Quantification and Varietal Variation of Rutin in Mulberry Fruits

뽕나무 계통별 오디함유 rutin 분석 및 품종변이

  • Published : 2004.06.01

Abstract

Rutin has many beneficial effects on human health. It was established that rutin antagonizes the increase of capillary fragility associated with hemorrhagic disease, reduces high blood pressure, decreases the permeability of the vessels, and has an antiedema effect, reduces the risk of arteriosclerosis, and shows antioxidant activity. Rutin analysis with mulberry fruits was carried out by high-performance liquid chromatography (HPLC) to reveal the possibility of source of functional food. As a result, mean content of fifty accessions was 0.14±0.050% DW. Among the tested fifty accessions, 'Sabangso' was showed the highest rutin in 0.29%DW, whereas 'Simseol' was the lowest content in 0.05% DW. Also, we researched the change of rutin content according to harvested date. The rutin contents of earlier harvested groups were higher than later harvested groups. Simultaneously, fruity characteristics as well as rutin content were researched and analyzed to select the functional mulberry varieties for the production of fruit. From the six accessions which were contained high rutin content, we selected three suitable varieties such as 'Ficus', 'Kangsun', and 'Palcheongsipyung'.

Rutin은 GABA(γ-aminobutyric acid)와 더불어 콜레스테롤 저하, 혈당상승 억제, 고혈압 치료, 동맥경화 및 중풍 예방 등 다양한 뽕잎의 기능성을 나타내는 생리활성 물질로서 인식되고 있다. 뽕잎과 더불어 기능성 및 천연색소 자원으로서 유망시되고 있는 오디를 뽕나무 계통별로 수확하여 rutin 분석을 실시하고 계통간 특성을 살펴봄으로써 품종육종 효율을 높임은 물론 오디의 기능성 및 이용성을 증대시키고자 하였다. 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 공시계통의 평균함량은 0.14±0.050% DW이었으며, '사방소'는 0.29% DW로 가장 높은 함량을 나타낸 반면, '심설'은 가장 낮은 함량인 0.05% DW를 나타냈다. 2. 오디 중의 생육시기에 따른 rutin 함량의 경시적인 변화를 살펴본 결과, 뽕잎의 경우와 마찬가지로 '암뢰상', '청노상', '강선', '만생백피노상' 및 '사방소' 5계통 모두 수확시기가 이른 것의 오디에서 함량이 높았다. 3. Rutin 고함유 계통에 대한 오디로서의 이용가능성을 검토하기 위해 '사방소', '휘카스', '강선', '중호상', '만생백피노상' 및 '팔청시평 ' 6계통의 과실적 특성을 조사한 결과. '휘카스', '강선' 및 '팔청시평 ' 3계통은 수량, 과중, 당도 등 과실적 특성도 양호한 성적을 나타냈으므로 금후 오디생산과 기능성을 동시에 고려한 품종선택시 활용할 가치가 있는 우수계통으로 선발하였다. 4. 건조방법 및 저장방법이 식물체의 rutin 함량에 영향을 미치므로 오디 건조 및 저장시 지나친 고온과 저온을 피해야 하며, 식품으로 가공시에도 이 점에 주의하여 생리활성물질인 rutin의 섭취량을 늘리도록 하여야 할 것이다.

Keywords

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