Prediction of Pine-mushroom (Tricholoma matsutake) Production from the Ratio of Each Grade at the Joint Market

공판되는 송이의 등급별 비율을 통한 향후 생산량 추이 예측

  • Received : 2009.08.25
  • Accepted : 2010.05.11
  • Published : 2010.08.30

Abstract

We analyzed the relationships between the daily yield and quality of pine-mushroom to predict the annual production pattern and unit price of the mushroom with the records of pine-mushroom trade at Yeongdeok forestry cooperative's market for nine years (2000~2008). Although there were some exceptions due to extreme drought or extraordinary temperature, the production ratio of high quality (first and second grade) was more than 50% in early stage and decreased, while that of low quality (pileus opened and defected ones) showed increasing pattern after the production reached in peak. The ratio of high quality and that of low quality were reversed 1~9 days before the mushroom production reached the acme of daily yield, which allowed us to predict that the mushroom production would be decreased when the ratio of low quality overcomes that of high quality. The ratio of high quality preceded about 3~4 days prior to that of daily yield, and the mushroom yield showed significant correlations with the ratio of high quality mushroom prior to 3~4 days of the day with the coefficient larger than 0.5 (r=0.51 for 3 days and r=0.54 for 4 days). Thus, we concluded that the analysis of grade distribution of pine-mushroom at the market may provide a significant clue to predict production pattern of the mushroom. In addition, the price of high quality pine-mushroom showed clear negative correlations with the yield. Thus, the analysis may take a good role for the trading of pine-mushroom with providing information for predicting the price of pine-mushroom.

당해년도 송이 생산량 추이와 가격 예측을 위하여 수매되는 송이의 일자별 생산량과 품질등급의 관련성을 분석하였다. 2000년부터 2008년까지의 9년간 영덕군 산림조합의 수매자료를 분석한 결과, 송이 수매량 변화와 각 품질등급이 차지하는 비율은 극심한 가뭄과 이상기온 등 특이한 해를 제외하면, 고급품(1등급과 2등급) 송이는 초기에 50%를 넘는 비율을 차지하다가 점차 줄어드는 모습을 나타낸 반면, 저급품(개산품, 파손품 및 벌레 먹은 것 등)의 경우에는 수매량이 정점을 이룬 이후에 지속적으로 그 비율이 증가하는 것으로 나타났다. 송이 수매량이 정점에 도달하기 1~9일 전에 고급품의 비율과 저급품의 비율이 반전되었으며, 이를 통하여 고급품 송이에 비하여 개산품의 비율이 많아지면 조만간 송이 생산량이 줄어들게 됨을 예측할 수 있었다. 고급품 송이가 차지하는 비율은 전체 수매량의 패턴과 비슷하지만 3~4일 정도 앞서 나가는 모습을 보여주고 있었으며, 매일의 송이 수매량은 3~4일 전의 고급품 수매량과 0.5 이상(3일전의 상관계수는 0.51, 4일전은 0.54)의 상관관계를 나타내었다. 따라서 송이 수매품의 품질등급 분포 검토를 통해 예측하는 해당 시점 이후의 송이 생산량 추이(증가 또는 감소 여부)를 예측할 수 있다고 판단되었다. 또한, 고급품 송이 가격은 수매량과 반비례하는 관계가 뚜렷하게 나타난다. 따라서 송이 수매량 추이는 송이 가격변화를 예측할 수 있는 정보를 제공하게 되므로 송이 유통에서도 중요한 역할을 할 수 있음을 알 수 있었다.

Keywords

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