Nutritional Characteristics of Edible Insects as Potential Food Materials

가식성 곤충의 식품소재화 가능성 탐색을 위한 성분학적 특성 연구

Kim, Hyun-Seok;Jung, Chuleui
김현석;정철의

  • Published : 20130100

Abstract

Entomophagy is termed as the practice of eating insects as a food, and considered as an alternative remedy of the global problems of food shortage and protein deficiency. The potential of the insects for feed or food materialization was investigated among edible insects locally available. European honeybee (Apis mellifera), larvae of Oriental giant wasp (Vespa mandarinia), giant field cricket (Teleogryllus emma), larvae of Korean horned beetle (Allomyrina dichotoma) and mealworm (Tenebrio molitor) were subjected for the standard nutritional analysis. Comparing with the standard food materials (egg, beef and soybean), all insects showed comparably high protein contents (46.1~70.5 % dry mass) and crude ash contents (2.7~6.3%). Carbohydrate contents were higher than egg or beef but lower than soybean. All insects showed higher mineral contents, especially high K/Na ratio. Among fatty acid components, high linoleic acid, essential fatty acid and unsaturated fatty acid showed promising potential for further development as functional food materials or processed food ingredients. However, further researches are demanding for processing and food safety issues, for example, on allergenic responses as well as legislative listing as food material.

국내에서 사육 및 채집한 가식성 곤충(서양종꿀벌, 장수말벌 유충, 왕귀뚜라미, 장수풍뎅이 유충, 갈색거저리 유충)의 영양성분 분석을 통해 곤충의 식품소재화 및 가공식품 원료로서의 가능성을 조사하였다. 본 논문에서 조사된 곤충소재들은 높은 수준의 단백질 함량을 보유하고 있어 차세대 단백질 급원으로서 잠재력이 높았다. 그러나 곤충 유래 단백질을 식품소재로 사용하기 위해서는 인체에 대한 알레르기 반응에 대한 안전성 확보와 식품가공 시 요구되는 가공적성에 대한 평가 및 개선에 대한 연구가 선행되어야 할 것이다. 지방함량과 관련하여 서양종꿀벌을 제외한 4종의 곤충소재들은 대두와 유사하거나 그 이상의 지방함량을 나타내었다. 지방산 조성에 있어 곤충소재들은 상당량의 불포화지방산과 필수지방산을 함유하고 있어 영양적으로 우수한 소재인 것으로 생각되며 가공식품용 유지로서의 개발이 가능할 것으로 보인다. 또한 곤충소재들은 높은 함량의 미네랄을 보유하고 있으며, 특히 높은 칼륨 함량은 일일권장량 이상으로 나트륨을 과대섭취하고 있는 현대인들을 위한 기능성 식품으로 적합한 것으로 보인다. 그 외 곤충소재들의 탄수화물 성분과 지방산 중 linoleic acid는 기능성 식품소재를 개발하는 원료로서 사용가능할 것으로 생각된다.

Keywords

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