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Comparison of Forage Productivity and Quality of Italian Ryegrass and Barley Mono, and Mixtures Sown in Early Spring

이탈리안 라이그라스와 청보리의 이른 봄 단파 및 혼파 재배 시 생산성과 사료가치 비교

  • 서성 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 정의수 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 김기용 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 최기준 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 안종남 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 한종석 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 박현경 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 김용수 (농촌진흥청 국립축산과학원)
  • Received : 2010.04.06
  • Accepted : 2010.05.07
  • Published : 2010.06.30

Abstract

This study was carried out to determine the forage production and quality of Italian ryegrass (IRG) and forage barley sown in early spring in Suwon, 2009. The five treatments used in this experiment were IRG Kowinearly (early maturity), IRG Kowinmaster (medium maturity), Yuyeon barley, Kowinearly + Yuyeon mixture, and Kowinmaster + Yuyeon mixture. The lodging was observed in IRG, but no lodging was found IRG + barley mixtures. The heading date of Kowinearly and Kowinmaster were 16 May and 22 May, respectively, and that of barley was 13 May. The dry matter (DM) percentage at harvest was 22.2~27.6%. The forage quality among treatments were similar, but the crude protein (CP) content of IRG was higher than that of barley, and in vitro DM digestibility was a little low in Kowinmaster. The yields of DM, CP and digestible DM were high in Kowinearly + Yuyeon barley mixtures as a 13,816 kg, 1,384 kg and 10,387 kg per ha, respectively (p<0.05). In conclusion, the mixture cultivation of IRG and forage barley was very effective, because of preventing of IRG lodging, increasing of forage yield, and stable production of forages. The optimum harvest date for silage manufacture of IRG and barley sown in early spring was recommended early June instead of May.

본 연구는 양질의 조사료를 최대한 생산하기 위해 월동 사료작물 재배기술을 보완하고 봄 파종의 가능성과 생산성을 구명하고자 수원 국립축산과학원에서 국내개발 품종을 공시하여 2009년 3월부터 6월까지 수행하였다. 처리내용은 단파 3처리 (이탈리안 라이그라스 (IRG) 조생종 Kowinearly, 중생종 Kowinmaster, 청보리 유연)와 혼파 2처리 (Kowinearly와 유연, Kowinmaster와 유연) 등 5처리였다. 생육기간 중 IRG에서 도복이 다소 있었으나 혼파에서는 관찰되지 않았고, IRG Kowinearly의 출수기는 5월 16일, Kowinmaster는 5월 22일, 청보리와 혼파구의 출수기는 5월 13일이었다. 수확 시 건물률은 22.2~27.6%로 사일리지 조제를 위해서는 다소의 예건이 필요하였다. 처리간 사료가치는 대체로 비슷한 경향이나 조단백질 함량은 IRG가 청보리에 비해 높았으며, 건물소화율은 Kowinmaster에서 약간 낮은 경향이었다. 건물수량은 조생종 IRG Kowinearly와 유연보리 혼파구에서 13,816 kg/ha으로 가장 많았다 (p<0.05). 조단백질 수량과 가소화 건물수량도 Kowinearly와 유연보리 혼파구에서 각각 1,384 kg/ha과 10,387 kg으로 많은 경향이었다. 본 연구의 결과를 종합하여 볼 때 IRG와 청보리의 혼파재배는 IRG의 도복억제, 건물수량, 조단백질 수량, 가소화 건물수량의 증가 및 재배의 안정성 제고에 효과적이었으며, 봄 재배 시 사일리지로 이용한다면 생산성과 건물함량 등을 고려할 때, 후작물 파종에 영향을 주지 않는다면, 5월보다는 6월 상순 수확이 바람직한 것으로 평가되었다.

Keywords

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