The Effect of Emotional Intelligence on Job Satisfaction and Organizational Commitment of Dietitians in Elementary Schools

초등학교 영양사의 감성지능이 직무만족과 조직몰입에 미치는 영향

  • Ahn, Sun-Choung (Dept. of Hotel & Restaurant Management, Shin Heung College)
  • 안선정 (신흥대학교 호텔외식경영과)
  • Received : 2013.06.28
  • Accepted : 2013.09.15
  • Published : 2013.09.30

Abstract

The purpose of this study is to investigate the effect of emotional intelligence on job satisfaction and organizational commitment of dietitians in elementary schools. The correlation analysis was conducted in order to examine the relationship among emotional intelligence, job satisfaction and organizational commitment. Multiple regression analysis was conducted to determine the impact of dietitians' emotional intelligence on job satisfaction and organizational commitment. The analysis results are as follows. Emotional intelligence showed a statistically significantly positive correlation with job satisfaction and organizational commitment. Especially, emotional perception and emotional intelligence had a correlation coefficient of 0.774, the highest but emotional management and organizational commitment had a correlation efficient of 0.254, the lowest. As for the effect of dietitians' emotional intelligence on job satisfaction and organizational commitment, emotional thinking promotion gave a statistically significantly positive impact on dietitians' organizational commitment. As dietitians' emotional function of thought and emotional management got higher, their job satisfaction got higher. As dietitians' emotional function of thought got higher, their organizational commitment got higher as well. These results recommend that development of an emotional intelligence promotion program to effectively control factors related to dietitians' emotional intelligence is necessary to enhance their job satisfaction and organization commitment in the future.

본 연구는 본 연구는 영양사의 감성지능이 직무 만족과 조직 몰입에 미치는 영향 요인으로 감성지능과 직무만족, 그리고 조직몰입과의 관계를 파악하기 위해 상관관계분석을 실시하였으며, 영양사들의 감성지능이 직무만족과 조직몰입에 미치는 영향을 알아보기 위해 다중회귀분석을 실시하였으며 분석결과는 다음과 같다. 감성지능은 직무만족 및 조직몰입과 통계적으로 유의미한 정적 상관관계를 보였으며, 특히 정서지각과 감성지능이 상관계수가 0.774로 가장 높았으며, 정서관리와 조직몰입이 상관계수가 0.254로 가장 낮았다. 영양사들의 감성지능이 직무만족과 조직몰입에 미치는 영향에 대해 살펴본 결과로 영양사들은 정서적 사고촉진과 정서관리가 높을수록 직무만족이 높았으며 영양사들은 정서적 사고촉진이 높을수록 조직몰입이 높음을 알 수 있다. 이러한 결과를 통하여 향후 영양사의 직무 만족과 조직 몰입을 증진시키기 위해 영양사의 감성적 지능관련 요소들의 효과적 조절을 위한 감성지능 증진 프로그램의 개발이 필요하다고 사료된다.

Keywords