DOI QR코드

DOI QR Code

Effects of Dietary Energy, Protein on Growth and Blood Composition in Cross-bred with Korean Native Chicks

사료 단백질 및 에너지 수준이 재래닭의 성장과 혈액의 성상에 미치는 영향

  • Lee, H.S. (School of Animal Science & Biotechnology, Chonbuk National University) ;
  • Kang, B.S. (Poultry Science Division, National Institute of Animal Science RDA) ;
  • Na, J.C. (Poultry Science Division, National Institute of Animal Science RDA) ;
  • Ryu, K.S. (School of Animal Science & Biotechnology, Chonbuk National University)
  • 이현수 (전북대학교 동물자원과학부) ;
  • 강보석 (축산과학원 축산자원개발부 가금과) ;
  • 나재천 (축산과학원 축산자원개발부 가금과) ;
  • 류경선 (전북대학교 동물자원과학부)
  • Published : 2009.01.02

Abstract

Two experiments were conducted to establish the basic data of feeding system in cross-bred Korean native chicks. A total of seven hundred twenty chicks were replaced the 36 floor pen for the first five weeks with $3{\times}3$ factorial design in Experiment 1. Four hundred eighty of five weeks old chicks were raised from six to ten weeks of age with $3{\times}2$ factorial design in Experiment 2. Dietary ME and CP were formulated to contain 3,000, 3,050, 3,100 kcal/kg and 21, 22, 23%, respectively in Experiment 1 and 3,050, 3,100, 3,150 kcal/kg and 18, 19% in Experiment 2. Weight gain, feed intake were measured and calculated the feed conversion. Blood were collected and analyzed at the end of experiments. In Experiment 1, weight gain showed significantly higher in 3,050, 3,100 kcal/kg treatments than 3,000 kcal/kg treatment (P<0.05), but was not different in CP treatments. Feed intake was statistically high in 3,000 kcal/kg treatment compared with 3,050 and 3,100 kcal/kg ones (P<0.05), and more increased in 21% CP treatments compared to that of 22 and 23 CP treatment (P<0.05). Feed conversion of birds fed 3,050 and 3,100 kcal/kg diet showed much lower than 3,000 kcal/kg treatments (P<0.05). FCR was signicantly improved (P<0.05) in chicks fed diets containing 21 and 22% CP as compared to that fed 20% CP. Blood protein, glucose, and total cholesterol tended to increase in high energy and diet treatments. Blood HDL was increased as dietary energy increased, whereas LDL increased in low CP treatments. In Experiment 2, weight gain was not consistent between treatments, but more increased in 18% CP treatments compared to that of 19% CP treatment from six to ten weeks old in cross bred chicks (P<0.05). Feed intake was similar to the result of weight gain, but more increased in 19% CP treatment than 18% CP treatment (P<0.05). There were no statistically difference in FCR, but seemed to improve as dietary ME increased. Blood total protein and glucose increased as dietary CP was high, but triglyceride and HDL increased in high versus low ME (P<0.05). The results of these experiments suggested that optimum dietary ME and CP, were 3,050, 3,150kcal/kg and 22, 19% for the first five weeks and second one, respectively.

본 연구는 재래닭의 사료 급여 체계 확립에 필요한 기초 자료를 제공하고자 두 차례의 사양시험을 수행하였다. 공시 동물은 시험 1($0{\sim}5$주)에서 재래닭(우리맛닭) 1일령 수컷 720수를 사용하여 펜당 20수씩 배치하였고, 시험 2($6{\sim}10$주)에서는 동일한 종의 재래닭 35일령 480수를 펜당 20수씩 공시하였다. 사료내 에너지 수준과 CP 함량은 시험 1에서 3,000, 3,050, 3,100 kcal/kg, 21, 22, 23%이며, 시험 2에서는 3,050, 3,100, 3,150 kcal/kg, 18, 19%로 급여하였다. 조사 항목은 증체량, 사료 섭취량을 측정하여 생산성을 계산하였으며, 각 실험 종료시 혈액을 채취하여 분석하였다. 시험 1 : $0{\sim}5$주간 에너지 수준에 따른 생산 능력은 증체량에서 3,050, 3,100 kcal/kg 처리구가 3,000 kcal/kg 처리구보다 통계적으로 개선되었으며(P<0.05), CP 함량에 의한 유의성은 나타나지 않았다. 에너지 수준에 따른 사료 섭취량은 증체량과 상이한 경향을 나타내어 3,000 kcal/kg 처리구가 3,050, 3,100 kcal/kg 처리구보다 높았으며(P<0.05), CP 함량에 의한 차이는 21% 처리구가 22, 23% 처리구보다 높게 나타내었다(P<0.05). 사료 효율은 증체량과 동일한 경향으로 3,050, 3,100 kcal/kg 처리구가 3,000 kcal/kg 처리구보다 통계적으로 개선되었으며(P<0.05), CP가 높은 수준의 사료를 급여시에 낮은 수준의 CP 처리구에 비하여 개선되었다(P<0.05). 혈중 총단백질과 글루코스, 총콜레스테롤은 에너지 수준과 CP 함량이 높아질수록 증가하는 경향을 보였으며, HDL은 에너지 수준이 높아질수록 증가하는 경향을 보였고, LDL은 CP 함량이 낮은 처리구에서 증가하였다. 시험 2 : $6{\sim}10$주간 사료내 에너지 수준에 따른 증체량의 변화는 3,100 kcal/kg 처리구보다 3,050, 3,150 kcal/kg 처리구가 개선되었으며, CP 함량 18%처리구가 19%처리구보다 통계적으로 높았다(P<0.05). 또한, 에너지 수준에 따른 사료 섭취량은 증체량과 같은 경향을 보였으며, CP 함량 19%처리구가 18%처리구보다 개선되었다(P<0.05). 사료 효율에서 사료의 CP 함량에 의한 통계적인 차이는 없었으며, 에너지 수준이 높아질수록 개선되는 경향을 나타내었다. 혈액내 총단백질과 글루코스는 CP 함량이 높을수록 증가하는 경향을 나타내었으며 중성지방은 사료의 에너지 수준이 높아질수록, CP 함량이 낮아질수록 증가하였다. HDL은 에너지 수준이 높아질수록 유의적으로 증가하였으며(P<0.05) LDL은 중성지방과 같은 결과를 나타내었다. 본 연구 결과, 재래닭의 생산 능력 극대화를 위한 적정 사료의 ME와 CP 함량은 사육 전기 5주간에는 3,050 kcal/kg, 22%, 사육 후기 5주간에는 3,150 kcal/kg, 19% 수준이 적합할 것으로 사료된다.

Keywords

References

  1. Golian A, Maurice DV 1992 Dietary poultry fat and gastrointestinal transit time of feed and fat utilization in broiler chickens. Poultry Sci 71:1357-1363. https://doi.org/10.3382/ps.0711357
  2. Kamran Z, Sarwar M, Nisa M, Nadeem MA, Mahmood S, Babar ME, Ahmed S. 2008 Effect of low-protein diets having constant energy-to-protein ratio on performance and carcass characteristics of broiler chickens from one to thirty-five days of age. Poultry Sci 87:468-474. https://doi.org/10.3382/ps.2007-00180
  3. Lesson S, Summers JD, Caston L 1993 Growth response of immature brown-egg strain pullet to varying nutrient density and lysine. Poultry Sci 72:1349-1358. https://doi.org/10.3382/ps.0721349
  4. Morris TR 1968 The effect of dietary energy level on the voluntary calorie intake of laying birds. Br Poultry Sci 9:285- 295 https://doi.org/10.1080/00071666808415720
  5. Nahashon SN, Adefope N, Amenyenu A, Wright D 2005 Effects of dietary metabolizable and crude protein concentrations growth performance and carcass characteristics of French guinea broilers. Poultry Sci 84:337-344. https://doi.org/10.1093/ps/84.2.337
  6. Nascimento, Adriana, Helena et al. 2004 Metabolizable energy and energy:protein ratio for male broiler chicks to pre-starter and starter phases. R Bras Zootec [online]. v. 33, n. 4, pp. 911-918. ISSN 1516-3598. https://doi.org/10.1590/S1516-35982004000400011
  7. Parsons CM, Baker DH 1982 Effects of dietary protein level and monensin on performance of chicks. Poultry Sci 61: 2083-2088. https://doi.org/10.3382/ps.0612083
  8. Sterling KG, Pesti GM, Bakalli RI 2003 Performance of broiler chicks fed various levels dietary lysine crude protein. Poultry Sci 82:1939-1947. https://doi.org/10.1093/ps/82.12.1939
  9. 권연주 여정수 성삼경 1996 한국산 토종 닭고기의 품질 특 성. 한국가금학회지 22:223-231.
  10. 박성진 유성오 2001 항생제, 생균제 및 효모제 첨가가 육계의 지방산 조성 및 혈액성상에 미치는 영향. 진주산업대 논문집 40:205-212
  11. 임정빈 2006 FTA추진과 농업부문의 갈등해결 및 피해대책. 농업경영.정책연구 33:156-182.
  12. 조중호 엄재상 유명상 백인기 2007 사료의 ME가와 단백질 수준이 백세미의 생산성과 경제성에 미치는 영향. 한국가금학회지 34:53-56. https://doi.org/10.5536/KJPS.2007.34.1.053

Cited by

  1. Performance and Meat Quality of Three-Crossbreed Korean Native Chickens (KNC) vol.38, pp.4, 2011, https://doi.org/10.5536/KJPS.2011.38.4.293