혼합생균제 급여가 육계의 생산성, 장내 미생물 및 계분 유해가스 발생에 미치는 영향

Impact of Feeding Multiple Probiotics on Productivity, Intestinal Microflora and Fecal Noxious Gas Emission in Broiler Chicks

  • 박재홍 (전북대학교 동물자원과학과, 전북대학교 바이오식품소재 개발 및 산업화 연구센터, 농업과학기술 연구소) ;
  • 류명선 (전북대학교 동물자원과학과, 전북대학교 바이오식품소재 개발 및 산업화 연구센터, 농업과학기술 연구소) ;
  • 김종설 (전북대학교 동물자원과학과, 전북대학교 바이오식품소재 개발 및 산업화 연구센터, 농업과학기술 연구소) ;
  • 김상호 (축산기술연구소 가금과) ;
  • 이동호 (포휴먼텍) ;
  • 리홍룡 (연변대학교 농학원 동물과학과) ;
  • 류경선 (전북대학교 동물자원과학과, 전북대학교 바이오식품소재 개발 및 산업화 연구센터, 농업과학기술 연구소)
  • 발행 : 2003.09.01

초록

본 실험은 육계에 서로 다른 혼합미생물을 급여하여 효과를 구명하고자 실행하였다. 1일령 로스 수컷 400수에 무첨가구인 대조구와 생균제 A와 B를 각각 0.1과 0.2%수준으로 5개처리구 5반복 반복당 16수씩 평사로 5주간 급여하였다. 증체량, 사료섭취량, 사료요구율을 주간별로 측정하였으며, 실험 종료시에 회장과 맹장의 전체 유산균, 효모균, 살모넬라, 대장균 수를 조사하였다. 혈장의 단백질, 콜레스테롤, ND 백신항체가를 측정하였고, 분에서 발생되는 $CO_2$, NH$_3$. COD를 측정하였다. 증체량은 사육 초기 3주간에 생균제 급여구에서 대조구보다 높은 경향이었으며, 후기 2주간에는 현저하게 높았다(P<0.05). 사료섭취량은 처리구간에 통계적인 차이가 없었으며, 사료요구율은 생균제 B 처리구에서 다른 처리구보다 유의적으로 개선되었다. 전체 살모넬라 수는 회장에서 일관성이 없었지만 대장균수는 생균제 급여구에서 대조구에 비하여 낮게 나타났다. 분에서 NH$_3$$CO_2$ 발생도 생균제 급여구에서 대조구에 비하여 낮았지만 통계적인 차이는 없었으며 계분의 COD는 다른 유해가스의 발생과 동일한 경향을 나타냈다. 혈중 전체 콜레스테롤은 생균제 종류에 관계없이 낮은 경향을 나타냈다. ND백신 항체가는 생균제 급여구에서 높아지는 경향을 나타냈다.

This experiment was conducted to investigate the influence of dietary supplementation of two different types of multiple probiotics in broiler chicks. Four hundred one day old male broiler chicks(Ross ${\times}$ Ross) were raised in the floor pen with five treatments(0, A: 0.10, 0.20%, B: 0.10, 0.20% of probiotics), consisting of 5 replicates for 5 weeks. Weight gain, feed intake and feed conversion were measured weekly, Total Lactobacillus, yeast, E. coli, Salmonella were examined from ileum and cecum at the end of experiment. Sera protein, cholesterol and ND vaccine titer were measured and fecal COD, CO$_2$ and NH$_3$ were detected in 24 hours after collection. Weight gain of chickes fed both types of probiotics increased for the first three weeks and showed significantly higher for the rest two weeks. Feed intake tended to be high in probiotics treatments compared with contro(P<0.05)1. Feed conversion improved significantly in B types of 0.2% probiotics compared with control. Total number of Salmonella was not consistent in ileum among treatments, whereas E. coli tended to be decreased in both types of probiotics compared with control. NH$_3$ and CO$_2$ emission of feces were decreased in both types of probiotics, but it was not statistically different(p>0.05). COD of chicks fed both probiotics was lower than control. There were no significantly different breast meat(P>0.05). Total cholesterol decreased in probiotics groups regardless of it's type. ND antibody vaccine titer was prone to be a small increments.

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