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A study on the Work Process of Hotels and Residence Hotels effect on the Employee Satisfaction and Customer Satisfaction

국내 특급호텔과 레지던스 호텔의 융합적 업무프로세스가 종사원 만족과 고객만족에 미치는 영향에 관한 연구

  • 김효경 (한국관광대학교 관광경영과) ;
  • 문재영 (동서대학교 경영학부)
  • Received : 2016.02.01
  • Accepted : 2016.02.22
  • Published : 2016.04.30

Abstract

The objective of this research is to find out how work process influences employee satisfaction, and customer satisfaction to compare hotels and residence hotels in Korea structured equation model. Many previous researches suggested that residence hotels similar hotel because residence hotels service based on the hotel service. As a results, all hypnotists are accepted. Work process positive influence on the employee satisfaction and customer satisfaction and employee satisfaction and customer satisfaction positive influence on hotels and residence hotels results as well. this results show that residence hotels service the same as hotel service in Korea. This mean residence hotels are providing stay a long time, expansion of rooms, hallmark and others based on hotel service.

본 연구는 국내 특급호텔과 레지던스 호텔의 업무 프로세스가 종사자들의 직무만족과 고객만족에 어떠한 영향을 주며 직무만족과 고객만족은 호텔 및 레지던스 호텔에 어떠한 영향을 주는지를 알아본 실증연구이다. 본 연구의 결과 국내의 호텔과 레지던스 호텔에 종사하는 종사자들은 효율적인 업무프로세스가 진행될 때 자신들의 직무에 만족을 하며 그 직무는 고객만족에 긍정적인 영향을 주는 것으로 나타났다. 또한 종사자들의 직무만족은 고객의 만족과 더불어 조직의 성과에도 긍정적인 영향을 주는 것으로 나타났다. 마지막으로 본 연구는 국내의 호텔과 레지던스 호텔간에 종사자 직무만족은 어떠한 차이점이 있는지를 알아보기 위한 연구로서 그 결과 호텔과 레지던스 호텔의 경우 동일한 결과가 나왔다. 이러한 결과는 레지던스 호텔의 경우 일반 호텔 서비스의 특징에 레지던스 호텔의 특징인 장기투숙, 객실의 확대, 거실의 제공 등 호텔 서비스를 바탕으로 이루어졌으며 이는 국내의 레지던스 호텔의 종사들은 자신들이 근무하는 곳이 호텔과 동일하다는 인식을 가지고 있으므로 이를 비즈니스적 관점에서 접근하기 위해서는 호텔에서 제공하는 기본적인 서비스를 포함한 다양한 서비스가 이루어져야 한다고 할 수 있다.

Keywords

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