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An experimental study on the effect of children's range beverage on bovine enamel

시판중인 어린이음료가 치아 표면의 탈회에 미치는 영향

  • Baek, Hye-Jin (Dept. of Preventive Dentistry, School of Dentistry, Kyungpook National University) ;
  • Kang, Kyung-Hee (Dept. of Dental Hygiene, Konyang University) ;
  • Kim, Ji-Hwa (Dept. of Dental Hygiene, Pohang College)
  • 백혜진 (경북대학교 치의학전문대학원 예방치과학교실) ;
  • 강경희 (건양대학교 치위생학과) ;
  • 김지화 (포항대학 치위생과)
  • Published : 2009.09.30

Abstract

The purpose of this study was to observe the demineralization effects of children's range beverage on bovine enamel. 15 bovine teeth without dental caries were divided into 4 experimental groups (n=12) and control group (n=3). All samples immersed in beverages maintained 48 hours by $37^{\circ}C$ in incubate respectively. The surface microhardness values(${\Delta}VHN$) between before and after 48 hours treatment decreased and DIGNOdent value increased because enamel surface were corroded by experimentation beverage. Especially, there was statistical significantly difference in the carbonated drink. Morphological changes by scanning electron microscope were indicated that children's range beverage cause significant enamel demineralization effects on bovine tooth surface among five beverages.

본 연구는 시판중인 어린이 음료가 치아 표면의 탈회에 미치는 영향에 대해 평가하고자 하였다. 치아우식이 없는 건전한 표면의 우치로 만든 시편 15개를 4개의 실험군(n=12)과 대조군(n=3)으로 각각 나누었다. 모든 샘플은 각 각의 음료에 담근 후 48시간 동안 $37^{\circ}C$의 배양기에서 처리 한 후 표면의 변화를 관찰하였다. 음료처리 후 법랑질 표면의 탈회로 인해 표면미세경도 값은 감소하였고, DIGNOdent 값은 증가하였다. 이러한 현상은 특히 탄산음료에서 통계적으로 유의한 차이를 보였다. 한편, 음료 처리 후 주사전자현미경 상의 법랑질 표면은 어린이음료에서 가장 많은 탈회 현상이 관찰되었다

Keywords

References

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