DOI QR코드

DOI QR Code

A survey of eco-foodservice perception and satisfaction of elementary school parents in Jeju

제주지역 초등학생 학부모의 친환경급식에 대한 인식도 및 만족도 조사

  • Received : 2014.12.08
  • Accepted : 2015.01.11
  • Published : 2015.02.28

Abstract

Purpose: This study analyzed the eco-foodservice perception and satisfaction of 344 elementary school parents in Jeju surveyed from February 1~12, 2010, with the aim of providing basic data for quality improvement of eco-foodservice in Jeju. Methods: The data were analyzed by descriptive analysis, ${\chi}^2$-test, t-test, ANOVA, and Pearson's correlation coefficients, using the SPSS Win program (version 12.0). Results: Regarding awareness of eco-friendly food materials of subjects, average score was 3.52 points (out of 5 scales) and 'difference between eco-friendly and general agricultural products (3.76)' showed the highest score whereas 'assurance standard and label of eco-friendly agricultural products (3.31)' showed the lowest score. In terms of the recognition of eco-foodservice implementation, 75.0% of parents were aware of it. Regarding the eco-foodservice satisfaction of the subjects, average score was 3.88 points (out of 5 scales) and food safety (3.98 points) showed the highest score whereas food taste (3.70 points) showed the lowest score. The eco-foodservice perception of subjects showed positive correlation with their eco-foodservice satisfaction. Conclusion: It is necessary for the government and the local government to provide continuing education for school parents in order to enhance their perception of eco-friendly food materials. In addition, systematic and appropriate government support is needed in order to ensure internal stability of eco-foodservice.

본 연구는 친환경 식재료를 이용하여 학교급식을 운영하고 있는 제주지역 초등학교의 학부모 530명을 대상으로 친환경급식에 대한 인식도 및 만족도를 조사 분석함으로써 친환경급식에 대한 학부모의 인식을 제고시키고 친환경급식의 신뢰성 및 급식효과를 높일 수 있는 방안을 모색하기 위한 기초자료를 제공하고자 하였다. 조사대상의 친환경 식재료에 대한 인식도는 5점 만점에 대해 평균 3.52점으로 나타났고 친환경농산물과 일반농산물의 차이 (3.76), 친환경농산물의 종류 (3.51), 식품 구입할 때 농산물 품질마크나 원산지 등 확인 여부 (3.45), 친환경농산물 인증기준 및 표시 등의 인지도 (3.31)의 순으로 나타났으며 친환경농산물과 일반농산물의 차이 인지도에서 동지역 학부모의 인지도 (3.94)가 읍 면지역 학부모의 인지도 (3.79)보다 유의적으로 높게 나타났다 (p < .05). 조사대상의 친환경 식재료 사용에 대한 신뢰도는 '믿는 편이다'가 71.2%로 가장 높게 나타났고 친환경급식 실시 여부 인지도에 있어서는 조사대상 학부모의 75.0%가 '알고 있다'고 응답하여 대부분의 학부모가 인지하고 있음을 알 수 있었으며 친환경급식비 일부를 지방자치단체와 교육청에서 지원받고 있는 것을 알고 있는지에 대한 인지도는 조사대상의 53.5%만이 알고 있는 것으로 나타났다. 조사대상의 친환경급식 실시에 대한 동의 여부에 있어서는 조사대상의 98.3%가 동의하는 것으로 나타나 거의 모든 학부모가 친환경 학교급식을 실시하는 것에 동의하고 있음을 알 수 있었고 친환경급식의 찬성 이유에 대해서는 '건강 안전성의 확보'가 87.0%로 가장 높게 나타났다. 조사대상의 친환경급식 만족도는 5점 만점에 대해 평균 3.88점으로 나타나 비교적 만족도가 높음을 알 수 있었고 식재료의 안전성 (3.98), 알맞은 영양 공급 (3.94), 몸에 좋은 식재료 (3.91), 음식의 품질 (3.89), 음식의 맛 (3.70)의 순으로 나타나 식재료의 안전성과 영양적인 측면에 대한 만족도가 높음을 알 수 있었다. 조사대상 학부모들의 친환경급식 이후 학교급식 만족도변화에 있어서는 만족도 증가 (55.0%), 만족도 변화없음 (42.3%), 만족도 감소 (2.7%)의 순으로 나타나 절반 정도의 학부모들이 친환경급식 이후 학교급식에 대한 만족도가 증가되었음을 알 수 있었다. 친환경 급식 이후 조사대상자의 만족도가 높아진 이유에 대해서는 안전한 음식 제공 (70.5%), 급식의 질 향상 (26.3%), 음식의 맛 향상 (2.6%), 기타 (0.5%)의 순으로 나타났다. 조사대상의 친환경 식재료에 대한 인식도, 친환경급식에 대한 인식도 및 친환경급식 만족도간의 상관관계를 분석한 결과 친환경 식재료에 대한 인식도는 친환경급식에 대한 인식도와 약한 정 (+)의 상관관계 (r = 0.234) (p < .01), 친환경 식재료에 대한 인식도와 친환경급식에 대한 인식도는 친환경급식에 대한 만족도와 약한 정 (+)의 상관관계 (r = 0.287, r = 0.254)를 나타내 (p < .01), 친환경 식재료 및 친환경급식에 대한 인식도는 친환경급식에 대한 만족도에 유의한 영향을 미치고 있음을 알 수 있었다.

Keywords

References

  1. Yim KS, Lee TY, Kim CI, Choi KS, Lee JH, Kweoun SJ, Kim MO. Strategies to improve nutritional management in primary school lunch program. J Korean Diet Assoc 2004; 10(2): 235-245.
  2. Im JB. Necessity for introducing agricultural production traceability system and policy implications. J Agric Life Sci 2004; 38(3): 1-8.
  3. Kim YJ. Operating status and improvement scheme of the environment friendly school lunch program in elementary school of Jeonju city [MA thesis]. Iksan: Wonkwang University; 2008.
  4. Lee YS. Park MJ. Parental perception and satisfaction with environment-friendly agricultural products used for school foodservice in elementary schools in Daejeon. Korean J Food Cult 2008; 23(6): 737-747.
  5. Kwak MJ, Kim KN. Perception and consumption of environmentfriendly farm products (EP) among the parents of children in the schools where EP had been used or never been used in their foodservice. J Hum Ecol 2012; 16(1): 85-94.
  6. Shin MS, Kim BR. An awareness of environment-friendly farm produce in parents and nutrition teachers. J Sci Educ 2008; 3: 67-85.
  7. Kim NR, Cho YS, Kim SA. Satisfaction and recognition level of environment-friendly agricultural products in Cheongju area. Korean J Community Nutr 2011; 16(1): 75-85. https://doi.org/10.5720/kjcn.2011.16.1.75
  8. Heo SW. Development process and strategies for school lunch program using environmentally friendly agri-products. Korean J Org Agric 2006; 14: 41-53.
  9. Jeju Special Self-Governing Provincial Office of Education. Carried into school meals. Jeju: Jeju Special Self-Governing Provincial Office of Education; 2010.
  10. Jeju Special Self-Governing Provincial Office of Education. 2010 eco-friendly agricultural school lunch briefing. Jeju: Jeju Special Self-Governing Provincial Office of Education; 2010.
  11. Spread of eco-conscious school meals through the verdant farm experiential learning. Ara Junior Model School Report. Jeju: Ara Junior Model School; 2004.
  12. Lee HJ. A study on perception and satisfaction of students and parents with school lunch using eco-friendly agricultural products [MA thesis]. Busan: Silla University; 2009.
  13. Eco-friendly agricultural school meals Jeju Solidarity. Report of survey for students, parents, and nutritionists of school foodservice in Jeju. Jeju: Eco-friendly agricultural school meals Jeju Solidarity; 2008.
  14. Lee JE, Heo SW. An analysis on the satisfaction and additional cost scale of environmental-friendly agri-product school meal program. Korean J Org Agric 2005; 13(2): 145-159.
  15. Kim KA, Kwak TK, Lee KE. Food purchasing and quality management practices in school food service. J Korean Diet Assoc 2006; 12(4): 329-341.

Cited by

  1. Parents' Perception and Satisfaction of School Food Materials and Supplier -Performance in Mokpo, Korea- vol.44, pp.11, 2015, https://doi.org/10.3746/jkfn.2015.44.11.1741
  2. Importance-Performance and Willingness to Purchase Analyses of Home Meal Replacement Using Eco-Friendly Food Ingredients in Undergraduates according to Gender vol.44, pp.12, 2015, https://doi.org/10.3746/jkfn.2015.44.12.1873
  3. Exploratory study on effect of eco-friendly program in high school foodservice on adolescents' dietary behavior and satisfaction with foodservice vol.50, pp.5, 2017, https://doi.org/10.4163/jnh.2017.50.5.494
  4. An Analysis of Social Effect and Environmental Effect of Eco-Friendly Free School Food in Seoul vol.26, pp.3, 2018, https://doi.org/10.11625/KJOA.2018.26.3.351
  5. Perception of Use of Environment-friendly Agricultural Products during School Foodservice of Mothers of Elementary School Students in Gyeonggi vol.23, pp.3, 2018, https://doi.org/10.5720/kjcn.2018.23.3.234
  6. 충남 초·중학생의 무상급식에 대한 인식 및 만족도에 대한 연구 vol.29, pp.3, 2016, https://doi.org/10.9799/ksfan.2016.29.3.357
  7. 충남 지역 학부모의 학교급식지원센터를 통한 학교급식 만족도에 대한 연구 vol.29, pp.3, 2015, https://doi.org/10.9799/ksfan.2016.29.3.404
  8. 충남 학부모의 무상학교급식 만족도와 이에 영향을 미치는 요인에 대한 연구 vol.30, pp.2, 2017, https://doi.org/10.9799/ksfan.2017.30.2.356
  9. 충남 지역 초·중학생의 무상학교급식 만족도에 미치는 영향 vol.30, pp.3, 2015, https://doi.org/10.9799/ksfan.2017.30.3.427
  10. 김치조리법 인지 여부에 따른 한식식사패턴 및 바른식생활 실천에 관한 연구 - 2014 국민식생활실태조사 결과를 토대로 - vol.32, pp.6, 2015, https://doi.org/10.7318/kjfc/2017.32.6.465
  11. 충남지역 영양교사의 학교급식지원센터 만족도에 미치는 영향 vol.30, pp.6, 2017, https://doi.org/10.9799/ksfan.2017.30.6.1245
  12. 성남지역 학교 영양(교)사와 학부모의 친환경농산물에 대한 인지도 vol.24, pp.4, 2019, https://doi.org/10.5720/kjcn.2019.24.4.290
  13. Antecedents of Purchase Intention at Starbucks in the Context of Covid-19 Pandemic vol.13, pp.4, 2015, https://doi.org/10.3390/su13041758