Abstract
This study was conducted to evaluate the inhibitory effects of Phellinus linteus mushroom rice on food-borne pathogens (Staphylococcus aureus 305, Listeria monocytogenes ATCC 19114, Escherichia coli 0157:H7 ATCC 42894, Escherichia coli O55) and human rotavirus (KU, S2, YO, K-21). The results obtained are summarized as follows: The inhibitory effects of Phellinus linteus mushroom rice against food-borne pathogens; inhibition zone diameters for S. aureus 305, L. monocytogenes ATCC 19114 and E. coli 0157:H7 ATCC 42894 were 18mm, 20mm and 13mm, respectively. E. coli O55 did not form an inhibition zone. The inhibitory effects of l/3% Phellinus linteus mushroom rice on MA-104 cells using the MTT assay were, KU $90.52{\pm}18.42%,\;S2\;94.74{\pm}8.68%,\;YO\;59.77{\pm}8.68%$ and $K-21\;97.56{\pm}12.50%$. Phellinus linteus mushroom rice has inhibitory effects on the food-borne pathogens S. aureus 305, L. monocytogenes ATCC 19114 and E. coli 0157:H7 ATCC 42894, and human rotavirus (K-21, S2, YO, KU).
본 연구에서는 상황미 추출물을 이용하여 병원성 식중독 균(S aureus 305, L. monocytogenes ATCC 19114, E. coli 0157:H7 ATCC 42894, E. coli O55)에 대한 항균효과와 human rotavirus(KU, S2, YO, K-21)에 대한 억제효과를 알아보기 위해서 수행되었다. 그 결과는 다음과 같다. 항균성 테스트에서 S. aureus 305는 18mm, L. monocytogenes ATCC 19114는 20 mm, E. coli O55는 13mm의 inhibition zone이 생성되었으나, E. coli O157:H7 ATCC 42894는 inhibition zone이 생성되지 않았다. MTT assay 방법에 따라 실시한 l/3% 상황미 추출물의 human rotavirus에 대한 억제효과는 K-21이 $97.56{\pm}12.50%$, S2가 $94.74{\pm}8.68%$ YO가 $59.77{\pm}8.68%$, KU가 $90.52{\pm}18.42%$로 각각 나타났다. 이러한 결과로 보아 상황미 추출물은 병원성 식중독균과 다양한 유아 rotavirus 모두에게 억제 효과가 있는 것으로 확인되었다.