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Comparing the Effects of Product Certification Marks between Korean and Chinese Consumers

제품 인증마크가 소비자의 제품선택에 미치는 영향 비교 연구 : 한국과 중국 대학생 소비자를 대상으로

  • 김용식 (배재대학교 사회과학연구소) ;
  • 박윤서 (전북대학교 경영학과/빅데이터비즈니스연구소) ;
  • 이영미 (주식회사 쥬리아)
  • Received : 2017.05.30
  • Accepted : 2017.06.28
  • Published : 2017.08.28

Abstract

Product Certification Marks can be used as reliable information in terms of product quality to consumers. This study focuses on how each product attitude of consumers in Korea and China can be changed depending on attachment of product certification mark. Based on nations, product certification marks, and price levels, eight types of questionnaire are distributed and collected where the respondents are allowed to answer product attitudes of two different products in oder to minimize the effect of the product characteristic. As a result, the product attitude of Korean consumers has been showed to more depend on product certification mark than that of Chinese consumers does. The moderating effect of price has been stronger on Chinese consumers than on Korean consumers, and in the case of high price there has been a distinct gap between two countries. This study has its meaning in the way of that the product certification mark has been considered in relation to price level and differently affected product attitude between two countries.

제품 인증마크는 소비자의 의사결정에서 제품의 품질수준을 판단할 수 있는 신뢰성 있는 정보를 제공해 준다. 이 연구에서는 인증마크가 제품태도에 미치는 긍정적인 영향을 실증해 보고, 제품의 가격수준을 조절변수로 도입하여 그 차이를 검증하였다. 또한 각각의 경우에서 한국과 중국 두 국가간 비교연구를 시행하였다. 제품특성에 의한 영향을 고려하여 두 가지의 복수 제품을 사례로 조사하였다. 그 결과 인증마크가 제품태도에 미치는 효과는 중국보다 한국 소비자에게서 더 강하게 나타나는 것을 확인할 수 있었다. 가격수준의 조절효과는 중국 소비자의 경우, 그리고 높은 가격수준의 상황에서 더욱 강하게 나타난다는 것을 알 수 있었다. 본 연구는 무엇보다도 인증마크의 효과성에 대한 국가간 비교 연구라는 점에서 연구 의의가 크다고 생각되며, 가격수준에 따른 인증마크 효과의 차이를 검증하여 새로운 탐색적 연구방향을 제시하였다는 점에서 시사점이 있다.

Keywords

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