DOI QR코드

DOI QR Code

Backgrounds of Korean Noodle Industry

한국의 국수 산업 발달사

  • Kim, Sung-Kon (Department of Food Science and Nutrition, Dankook University)
  • Received : 2017.01.05
  • Accepted : 2017.02.08
  • Published : 2017.03.31

Abstract

The importance of noodles in Korean diet is becoming greater in recent years. This article is an overview on a variety of Korean noodles including dried noodle, naengmyeon (buckwheat noodle), dangmyeon (starch noodle) and instant fried noodle. It gives also the background information on the changes of the definition of noodles. Since Koreans are the largest consumer of instant fried noodles per capita in the world, primary emphasis was placed on the development history of instant fried noodles.

Keywords

References

  1. 윤서석. 한국의 음식용어, 민음사 (1991)
  2. 정경수. 한국면류공업협동조합 30년사, 한국면류공업협동조합 (2012)
  3. 한국민족문화대백과사전, 한국학중앙연구원 (1988-1991)
  4. 두산백과사전 두피디아(www.doopedia.co.kr)
  5. 윤서석. 한국음식-역사와 조리, 수학사 (1984)
  6. 김용덕. 한국민속문화대사전, 도서출판 청솔 (2004)
  7. 송재선. 농어(農漁) 속당사전, 동문선 (1995)
  8. 신기철, 신용철 편저. 새우리말 큰 사전, 주식회사 삼성출판사 (1975)
  9. 전순의(全循義). 산가요록(山家要錄) (1450년대), 농촌진흥청 (2004)
  10. 방신영. 조선요리제법, 한성도서주식회사 (1917)
  11. 손정규. 우리음식, 삼중당 (1948)
  12. 황혜성. 전국 각 지방 음식 걸작선, 여성동아 5월호 별책 (1967)
  13. 황혜성. 한국요리백과사전, 삼중당 (1976)
  14. 문화공보부 문화재관리국. 한국 민속 종합 조사 보고서 제15책(향토음식 편) (1984)
  15. 강인희. 한국의 맛, 대한교과서주식회사 (1987)
  16. 한희순, 황혜성, 이혜경. 이조궁정요리통고(李朝宮中料理通攷), 학총사 (1960)
  17. 이규태. 우리의 음식 이야기, 기린원 (1991)
  18. 최승필. 자랑스런 민족음식-북한의 요리, 한마당 (1989)
  19. 김성곤. 국수의 업종 분류와 용어의 정의. 단국대학교 부설 식량개발연구소 (1993)
  20. 식품의약품안전처. 식품 및 식품첨가물 생산 실적 각 연도
  21. 통계청. 광공업 통계 조사 보고서 각 연도 (1969-1987년은 경제기획원에서 발간)
  22. 조선의 민족 전통 (1994). (강종희, 어이없게도 국수, 비아북 (2014)에서 인용)
  23. 한국농수산식품유통공사. 농수산식품수출지원정보, 수출입실적통계. (출처: 한국 무역통계진흥원, http://trass.kcti.or,kr)
  24. 한국면류공업협동조합. 면류식품저널, 1997 봄호
  25. 식품외식경제. 라면 수출 감소에 면류 수입은 증가 (2015. 4. 24)
  26. Kim, SK. Instant Noodles: An Amazing Growth Story, Paper Presented to Cereal Foods Toward the 21st century In Pacific Rim Countries, American Association of Cereal Chemists, Honolulu, Hawaii, March 7-10 (1993)
  27. Kim, SK. Instant-Nudeln-Herstellung, sensorischer Wert, Nahrwert, etreide Mehl und Brot, 48(5): 97-103 (1994)
  28. Kruger, JE, Matsuo, RB, and Dick, JW. Pasta and Noodle Technology, American Association of Cereal Chemists, Inc., St. Paul, MN, USA. (1966)
  29. Kim, SK. Instant NoodIes, In: Pasta and Noodle Technology, J. E. Kruger, R. B. Matsuo, and J. W. Dick(Ed.), American Association of Cereal Cgenusts, Inc., St. Paul, MN, USA, pp. 195-226 (1966)
  30. Nagao, S. Processing technology of noodle products in Japan, In: Pasta and Noodle Technology, Ed. J. E. Kruger, R. B. Matsuo, and J. W. Dick(Ed.). American Association of Cereal Chemists, Inc., St. Paul, MN, USA, pp. 169-194 (1966)
  31. 동아시아식생활학회 연구회. 세계의 음식 문화, 광문각 (1999)
  32. (주)농심. 농심 25년사 (1991)
  33. 이행재. 라면 산업의 현재와 미래, 식품산업, 149호, p. 88 (1995)
  34. 정형모. 불씨, 중앙 Sunday, 제405호, 12월 14-15 (2015)
  35. 위키백과 한국어판(ko.wikipedia.org)
  36. 도시가스의 역사. 두산백과사전 두피디아(www.doopedia.co.kr)
  37. 강희오. 라면 산업의 현황과 전망, 식품기술, 9(3): 57 (1996)
  38. 농수축산신문 편집부, 라면, 한국식품연감 2012-2013, 농수축산신문(2012)
  39. World Instant Noodles Association(WINA) (위키백과 한국어판에서 라면 검색하여 바깥 고리를 통하여 접촉 또는 구글에서 접속)
  40. 김성곤, 이애랑. 서울지역의 라면 소비 실태 조사. 한국식문화학회지, 4: 395-404 (1989)
  41. 한국농수산식품유통공사. 가공식품 세분화 시장 현황조사(종합 하권). 제II 장 라면 시장 동향 (2011)