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A Study on Hotel Customer Reputation Analysis based on Big Data

빅 데이터 기반 호텔고객 평판 분석에 관한 연구

  • 공효순 (남서울대학교 호텔경영학과) ;
  • 송은지 (남서울대학교 컴퓨터학과)
  • Received : 2014.02.18
  • Accepted : 2014.04.10
  • Published : 2014.04.30

Abstract

Competition between corporations is getting more intense, so they need customer feedback in order to fulfill an effective management. Recently, SNS (Social Network Service) such as Twitter and Facebook has grown dramatically because of smart phones. Social media like Twitter and Facebook let customers to express their needs, and using big data such as data on SNS is a very effective method for getting customer's feedback. Collecting and analyzing social big data are operated by Buzz monitoring system. This research suggests how to utilize big data for getting customer's feedback on hotel CRM(Customer Relationship Management), which considers customer itself as asset of business. This paper demonstrates the research of buzz monitoring system that analyzes big data, and presents results of hotel customer reputation using buzz monitoring system. It would analyze the result from the hotel customer reputation, and research the implication in this paper.

현대는 기업 간의 경쟁이 날로 심화되어 가고 있는 가운데 효율적인 경영을 위해서는 시시각각으로 변하는 고객의 니즈를 파악하여야 하기 때문에 그 어느 때 보다도 고객피드백이 필요한 시대이다. 최근 스마트 폰의 출현과 트위터, 페이스북과 같은 SNS의 발달로 실시간으로 다양한 고객의 목소리가 증가하면서 고객의 피드백을 파악하기 위해 이러한 빅 데이터를 이용 하는 것이 매우 효율적인 방법으로 부상하고 있다. 빅 데이터의 데이터 수집과 분석은 버즈(Buzz) 모니터링이라는 시스템을 통해 이루어지고 있다. 본 연구에서는 고객자체가 기업의 자산이며 서비스 산업의 대표라 할 수 있는 호텔기업의 CRM을 위한 방법으로 고객의 피드백을 파악하기 위해 빅 데이터를 활용하는 방법을 제안한다. 실제 국내 3개의 대표적인 특급호텔을 대상으로 빅 데이터를 이용하여 버즈모니터링 시스템을 통해 얻은 호텔고객평판 사례를 제시하여 그 결과를 분석하고 시사점을 고찰해 본다.

Keywords

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