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Agronomic and Silage Traits of Corn over Time

수확시기에 따른 사일리지용 옥수수의 생육특성 및 수량 비교

  • 정의수 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 조무환 (한국청소년육성재단) ;
  • 김종근 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 남덕우 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 진성주 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 장석윤 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 강희설 (농촌진흥청 국립축산과학원)
  • Received : 2010.10.29
  • Accepted : 2010.12.05
  • Published : 2010.12.31

Abstract

Pioneer 31N27 variety was planted on April 19 at Suwon to determine agronomic and silage traits over time. Ten harvest times was made at intervals of 10 days beginning July 1 to September 20, 2010. Stalk dry matter (DM) content increased with maturity, the highest by 58.5% on September 10 and then decreased (p<0.05). Ear and whole-plant DM content increased linearly with maturity, and whole-plant DM reached by 30% on August 11. Ear DM to whole-plant DM increased with maturity and reached by 63.2% on September 20. Ear DM yield increased with maturity, and stalk, whole-plant and TDN yield were the highest on September 10 and then decreased (p < 0.05). A regression coefficient for DM yield with maturity were 0.57 for stalk, 0.92 for ear, 0.90 for whole-plant and 0.93 for TDN yield.

본 연구는 수확시기에 따른 사일리지용 옥수수의 생육특성을 구명하고자 2010년 4월 19일 파이오니아 31N27 품종을 수원 지방에 파종하였다. 7월 10일부터 9월 20일까지 10일 간격으로 수확하여 건물률과 수량조사를 하였다. 경엽의 건물률은 수확시기가 늦어질수록 꾸준히 증가하다가 9월 10일 가장 높은 58.5%를 보였고 그 이후에는 감소하였고(p < 0.05), 암이삭의 건물률은 직선적으로 증가하였으며 전체 건물률도 지속적인 증가를 보였으며(p < 0.05) 8월 11일에 사일리지 조제에 적합한 건물률 30%에 도달 하였다. 총건물에 대한 암이삭의 건물함량 비율은 출수 이후부터 증가하여(p < 0.05) 9월 20일에는 63.2%에 이르렀다. 암이삭의 건물수량은 수확시기가 늦어질수록 증가하였으나 경엽 및 전체의 건물수량과 TDN 수량은 9월 10일까지 유의적으로 증가하다가 그 이후에는 감소하였다(p < 0.05). 회귀식에 의한 결정계수(R-square)는 경엽은 0.57로 낮은 반면 암이삭의 상관계수는 0.92, 총 건물수량은 0.90, TDN 수량은 0.93으로 높게 나타났다.

Keywords

References

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