DOI QR코드

DOI QR Code

Effects of Dietary Replacement of Rice Straw with Fermented Spent Mushroom (Flammuliua velutipes) Compost on Availability of Feeds in Sheep, and Growth Performance of Hanwoo Steers

발효 팽이버섯폐배지의 볏짚 대체 급여가 사료의 면양 체내 이용성 및 거세한우의 성장에 미치는 효과

  • Shinekhuu, Jugdder (Department of Animals Science, College of Agricultural, Life and Environmental Science, Chungbuk National University) ;
  • Ji, Byung-Ju (Department of Animals Science, College of Agricultural, Life and Environmental Science, Chungbuk National University) ;
  • Jin, Guang-Lin (Department of Animals Science, College of Agricultural, Life and Environmental Science, Chungbuk National University) ;
  • Choi, Seong-Ho (Department of Animals Science, College of Agricultural, Life and Environmental Science, Chungbuk National University) ;
  • Song, Man-Kang (Department of Animals Science, College of Agricultural, Life and Environmental Science, Chungbuk National University)
  • ;
  • 지병주 (충북대학교 농업생명환경대학 축산학과) ;
  • ;
  • 최성호 (충북대학교 농업생명환경대학 축산학과) ;
  • 송만강 (충북대학교 농업생명환경대학 축산학과)
  • Received : 2009.06.02
  • Accepted : 2009.06.16
  • Published : 2009.06.01

Abstract

Metabolic trial with 3 fistulated sheep was conducted in a 3 $\times$ 3 Latin square design and feeding trial with 24 Hanwoo steers in 12 month of age for 20 months was conducted to investigate the replacing effect of rice straw with fermented spent mushroom (Flammuliua velutipes) compost (FSMC) on fermentation characteristics, ruminal effective degradabilty and whole tract digestibility of nutrients in sheep, and to examine the growth performance of Hanwoo steers. Experimental diets for the metabolic trial with sheep were commercial concentrates and rice straw in the ratio of 70 : 30 (CON, DM basis). Same concentrate with 30% FSMC and 70% rice straw (FSMC-30) and 60% FSMC and 40% rice straw(FSMC-60). Diets for Hanwoo steers in three treatments were same as for metabolic trial in replacing ratio of rice straw with FSMC. pH of rumen fluid in sheep was not affected by FSMC. Ammonia-N content in the rumen fluid was highest in the sheep fed FSMC-60 at 3h (P<0.045). The CON diet increased (P<0.001) acetate proportion at 1h and 3h post feeding compared to FSMC-60 diet while propionate proportion was highest in the sheep fed FSMC-60 diet for all the sampling times (P<0.027~P<0.002). Increased proportion of butyrate was observed at 30 min prior to feeding (P<0.031), and 1h (P<0.011) and 6h(P<0.039) post feeding from sheep fed FSMC-30 diet compared to those from sheep fed other diets. Effective degradability in the rumen was not influenced by experimental diets. Whole tract digestibility of crude protein (P<0.031) and neutral detergent fiber (P<0.006) tended to be increased in the sheep fed CON diet while corresponding values were lowest in the sheep fed FSMC-60 diet. Total body weight gain of Hanwoo steers for 8 months was not different among diets, thus daily body gain was not influenced by the experimental diets.

본 연구는 팽이버섯 재배 후 폐기물로 방치되어온 팽이 버섯 폐 배지를 거세한우 사육용 조사료로의 사료적 가치를 규명하기 위해 반추위 누관이 장착된 면양 3두를 이용한 대사시험과 12개월령의 거세한우 24두를 이용하여 20개월령까지 8개월간 사양 실험을 실시하였다. 대사시험의 경우 시판 한우 비육 전기용 배합사료(70%)와 볏짚(30%, 건물 기준)을 급여하였으며(대조구, CON) 시험구의 경우 발효 팽이버섯 폐 배지(fermented spent mushroom compost, FSMC)를 대조구 볏짚 급여량의 30% (FSMC-30) 또는 60% (FSMC-60, 건물 기준) 수준으로 대치하여 급여하였다. 거세한우를 대상으로 한 사양시험 사료 역시 대사시험과 동일한 방법으로 제조된 발효 팽이버섯 폐 배지를 동일한 비율로 볏짚을 대치하여 급여하였다. 면양 반추위액의 pH는 발효팽이버섯 폐 배지가 포함된 시험사료(FSMC-30 및 FSMC-60)에 의한 영향을 받지 않았다. 반추위액의 암모니아의 농도는 사료 급여 후 3시간에서 볏짚의 60%를 FSMC로 대치하여 급여한 처리구(FSMC-60)에서 암모니아 농도가 가장 높았다(P<0.045). Acetate 조성비율은 사료 급여 후 1시간 및 3시간에서 볏짚대신 발효팽이버섯 폐 배지를 60% 대치 급여한 처리구(FSMC-60)에 비하여 볏짚을 급여한 대조구에서 더 높았다(P<0.001). 이와는 반대로 propionate 조성 비율은 모든 반추위액 채취 시간에 걸쳐 FSMC-60 처리구에서 가장 높은 것으로 나타났다(P<0.027~P<0.002). Butyrate의 경우 타 처리구에 비하여 볏짚대신 발효팽이버섯 폐 배지를 30% 대치 급여한 처리구(FSMC-30)에서 사료 급여 30분 전(P<0.031)과 급여 후 1시간(P<0.011) 및 6시간(P<0.039)에 높은 조성 비율을 보였다. Propionate에 대한 acetate의 비율($C_2/C_3$)은 FSMC-60 처리구에서 가장 낮은 것으로 나타났다. 시험사료의 건물(EDDM), 조단백질(EDCP), 조지방(EDEE) 및 NDF(EDNDF) 유효 분해율은 볏짚에 대한 발효팽이버섯 폐 배지 대치에 의한 영향을 받지 않은 것으로 조사되었다. 조단백질(P<0.031)과 NDF (P<0.006)의 전장 소화율은 조사료로서 볏짚만을 급여한 처리구에서 높았지만 발효팽이버섯 폐 배지를 볏짚의 60% 수준으로 대치 급여한 처리구(FSMC-60)에서 가장 낮은 것으로 나타났다. 거세한우의 총 증체량 및 평균 일당증체량은 시험사료에 의한 영향을 받지 않았다.

Keywords

References

  1. AOAC. 1995. Official Methods of Analysis (15th ed.). Association of Official Analytical Chemists, Washington, D.C.
  2. Cartwright, C. P., Jurosz, J. R., Beavan, M. J., Ruby, F. M. S., de Morris, S. M. and Rose, A. H. 1986. Ethanol dissipates the proton motive force across the plasma menbrane of Saccharomyces cerevisiae. J. General Microbiol. 1342:369-377.
  3. Caswell, L. E. 1990. Fungal additives. Feed management. April 41:9-13.
  4. Edwards, C. A., Burrows, I., Fletcher, K. E. and Jones, B. A. 1985. The use of earthworms for composting farm wastes. pp.229-242. In: J. K. R. Gasser (ed). Composting of agricultural and other wastes. Elsvier Applied Science Publishers, London.
  5. Ehaliotis, C., Georgios, I. Z. and Karavitis, P. 2005. Residues and by-products of olive-oil mills for root-zone heating and plant nutrition in organic vegetable production. Scientia Horticulturee. 106:293-308. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2005.04.006
  6. Fawcett, J. K. and Scott, J. E. 1960. A rapid and precise method for the determination of urea. J. Clin. Pathol. 13:156. https://doi.org/10.1136/jcp.13.2.156
  7. Orskov, E. R. and McDonald, I. 1979. The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage. J. Agric. Sci. (Camb.) 92:499. https://doi.org/10.1017/S0021859600063048
  8. Peppler, H. J. 1982. Yeast extracts. In: Rose, A. H. (ed.) Fermented Foods. p. 293. Academic Press, London.
  9. SAS. 1985. SAS User's Guide. Statistical Analysis System Institute, Inc., Cary, N. C.
  10. Statements, P. 2001. Mycova: Helping the ecosystem through mushroom cultivation. http://www.fungi.com/bioremediation/index.html (June 29, 2001)
  11. Steel, R. G. D. and Torrie, J. H. 1980. Principles and Procedures of Statistics. McGraw Hill Book Co., N. Y.
  12. Van Soest, P. J., Robertson, J. B. and Lewis, B. A. 1991. Methods for dietary fibre, neutral detergent fiber and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci. 74:3583-3597. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2
  13. Williams, B. C., Mcmullan, J. T. and Mccahey, S. 2001. An initial assesment of spent mushroom compost as a potential energy feedstock. Bioresource Technology 79:227-230. https://doi.org/10.1016/S0960-8524(01)00073-6
  14. 김영일, 석준상, 곽완섭. 2008. 복합생균제 첨가가 버섯부산물의 화학적 성분 변화와 발효저장성에 미치는 영향. 한국동물자원과학회지 50:831-838. https://doi.org/10.5187/JAST.2008.50.6.831
  15. 김영일, 배지선, 정세형, 안문환, 곽완섭. 2007a, 버섯폐배지의 발생량 조사 및 새송이, 느타리, 팽이 버섯 폐 배지의 버섯종류별과 재배방식별의 물리화학적 특성평가. 한국동물자원과학회지 49:79-88. https://doi.org/10.5187/JAST.2007.49.1.079
  16. 김영일, 배지선, 허정원, 곽완섭. 2007b. 버섯의 봉지재배 및 병재배 시 재배 단계별 배지의 사료 영양적 성분, 독성중금속 및 잔류농약 모니터링. 한국동물자원과학회지 49:67-78. https://doi.org/10.5187/JAST.2007.49.1.067
  17. 김영일, 정세영, 양시용, 허정원, 곽완섭. 2007c. 버섯부산물 퇴적발효 시 섬유소 분해균 접종이 섬유소 분해성 효소 활력과 면양의 영양소 이용성에 미치는 영향. 한국동물자원과학회지 49:667-676. https://doi.org/10.5187/JAST.2007.49.5.667
  18. 배지선, 김영일, 정세형, 오영균, 곽완섭. 2006. 느타리, 새송이 및 팽이버섯 폐 배지의 반추동물 조사료원으로서의 사료영양적 가치평가. 한국동물자원과학회지 48: 237-246. https://doi.org/10.5187/JAST.2006.48.2.237
  19. 송만강, 조남석. 1997. 볏짚에 대한 자기가수분해 처리 표고버섯 폐골목의 대치가 면양에서의 대사적 반응과 성장에 미치는 효과. 한국영양사료학회지 21:525-532.
  20. 송만강, 홍성구. 1998. 면양에 의한 효모발효 사료의 반추위내 발효 및 소화특성. 한국영양사료학회지 22:201-208.
  21. 양시용, 송민동, 김언현, 김창원. 2001. Probiotics용 복합효소분비 Bacillus sp.의 분리 및 원료사료를 이용한 균주 생산을 위한 배지 조건의 최적화. 한국미생물생명공학회지 29:110-114.
  22. 윤승락. 1996. 표고버섯 재배 톱밥 폐배지의 가축 조사료 이용. 월간 축산인. 2월호. p. 124.
  23. 이성훈, 박범영, 여준모, 김완영. 2006. 셀레늄강화 버섯 폐배지의 급여기간이 비육후기 거세한우의 혈중 글루타치온 과산화효소활성 및 조직내 셀레늄 축적에 미치는 영향. 한국동물자원과학회지 48:897-906.
  24. 정원형, 양시용, 송민동, 하종규, 김창원. 2003. Xylanase, Cellulase의 생산성이 높은 Bacillus sp.의 분리 및 효소생산을 위한 배지조건의 최적화. 한국미생물생명공학학회지 31:383-388.
  25. 정근기. 2003. 한우 경쟁력 제고 기술개발. 농림부 최종보고서.
  26. 한우사양표준. 2007. 한국사양표준 한우. 축산과학원, 농촌진흥청.

Cited by

  1. Effect of the Dietary Supplementation of Fermented Spent Mushroom (Pleurotus eryngii) Substrates on the Growth Performance and Carcass Characteristics in Hanwoo Steers vol.21, pp.12, 2011, https://doi.org/10.5352/JLS.2011.21.12.1705
  2. Effects of fermented mushroom (Flammulina velutipes) by-product diets on growth performance and carcass traits in growing-fattening Berkshire pigs vol.83, pp.1, 2012, https://doi.org/10.1111/j.1740-0929.2011.00924.x
  3. Effects of Total Mixed Fermentations with Spent Mushroom (Flammuliua velutipes) and Wet Brewer's Grain on Growth Performance, Feed Intake and Nutrient Digestibility in Korean Black Goats vol.34, pp.1, 2014, https://doi.org/10.5333/KGFS.2014.34.1.45
  4. Recycling Agricultural Wastes as Feed for Mealworm (Tenebrio molitor) vol.53, pp.4, 2014, https://doi.org/10.5656/KSAE.2014.10.0.043