice stripe virus, and leaf blast disease. The endosperm of 'Baegokchal' is glutinous and its whiteness is almost the same with Shinseonchalbyeo. The average yield potential of this cultivar is 5.26 MT/ha as milled rice at ordinary fertilizer level of local adaptability test. This cultivar will be adaptable to the middle and southern plain area of Korea.

'백옥찰'은 내도복성이며 복합내병충성을 갖춘 중만생종 찰벼 품종을 육성하고자 국립식량원 기능성작물부에서 육성된 새로운 찰벼품종이다. '백옥찰'의 출수기는 중부평야지 및 영 호남평야지 보통기 보비재배에서 8월 20일로 '신선찰벼' 보다 9일 늦은 중만생종이며, 이모작에서는 '남평벼' 보다 1일 늦고, 만식에서는 '남평벼' 보다 3일 늦은 중만생종이다. '백옥찰'의 줄기 두께는 '신선찰벼'와 같이 중간 정도이나 강도는 '신선찰벼'보다 강한 편이고 분얼개도는 보통이며, 탈립은 '신선찰벼'에 비해 잘 되는 편이다. 주당수수는 '신선찰벼' 보다 3개가 적으나 수당립수는 20여개가 많고 등숙비율은 '신선찰벼'에 비해 9% 높으며 현미 천립중 또한 '신선찰벼'에 비해 무거운 편이다. 도정특성은 '신선찰벼'보다 다소 높으며, 특히 백미 완전립율이 '신선찰벼'에 비해 월등히 높은 편이다. 현미 장폭비는 1.71로 '신선찰벼'에 비해 쌀알이 약간 작은 편이며 단백질 함량 및 알카리 붕괴도 등 이화학적 특성은 '신선찰벼'와 같은 편이다. 불시출수가 없었으며, 성숙기의 엽노화가 중간 정도를 보였다. 내냉성 검정 결과 '신선찰벼'보다 출수지연은 적었고 및 냉수구 임실율은 약간 높았으며 수발아는 잘 안되는 편이었다. 도복관련형질에 있어서 벼키는 '신선찰벼'와 같으나 중심고, 좌절중, 모멘트 및 도복지수 등 도복관련 형질에서는 전반적으로 '신선찰벼'보다 큰 편이었고 포장 도복은 없었다. 잎도열병 밭못자리 검정결과 '백옥찰'은 전국 평균 도열병 저항성 정도가 '신선찰벼'와 비슷한 저항성을 보였으며, 목도열병의 경우 현지 포장검정에서는 발병되지 않았고 내구저항성은 강하였다. 흰잎마름병 (K1-3), 줄무늬잎마름병에는 저항성이고 오갈병 및 검은줄오갈병에는 감수성이었다. '백옥찰'의 수량성은 중부평야, 호남 충남평야 및 영남평야지 보통기 보비재배 6개소에서 쌀 수량은 526 kg/10a으로 대조품종보다 9% 증수된 높은 수량성을 보였다. '백옥찰'은 중부 및 영호남내륙평야 1모작지대에 적응성이 높은 중만생종이다.

Keywords

References

  1. Bae SM. 1999. The superiority of Korean traditional wines and their industrial application methods. Food Industry and Nutrition. 4: 9-12.
  2. Bean MM, Esser CA, Nishita KD. 1984. Some physicochemical and food application characteristics of Califonia waxy rice varieties. Cereal Chem. 61: 475-480.
  3. Choi YH, Kang MY. 1999. Texture and restrogradation characteristics of Injeulmi made by different varieties of waxy rice. J. Kor. Soc. Food Sci. Nutr. 28(4): 837-844.
  4. Chun A, Kim DJ, Yoon MR, Oh SK, Hong HC, Choi IS, Woo KS, Kim KJ, Ju SC. 2010. Variation in quality and preference of Sogokju (Korean traditional rice wine) from waxy rice varieties. Kor. J. Crop Sci. 55(2): 177-186.
  5. Kang MY. 1993. Literature review on the Korean traditional rice processed foods. Kor. J. Crop Sci. 38(1): 85-101.
  6. Kim KM, Lee JH, Kim HR. 2010. Quality characteristics of Gangjung made of different varieties of waxy rice. Kor. J. Food Sci. Technol. 42(2): 172-182
  7. Lee BD, Eun JB. 2008. Rice processing in food industry. Food Industry and Nutrition 13(2): 1-8.
  8. Lee DP. 2006. Policy issues for the globalization of Korean traditional liquer. Food Industry and Nutrition 11(2): 1-9.
  9. Rural Development Administration. 2006. 2006 Project Report for Collaborative Research Program to Develop New Variety of Summer Crop. pp.11-167.
  10. Rural Development Administration. 2007. 2007 Project Report for Collaborative Research Program to Develop New Variety of Summer Crop. pp.9-161.
  11. Rural Development Administration. 2008a. 2008 Project Plan for Collaborative Research Program to Develop New Variety of Summer Crop. pp.27-70.
  12. Rural Development Administration. 2008b. 2008 Project Report for Collaborative Research Program to Develop New Variety of Summer Crop. pp.9-167.
  13. Rural Development Administration. 2010. The manual of waxy rice cultivation.