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An Economic Review on the Short-run Storability of Field Citrus in Jeju

노지감귤 단기 저장가능성에 대한 경제적 효과 검토

  • Ahn, Kyeong Ah (Research Division of Economy and Industry in Jeju Research Institute) ;
  • Moon, Tae Wan (Dept. of Agricultural Economics, Graduate School in JeJu National University) ;
  • Kim, Bae Sung (Dept. of Applied Economics, SARI in JeJu National University, Research Institute for Subtropical Agriculture and Animal Biotechnology)
  • 안경아 (제주연구원 경제산업연구부) ;
  • 문태완 (제주대학교 일반대학원 농업경제학과) ;
  • 김배성 (제주대학교 산업응용경제학과.친환경농업연구소.아열대농업생명과학연구소)
  • Received : 2018.05.30
  • Accepted : 2018.08.03
  • Published : 2018.08.31

Abstract

Citrus fruits can be classified as field citrus, greenhouse citrus, citrus produced by rain proof cultivation and late-harvested citrus such as Hallabong, Chunhaehyang, and Jinjihyang according to cultivation method or variety in Jeju province of Korea. The consumption of late-harvested citrus has been increasing steadily since 1990 because the sugar content of the fruits is ordinary higher than field citrus. The cultivation land of citrus produced by rain proof cultivation has been also enlarged continuously aided by Korean government support program and quality increasing effect of this cultivation method. However, the cultivation land of field citrus has been decreasing since 2010. In spite of such a decrease of cultivation land, recently the price of field citrus rather declined according to increasing of yield per 10a. For the estimation and forecast of the long-term supply-demand model in the field citrus, we constructed a partial balance model for the individual field citrus and estimated individual equation in each item's model by using the econometric method. As a result of the production storage scenario analysis, the cultivation area is expected to store 5%(14.49ha), 10%(14.97ha). 15%(15.50ha) of citrus production in 2027. This study reviews the structure of storage, and storability in Jeju field citrus and suggest several policy implications.

제주지역에서 대부분 생산되는 감귤류는 재배방식에 따라 노지에서 재배되는 온주감귤, 시설하우스에서 재배되는 온주감귤, 노지이지만 비가림 시설을 해서 재배되는 온주감귤 그리고 노지 온주감귤 보다 재배 시기가 늦고 품종도 다른 한라봉, 천혜향, 진지향 등 만감류로 구분된다. 만감류는 온주감귤 보다 맛 등 품질이 좋아 소비량이 꾸준히 증대되어 '90년 이후 최근까지 재배면적과 생산량이 지속해서 늘어나고 있고, 비가림 감귤 재배도 정부의 정책적 지원과 더불어 당도개선 등 품질향상 효과가 있어 지속해서 늘어나고 있다. 그러나 이에 반해 2010년 이후 노지 감귤의 재배면적은 지속해서 감소하고 있다. 이 연구는 감귤류 중 생산비중이 높지만 지속해서 재배면적이 줄고 있는 노지 감귤을 연구의 대상으로 삼고, 특히 수급 안정에 핵심적인 역할을 할 수 있을 것으로 파악되는 저장부문의 수급안정 기여 가능성을 탐색하는데 초점을 두고 있다. 노지감귤 중장기 수급모형 추정 및 전망을 위해 노지감귤 개별 품목에 대한 부분균형모형을 구축하고 품목별 모형내 개별방정식은 계량경제학 방법을 이용하여 추정하였다. 생산량 저장 시나리오 분석 결과, 재배면적은 2027년 기준 감귤 생산량을 5% 저장했을 때 14.49ha, 10%인 경우 14.97ha, 15%인 경우 15.50ha에 이를 것으로 분석된다. 이 연구는 현재 산지에서 저장에 초점을 두고 있지 않은 상황에서 저장가능성에 대한 종합적인 기술적 및 경제적인 검토를 하고 있다는 데 선행연구들과 차별성이 있다.

Keywords

References

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